Közélet

A Kárpát-medence borkultúrája mutatkozik be az Európai Parlamentben

A Kárpát-medence borkultúrája mutatkozik be az Európai Parlamentben

2011. június 29., szerda
A Kárpát-medence borkultúrája mutatkozik be az Európai Parlamentben

A Kárpát-medence borkultúrája mutatkozik be ezekben a napokban az Európai Parlament brüsszeli épületében; az esemény alatt a magyar agrárminiszter átadta a "borstafétát" lengyel kollégájának.

A

Tőkés László

EP-alelnök rendezte tárlaton és borkóstolón mind

Fazekas Sándor

, mind

Marek Sawicki

lengyel mezőgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy az európai uniós soros elnökséget pénteken Magyarországtól átvevő Lengyelország rendezvényein is fognak magyar borokat kínálni. A magyar vidékfejlesztési miniszter stafétaként egy palack bort nyújtott át a lengyel tárcavezetőnek. Mint mondta, ezzel jelképesen az elnökségi feladatokat is átadta Sawickinek. A lengyel kormánytag a palackot megköszönve az uniós agrárpolitika reformját jelölte meg elnöksége legfontosabb témájaként. A rendezvényen elhangzott a közmondás is, miszerint "lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát". A kiállításon, amelynek fővédnöke

Schmitt Pál

köztársasági elnök, a nagy magyar borvidékek mellett erdélyi, felvidéki és szerémségi borok is bemutatkoztak. A rendezvényen a kalotaszegi hagyományokat bemutató mérai Csűrös zenekar tartott bemutatót. Fazekas Sándor beszédében hangoztatta, hogy a magyar történelmet végigkísérte a minőségi szőlőtermesztés és borkészítés. Mint mondta, a két népet is ezeréves történelmi szálak kötik össze, együttműködésük testvéri jellegű. Sawicki hangoztatta, hogy mindkét nemzet folyamatosan a szabadságért harcolt Európában, és végül harc nélkül tudta megváltoztatni Európát. Kiemelte, hogy választásuk azért is esett a magyar borokra, mert azok illenek legjobban a lengyel konyhához. Tőkés László emlékeztetett arra, hogy a történelem viharai súlyos károkat okoztak a közép- és kelet-európai társadalmakban. A kommunista irányításnak is katasztrofális hatásai voltak a borkészítésre - emelte ki. Méltatta annak jelképes értékét, hogy idén az a két ország tölti be az uniós elnökséget, amelyek a múlt század végén kommunista uralom alól szabadultak fel. Emlékeztetett arra, hogy ezzel párhuzamosan az Európai Parlament elnöke is lengyel. "A mai alkalom azt a meggyőződésünket erősíti, hogy a Kárpát-medencéből kiinduló magyar-lengyel borút egyike azon európai utaknak, amelyek önmagukon túlmutatva, remélt, közös jövendőnk, a béke, a szabadság és a felvirágzás irányába vezetnek"- fogalmazott Tőkés László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.