Közélet

Újra magyar tulajdonban az orosz Mol-részvények (Frissítve)

Újra magyar tulajdonban az orosz Mol-részvények (Frissítve)

2011. május 25., szerda
Újra magyar tulajdonban az orosz Mol-részvények (Frissítve)

Magyarország visszavásárolta a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt az orosz Szurgutnyeftyegaztól - jelentette be kedden Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ez egy fontos lépés az erős Magyarország felé vezető úton. A megállapodást egy éves kemény tárgyalás előzte meg - írja az MR1. Az orosz cég egyelőre nem kommentálta az ügyletet.

A MOL-részvénycsomag megvásárlása növeli az állami vagyont, stabilizálja a regionális és hazai energiapiacot, fokozza az energiaellátás biztonságát itthon és a régióban - jelentette ki

Fellegi Tamás

nemzeti fejlesztési miniszter. A részvényvásárlást a magyar állam a már korábban lehívott IMF-hitelből finanszírozza, így a tranzakció nincs közvetlen hatással a magyar államadósság mértékére vagy a költségvetési hiány szintjére – mondta a miniszter. Az MSZP szerint a visszavásárlás a bűncselekmény határát súroló, felelőtlen, ész nélküli pénzkidobás.

Szanyi Tibor

azt mondta: az, hogy 500 milliárd forinttal megnövelték az államadósságot, ez világos beszéd ahhoz képest, hogy a másik oldalról meg a legnyomorultabb rétegeken próbálják meg az utolsó filléreket is leverni államadósság-csökkentés címén. A Jobbik örül a lépésnek.

Hegedűs Tamás

frakcióvezető-helyettes szerint az is elfogadható megoldás, hogy az állam a Valutalap már lehívott, de még nem használt hiteléből vásárolt, mert így nem növekszik az államadósság. A Mol részvénycsomagjának visszavásárlására minden állampolgárnak 50 ezer forintjába kerül. Nagy kérdés, hogy így hasznosul-e legjobban ez az összeg - mondja az LMP-s

Jávor Benedek

. A mostani tranzakciónak a MOL eredményességére nincs hatása – hangsúlyozza a porfolio.hu elemzője.

Sándor Dávid

szerint mégis azt lehet valószínűsíteni, hogy a MOL árfolyamára nézve egy mérsékelten pozitív hatással lehet ez a tranzakció.

Egyelőre no comment

A Szurgutnyeftegaz egyelőre nem kommentálta az ügyletet, és az orosz kormány szóvivői is elzárkóztak minden értékeléstől, csak annyit szögeztek le, hogy az állam mindig kész megvédeni a hazai részvényesek érdekeit – ha ilyen kérés érkezik. Az elemzők többsége úgy véli: végül is a Szurgutnyeftegaz nem járt rosszul: hiszen majd félmilliárd eurót keresett az üzleten, más kérdés, hogy a beruházás eredeti stratégiai célját nem érte el.

Dimitrij Alekszandrov

, az ismert elemző szerint a Szurgutnyeftegaz mindenekelőtt a Nabucco gázvezeték dokumentációihoz szeretett volna hozzáférni, feltehetően a konkurens orosz állami cégek, vagy a kormány megbízásából, ám miután kiderült, hogy a Nabucco nem is olyan fenyegető vetélytárs, viszont a magyar bíróság megakadályozta a tulajdonosi jogok gyakorlását, az oroszok úgy döntöttek: veszteség nélkül visszavonulnak. (Forrás:

MR1

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.