Gasztro

A hét receptje: Epres remekek

A hét receptje: Epres remekek

2011. június 25., szombat
A hét receptje: Epres remekek
Az eperszezon kellős közepén járunk. Fogyasszuk frissen, magában, kevés porcukorral és tejszínhabbal, vagy készítsünk epres finomságokat Olvasóink alábbi díjnyertes receptúráinak segítségével.

Tejberizses epertorta

Beküldő: Pap Renáta (Csátalja)Hozzávalók:Tészta: - 4 tojás - 4 ek. liszt - 4 ek. cukor - 1 csomag sütőpor Tejberizs: - 15 dkg rizs - 5 dl tej - 2 dkg margarin - 5 ek. cukor - 1 csomag vaníliás cukor - 1 ek. zselatinpor - 4 dl tejszín - 4-5 ek. eperlekvár Teteje: - 1 cs. piros tortazselépor - 50 dkg eper Elkészítés:A tésztához a tojások fehérjéjét felverjük a cukor felével, majd a tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, és a felvert habhoz adjuk. A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd beleszitáljuk a masszába. Margarinnal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük és 160-170 fokon negyed óráig sütjük. A rizst egy kevés vízben pároljuk, majd a felforrt tejet hozzáadjuk. Forralás után a margarint és a cukrokat is hozzáadjuk. Amikor beszívta a rizs az összes tejet, lefedve puhulni hagyjuk. A felvert habot a már nem forró tejberizshez keverjük. A zselatint 1 dl tejszínben felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd a tejberizshez keverjük. Az időközben elkészült piskótát az eperlekvárral megkenjük, majd a tejszínes rizst a tetejére simítjuk. Hűtőszekrénybe tesszük néhány órára, hogy lehűljön. Utána a megmosott, félbevágott epreket a tetejére helyezzük. A tortazseléport 3 dl vízzel felforraljuk, szintén hűlni hagyjuk egy kicsit, és a torta tetejére locsoljuk, vagy kanalazzuk. Dermesztjük a hűtőben, a tortaforma leemelése előtt a tortaforma mentén körbevágjuk.

Epres-kókuszos túrógolyók

Beküldő: Rátkai Szilvia (Felgyő)Hozzávalók: - 25 dkg sovány túró - 2 ek folyékony édesítőszer (vagy ízlés cukor) - 25 dkg kókuszreszelék - 20 dkg apróbbra vágott eper Elkészítés:A túrót kisebb tálkában villával jól áttörjük, majd az édesítőszerrel alaposan összekeverjük, és hűtőbe tesszük, hogy levet engedjen. Körülbelül fél óra múltán ránézünk. Ha már van leve addigra, úgy a szaftos masszát a kókuszreszelékkel összegyúrjuk, azután ismét hűtőben pihentetjük. (Ha túl száraz a túró, kevesebb kókuszreszeléket vesz fel, tehát annyit adjunk hozzá, amennyi az összes nedvességet felitatja!) Közben az epret alaposan megmossuk. A masszából félökölnyi gömböket formálunk (vizes kézzel könnyebb) úgy, hogy mindegyik közepébe egy-egy darabka epret teszünk. A golyóbisokat meghempergetjük a maradék kókuszreszelékben, majd hűtőbe tesszük. Tálaláskor díszíthetjük eperszemekkel, vagy öntettel, esetleg szörppel (csak kalóriaszegény maradjon).

Epres joghurtos kocka

Beküldő: Bakos Dezsőné (Algyő)Hozzávalók:A joghurt-krémhez: - 2 pohár natúr joghurt - 5 evőkanál porcukor - 1 db tejszínhab spray, vagy 1 csomag tejszínhabpótló porból készített hab - 1 citrom leve - 30 dkg zselatinpor (6 púpozott teáskanálnyi) - 20-30 dkg eper Elkészítés: 5 tojásból a szokásos módon piskótát sütünk. Az eperszemeket villával összetörjük, és összekeverjük a joghurttal, citromlével, porcukorral. Beleforgatjuk a tejszínhabot, óvatosan, hogy ne törjön össze. 1 deciliter, előzőleg felforralt vízben feloldott zselatint adunk gyorsan a joghurtos-gyümölcsös krémhez. A tepsit, amelyben a piskótát kisütöttük, folpackkal kibéleljük, és a gyümölcsös-joghurtos krémet beleöntjük, majd hűtőbe tesszük. Ha megdermedt a hidegben a krém, ráfektetjük a tepsiben a piskótát, aljával fölfelé, és egy tálcát ráborítunk. Egy ügyes mozdulattal felfordítjuk, így a piskóta alulra kerül, a megdermedt krém pedig felül lesz. A fóliát lehúzva, vizes kézzel 5x5 cm-es darabokra vágjuk a süteményt. A kockák tetejére tejszínhabrózsát, vagy eperszemeket tehetünk.

Pezsgős eper

Beküldő: Kocsis Ferencné (Kistelek)Hozzávalók (személyenként): - 6 db szép nagy szemű eper - 1 púpozott kávéskanál porcukor - 1 pohár pezsgő - cseresznyelikőr Elkészítés: A megmosott, kocsányától megtisztított és lecsurgatott epret leöntjük a cseresznyelikőrrel, és kissé állni hagyjuk. Kiszedjük és becukrozzuk. Pezsgőspoharakba tesszük a szemeket, behűtjük, és csak tálaláskor önjük rá a pezsgőt.

Tejszínhabos eperszív

Beküldő: Gyüre Hella (Bordány)Hozzávalók 8 szelethez: - 3 tojás - 7,5 dkg kristálycukor - 7,5 dkg rétesliszt - 1 ek. kakaópor - 4 dkg olvasztott vaj - 1,5 dl tejszín - 25 dkg eper - 4 ek. eperlekvár - vaj a forma kikenéséhez - mentalevél a díszítéshez Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy szív alakú vagy egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát kivajazunk. Egy lábasban kis lángon vizet forralunk. A tojást és a cukrot fémtálba simára keverjük, majd a forrásban lévő víz fölött habverővel vastag krémmé verjük. A vízből kivéve a lisztet, a kakaót meg a vajat hozzáadjuk, és a formába töltjük. 20 percig sütjük, majd a tűpróbát elvégezzük. Ha a tészta nem ragad rá a tűre, a torta megsült. Kissé lehűtjük, majd a szélét meglazítva, rácsra borítva teljesen kihűlni hagyjuk. Ha kerek sütőformát használtunk, a tortát szív alakúra vágjuk. A tejszínt habbá verjük. Az epret megtisztítjuk és felszeleteljük. A tortát két lapba vágjuk. Az egyik felét a lekvárral megkenjük, majd a tejszínhab felét rásimítjuk, és az eperszeleteket felét rárakjuk. A tészta másik felét ráborítjuk, és a tortát tálra fektetjük. A maradék tejszínhabot a tortára simítjuk, a maradék eperszeletekkel és mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.