Novemberi Szerencsenapok Extra

A Le Soir szerint rossz imázst alakított ki magáról a magyar EU-elnökség

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Le Soir című, baloldali liberális beállítottságú brüsszeli lap pénteki számában közölt értékelés szerint olyan rossz imázst még egyetlen rotációs EU-elnökség sem alakított ki magáról, mint a magyar.

A “Hat magyar hónap” című írás szerzője, Maroun Labaki “naftalinszagúnak” minősíti a magyar elnökség időszakát. A cikkben lényegében nem esik szó a magyar kormány konkrét EU-elnökségi tevékenységéről. A szerző azonban megállapítja, hogy Orbán Viktor “egy régi, tradicionalista, ultrakatolikus, nacionalista világ” visszatérését jelenti. Szerinte már januárban, a médiatörvény kapcsán látható volt “a szabadság megölése” (liberticide). Ugyanezt a kifejezést használja a szerző az áprilisban megszavazott új magyar alaptörvénnyel kapcsolatban.
A Le Soir cikkírója az “európai értékek” melletti kiállást hiányolja, amikor szóvá teszi a főbb európai intézmények vezetőinek – José Manuel Barrosónak, Herman Van Rompuynek, illetve Jerzy Buzeknek – a “zavaró hallgatását”. E hallgatás okát abban jelöli meg, hogy az említett vezetők Orbánnal együtt valamennyien az Európai Néppárt konzervatív politikai családjához tartoznak.
A francia nyelvű brüsszeli lap ugyanazon lapszám ugyanazon oldalán arról is cikket közöl Pascal Martin tollából, hogy kedden egy brüsszeli székesegyházban ökumenikus istentiszteletet celebrál másokkal együtt Erdő Péter bíboros. A “Mise Európáért” elnevezésű vallási rendezvénnyel kapcsolatban a szerző kitér egyebek közt arra, hogy az új magyar alkotmány “a magyar nemzet összetartójaként utal Istenre és a kereszténységre”. Emberi jogvédőkre hivatkozik, akik szerint az alkotmánynak vannak olyan kitételei, amelyek veszélyeztethetik az abortusz lehetőségét, a szexuális másságot, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Előző sztori

hvg.hu: jövő szerdától Gavra Gábor a hírportál új főszerkesztője

Default thumbnail
Következő sztori

Eddig több mint 61 milliárd forint adóvisszatérítés

Legutóbbi hasonló cikkek