Gazdaság

Tovább drágulhat az alma

Tovább drágulhat az alma

2011. május 10., kedd
Tovább drágulhat az alma

Már most is drága, bár jó minőségű alma kapható a hazai üzletekben. Ennek egyik oka, hogy egyre többe kerül a készletezés - mondta el az InfoRádió megkeresésére az Alma Terméktanács főtitkára. Inántsy Ferenc szerint a jó minőségű áruért kilónként akár ötszáz forintot is elkérhetnek. A főtitkár beszámolt arról is, hogy a hétvégi fagy után még zajlik a kárfelmérés. Fülep Imre nyírbátori termelő szerint őszre újabb drasztikus drágulás jöhet az almapiacon. A mostani természeti csapás csak neki több százmilliós kárt okozott.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az almatermelők és azok a kereskedők, akik készletezik az árut, csak jó minőségű és viszonylag kevés almát tároltak. A boltban most fellelhető alma ezért szép, de magas az ára - mondta el az InfoRádiónak az Alma Terméktanács főtitkára.

Inántsy Ferenc

szerint a magas árak oka az is, hogy máskor ebben az időszakban - április végén, május elején - Ausztriából és Olaszországból szokott érkezni nem túlságosan jó minőségű, de eléggé olcsó almamennyiség, amely megfogta az itthoni árakat. Idén viszont a külföldről érkező alma is olyan árszinten van, amely az itteni fogyasztói árakhoz igazodik - fejtette ki. A mostani drágulás egyik oka a tavalyi kevesebb almatermés, a másik pedig, hogy a román, a szlovák és a cseh irányú export mennyisége is jelentősen megnőtt a korábbi évekhez képest - mondta az InfoRádióban

Fülep Imre

nyírbátori almatermelő. Szerinte nem drágább a magyar alma, mint a déligyümölcsök, ráadásul a magyar termelők és a közép-kelet európai fogyasztók is érzékelhetik a minőségbeli különbséget. Amíg a lengyel alma színtelenebb, tehát nem kívánatos fogyasztói szemszögből, ráadásul íztelenebb is, a magyarnak ezzel szemben jobb a színe és ízesebb - fűzte hozzá. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.