Bulvár

Virágba borult az Ezerarcú-sömlyék

Virágba borult az Ezerarcú-sömlyék

2011. május 21., szombat
Virágba borult az Ezerarcú-sömlyék

Virágba borult a Zákányszék melletti Ezerarcú-sömlyék, ahol a sárga színű mocsári gólyahírek (Caltha palustris) és homoki árvalányhajak (Stipa borysthenica) mellett több hazai orchideafélével is találkozhatnak a túrázók.

Az Ezerarcú-sömlyék a térség - növénytani szempontból - legértékesebb gyepmaradványai közé tartozik - mondta

Leibhaber Gáborné

szombaton a területre vezetett első nagyobb szervezett túrán. A semlyék - népies nevén sömlyék - kifejezés vizenyős, időszakosan víz borította mélyedést jelent, melyet leginkább tavasszal borít víz, majd nyárra fokozatosan kiszárad. A víz borította részek korábban összefüggő hálózatot alkottak, mára azonban a köztük kialakított kultúrterületek szétszabdalták azokat. Természetes, rendkívül sokszínű növényzetük fennmaradása annak köszönhető, hogy a hosszan tartó vízborítás miatt szántóföldi művelésre alkalmatlanok. A mezők művelését az állattenyésztéssel biztosították - magyarázta a túravezető. Májusban a néhol még mindig víz borította sömlyéken tömegével nyílik a sárga mocsári gólyahír, lengedeznek a homoki árvalányhajak kalászai, a kisebb buckákon pedig lilán pompáznak a szibériai és a fátyolos nőszirmok. Ebben az időszakban a Csongrád megyei község környékén a legérdekesebbek azonban mégis az egymás közelében nyíló, a rendszertanilag az orchideák közé tartozó kosborfélék. E védett növények közül Zákányszék közelében a leggyakoribb a mocsári kosbor (Orchis laxiflora), amelyből egymás mellett néhol több tucatnyit is látni. Kúpalakban álló lilásvörös virágzatával különleges látványt nyújt a vitézvirág (Anacamptis pyramidalis), előfordul itt az egyik legkisebb, olykor csak tízcentisre megnövő hazai orchideaféle, a sömörös kosbor (Orchis ustulata) és a nevét a kellemetlen illatanyagokat termelő virágairól kapó poloskaszagú kosbor (Orchis coriophora). Szaporodását tekintve a legérdekesebb itt nyíló kosborféle a pókbangó (Ophrys sphegodes), amelynek vékony zöld száron ülő apró vörösesbarna virágja pókra hasonlít. A hím nyolclábúak megtévesztéséért a növény még a nőstények feromonjához hasonlító illatanyagot is termel, így beporzását a párt kereső pókok végzik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.