Írjon nekünk

Rúzs

A hét receptje: Epres remekek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az eperszezon kellős közepén járunk. Fogyasszuk frissen, magában, kevés porcukorral és tejszínhabbal, vagy készítsünk epres finomságokat Olvasóink alábbi díjnyertes receptúráinak segítségével.





Tejberizses epertorta

Beküldő: Pap Renáta (Csátalja)

Hozzávalók:
Tészta:
– 4 tojás
– 4 ek. liszt
– 4 ek. cukor
– 1 csomag sütőpor

Tejberizs:
– 15 dkg rizs
– 5 dl tej
– 2 dkg margarin
– 5 ek. cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 ek. zselatinpor
– 4 dl tejszín
– 4-5 ek. eperlekvár

Teteje:
– 1 cs. piros tortazselépor
– 50 dkg eper

Elkészítés:
A tésztához a tojások fehérjéjét felverjük a cukor felével, majd a tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, és a felvert habhoz adjuk. A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd beleszitáljuk a masszába. Margarinnal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük és 160-170 fokon negyed óráig sütjük. A rizst egy kevés vízben pároljuk, majd a felforrt tejet hozzáadjuk. Forralás után a margarint és a cukrokat is hozzáadjuk. Amikor beszívta a rizs az összes tejet, lefedve puhulni hagyjuk. A felvert habot a már nem forró tejberizshez keverjük. A zselatint 1 dl tejszínben felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd a tejberizshez keverjük. Az időközben elkészült piskótát az eperlekvárral megkenjük, majd a tejszínes rizst a tetejére simítjuk. Hűtőszekrénybe tesszük néhány órára, hogy lehűljön. Utána a megmosott, félbevágott epreket a tetejére helyezzük. A tortazseléport 3 dl vízzel felforraljuk, szintén hűlni hagyjuk egy kicsit, és a torta tetejére locsoljuk, vagy kanalazzuk. Dermesztjük a hűtőben, a tortaforma leemelése előtt a tortaforma mentén körbevágjuk.

Epres-kókuszos túrógolyók

Beküldő: Rátkai Szilvia (Felgyő)

Hozzávalók:
– 25 dkg sovány túró
– 2 ek folyékony édesítőszer (vagy ízlés cukor)
– 25 dkg kókuszreszelék
– 20 dkg apróbbra vágott eper

Elkészítés:
A túrót kisebb tálkában villával jól áttörjük, majd az édesítőszerrel alaposan összekeverjük, és hűtőbe tesszük, hogy levet engedjen. Körülbelül fél óra múltán ránézünk. Ha már van leve addigra, úgy a szaftos masszát a kókuszreszelékkel összegyúrjuk, azután ismét hűtőben pihentetjük. (Ha túl száraz a túró, kevesebb kókuszreszeléket vesz fel, tehát annyit adjunk hozzá, amennyi az összes nedvességet felitatja!) Közben az epret alaposan megmossuk. A masszából félökölnyi gömböket formálunk (vizes kézzel könnyebb) úgy, hogy mindegyik közepébe egy-egy darabka epret teszünk. A golyóbisokat meghempergetjük a maradék kókuszreszelékben, majd hűtőbe tesszük. Tálaláskor díszíthetjük eperszemekkel, vagy öntettel, esetleg szörppel (csak kalóriaszegény maradjon).

Epres joghurtos kocka

Beküldő: Bakos Dezsőné (Algyő)

Hozzávalók:
A joghurt-krémhez:
– 2 pohár natúr joghurt
– 5 evőkanál porcukor
– 1 db tejszínhab spray, vagy 1 csomag tejszínhabpótló porból készített hab
– 1 citrom leve
– 30 dkg zselatinpor (6 púpozott teáskanálnyi)
– 20-30 dkg eper

Elkészítés:
5 tojásból a szokásos módon piskótát sütünk. Az eperszemeket villával összetörjük, és összekeverjük a joghurttal, citromlével, porcukorral. Beleforgatjuk a tejszínhabot, óvatosan, hogy ne törjön össze. 1 deciliter, előzőleg felforralt vízben feloldott zselatint adunk gyorsan a joghurtos-gyümölcsös krémhez. A tepsit, amelyben a piskótát kisütöttük, folpackkal kibéleljük, és a gyümölcsös-joghurtos krémet beleöntjük, majd hűtőbe tesszük. Ha megdermedt a hidegben a krém, ráfektetjük a tepsiben a piskótát, aljával fölfelé, és egy tálcát ráborítunk. Egy ügyes mozdulattal felfordítjuk, így a piskóta alulra kerül, a megdermedt krém pedig felül lesz. A fóliát lehúzva, vizes kézzel 5×5 cm-es darabokra vágjuk a süteményt. A kockák tetejére tejszínhabrózsát, vagy eperszemeket tehetünk.

Pezsgős eper

Beküldő: Kocsis Ferencné (Kistelek)

Hozzávalók (személyenként):
– 6 db szép nagy szemű eper
– 1 púpozott kávéskanál porcukor
– 1 pohár pezsgő
– cseresznyelikőr

Elkészítés:
A megmosott, kocsányától megtisztított és lecsurgatott epret leöntjük a cseresznyelikőrrel, és kissé állni hagyjuk. Kiszedjük és becukrozzuk. Pezsgőspoharakba tesszük a szemeket, behűtjük, és csak tálaláskor önjük rá a pezsgőt.

Tejszínhabos eperszív

Beküldő: Gyüre Hella (Bordány)

Hozzávalók 8 szelethez:
– 3 tojás
– 7,5 dkg kristálycukor
– 7,5 dkg rétesliszt
– 1 ek. kakaópor
– 4 dkg olvasztott vaj
– 1,5 dl tejszín
– 25 dkg eper
– 4 ek. eperlekvár
– vaj a forma kikenéséhez
– mentalevél a díszítéshez

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy szív alakú vagy egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát kivajazunk. Egy lábasban kis lángon vizet forralunk. A tojást és a cukrot fémtálba simára keverjük, majd a forrásban lévő víz fölött habverővel vastag krémmé verjük. A vízből kivéve a lisztet, a kakaót meg a vajat hozzáadjuk, és a formába töltjük. 20 percig sütjük, majd a tűpróbát elvégezzük. Ha a tészta nem ragad rá a tűre, a torta megsült. Kissé lehűtjük, majd a szélét meglazítva, rácsra borítva teljesen kihűlni hagyjuk. Ha kerek sütőformát használtunk, a tortát szív alakúra vágjuk. A tejszínt habbá verjük. Az epret megtisztítjuk és felszeleteljük. A tortát két lapba vágjuk. Az egyik felét a lekvárral megkenjük, majd a tejszínhab felét rásimítjuk, és az eperszeleteket felét rárakjuk. A tészta másik felét ráborítjuk, és a tortát tálra fektetjük. A maradék tejszínhabot a tortára simítjuk, a maradék eperszeletekkel és mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál