//

Huszonhárom szegedi játszótér újul meg szeptemberig + VIDEÓ, FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Az önkormányzat 45 millió forintot fordít a játszóterek korszerűsítésére, biztonságosabbá, szebbé tételére. Hüvös László tanácsnok előterjesztését kedden fogadta el az ifjúsági és sportbizottság.

Hosszú hetek, hónapok késlekedése után kedden végre döntés született az idei játszótér-felújítási és -fejlesztési keret felosztásáról. A költségvetésében korábban a Fidesz-KDNP indítványára 45 millió forintot különítettek el erre a célra. Az önkormányzat és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közötti megállapodás értelmében a városi tulajdonú cég egyeztetett a képviselőkkel, s ez alapján állította össze javaslatát. Ennek értelmében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszóterének korszerűsítésére 500 ezer forintot fordítanak, a további 44,5 millió költhető a többi szegedi játszótérre.

A környezetgazdálkodási kft. indítványát – azzal egyetértve – Hüvös László humán közszolgáltatási tanácsnok terjesztette kedden az ifjúsági és sportbizottság elé. Az ülésen heves vita bontakozott ki a szocialista és a Fidesz-KDNP-s politikusok között. Szentgyörgyi Pál, a testület elnöke úgy érvelt, az előterjesztés igazságtalan, méltatlan, politikai szempontok által vezérelt, ugyanis a huszonkét felújításra javasolt játszótér közül húsz jobboldali politikus körzetében található, miközben lakótelepi részek maradtak ki a listáról. A korábbi alpolgármester saját javaslattal is előállt a felosztásra. Párttársa, Kónya Gábor kifogásolta, hogy miközben a választókerületében a játszóterek döntő többsége balesetveszélyes, egy forint sem jutna azok rekonstrukciójára.

Hüvös László úgy reagált: a környezetgazdálkodási kft. szakmai alapon készítette elő anyagát, a képviselőkkel történt megbeszéléseket követően, az elhanyagoltságot mint fő szempontot figyelembe véve. Az ugyancsak Fidesz-KDNP-s Farkasné Pocsai Blanka emlékeztetett: a 2006 és 2010 közötti ciklusban a jobboldali egyéni képviselők kerületei gyakorlatilag nem kaptak városi támogatást. Tőle például egy már odaítélt, 2 millió forintos marostői játszótér-támogatást vontak meg egy a szocialista vezetést bíráló sajtótájékoztatója után. Ilyetén módon – fogalmazott – egyfajta kompenzáció történik most, mikor a korábban negatív elbírálás alá esett területek jutnak fejlesztési forrásokhoz. Az önkormányzati cég részéről pedig a közterület-fenntartási divíziót vezető Rákos Tibor azt emelte ki: egyrészt alaposan felmérték a játszótereket, hogy a rendelkezésre álló összeget minél hatékonyabban lehessen felhasználni, másrészt akadnak még lehetőségek további munkálatokra, így például a 10 milliós tarjáni fejlesztési alap terhére.

no images were found

Hüvös László végül elfogadta Kónya Gábor érvelését, s előterjesztését módosítva az MSZP-s politikus körzetében fekvő Bihari utcai játszótér korszerűsítésére is csoportosított át pénzt. Kónya pedig saját képviselői alapjából vállalta a balesetveszélyes terület bontási költségeit. A bizottság tagjai hat igennel – a két MSZP-s tag tartózkodása mellett – támogatták Hüvös így módosított javaslatát.

Ennek alapján a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szeptember 30-áig huszonhárom játszóteret újít meg, fejleszt, szépít. 41,5 millió forintból újítják fel a játszóeszközöket, 3 millió forintból pedig balesetveszélyes eszközöket bontanak el. A humán közszolgáltatási tanácsnok portálunknak elmondta: a munkálatokat azonnal meg kell kezdenie a városi cégnek, egyben reményét fejezte ki, hogy még a nyár folyamán több korszerűsített játszóteret birtokba vehetnek majd a vakációzó szegedi fiatalok.

A következő játszóterek újulnak meg szeptember 30-áig:

Mátyás téri játszótér korszerűsítése: 7 000 000 Ft
Bécsi krt. 37-39. tömbbelső játszóterének korszerűsítése: 562 500 Ft
Szabadság téri játszótér fejlesztése: 912 500 Ft
Váltó utcai játszótér fejlesztése: 1 762 500 Ft
Gyálaréti játszótér fejlesztése: 1 260 000 Ft
Liget sor sarkán lévő játszótér korszerűsítése: 1 262 500 Ft
Cseh Imre téri játszótér korszerűsítése: 1 262 500 Ft
Jerney utcai óvoda melletti játszótér korszerűsítése: 937 500 Ft
Maróti téri játszótér korszerűsítése: 937 500 Ft
Faragó téri játszótér korszerűsítése: 937 500 Ft
Béketelepi játszótér korszerűsítése: 937 500 Ft
Tápai u. 6. alatti játszótér fejlesztése: 2 000 000 Ft
Erdélyi téri játszótér fejlesztése, körbekerítése: 2 750 000 Ft (fotóink itt készültek – a szerk.)
Új játszótér az Engels és a Vágóhíd utca kereszteződésénél: 3 000 000 Ft
Mályva téri játszótér fejlesztése: 350 000 Ft
Lechner téri játszótér korszerűsítése: 3 457 500 Ft
Szent György téri játszótér fejlesztése és elkerítése: 1 000 000 Ft
Kukovecz Nana utca tömbbelső játszóterének fejlesztése: 2 650 000 Ft
Kisteleki utcai tömbbelső: 1 225 000 Ft
Tanító téri játszótér felújítása, fejlesztése: 1 007 500 Ft
Zsukov téri játszótér felújítása és fejlesztése: 1 095 000 Ft
Új játszótér kialakítása a Balaton utcai zöldterületen: 2 812 500
Bihari utca 27. alatti játszótér felújítása: 2 380 000 Ft

no images were found

Előző sztori

Egyetemi támogatással épülne új uszoda Szegeden + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Negyven helyszínen tartanak útlezárásokat a szakszervezetek

Legutóbbi hasonló cikkek