Közélet

Schmitt Pál: "Itt él a jövőbe vetett hit"

Schmitt Pál: "Itt él a jövőbe vetett hit"

2011. május 7., szombat
Schmitt Pál: "Itt él a jövőbe vetett hit"

Szerbiai látogatásának második napján Schmitt Pál magyar államfő délelőtt Egeresi Sándorral, a vajdasági parlament elnökével és Bojan Pajtićtyal, a tartományi kormány elnökével találkozott. Ezt követően ellátogatott a most épülő újvidéki Európa kollégiumba, ahol exkluzív interjút adott a Vajdaság Ma szerkesztőségének.

-

Elnök úr, tegnap tárgyalt Boris Tadić szerbiai államfővel, továbbá a belgrádi parlament és kormány elnökével. Ma délelőtt a vajdasági tartományi parlament és kormány vezetőivel találkozott. Nemzetpolitikai szempontból mi a legfontosabb hozománya ennek az útnak?

- Szokás mondani, hogy egy elnöki látogatás mindig szimbolikus, így most itt én képviselem a tízmillió magyar embert,

Tadić

elnök úr meg a hétmillió szerb embert. Mind a két országban nagyon sok kisebbségi él, ezért meg kell becsülnünk a nálunk élő nemzeti közösségeket. Mi ezt elvárjuk a szomszédos országoktól, és nekünk is így kell eljárnunk otthon. Eljöttem Belgrád után ide, a Vajdaságba, mert az itt élő magyar közösség majdnem teljes létszámban itt van, mintegy háromszázezer ember. Minden megbeszélés alkalmával szóba hoztam az ő sorsukat, a nyelvhasználatot, a kisebbségi jogokat, a velük való törődést, az ő biztonságukat, az oktatásukat, és én biztató dolgokat láttam. Ami például itt van mögöttem: a befejezés előtt álló Európa kollégium, ez is egy jele a magyarok összefogásának és erejének. Ez azt tanúsítja, hogy itt igenis létezik a jövőbe tekintés. Az, hogy itt egy kollégium épül, azt jelzi, hogy a magyarok képezni kívánják magukat, hogy értelmiségiként gondolkodnak. Mindezt azért teszik, hogy itt maradjanak, és itt tudjanak hozzájárulni a nemzeti fennmaradáshoz. Tárgyalópartnereim nem vették rossz néven, hogy a kettős állampolgárságot szóba hoztam. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban szerb barátaimnak nincs problémájuk. Hét szomszédunk közül egyedül Szlovákia emelt szót ellene. Itt a kettős állampolgársággal nyugodtan lehet élni. Én is biztatom az itt élő magyarokat, hogy a lelki kötődésen túl, kössék magukat egy kicsit jogilag is az anyaországhoz. -

Kényesebb kérdéseket érintettek-e tárgyalásaik során? Gondolok itt elsősorban az 1944-es tényfeltárás ügyére és a drákói szigorral elítélt temerini fiatalemberek esetére?

- Természetesen. Ezt kötelességem volt szóba hozni. De vendéglátóim is szóba hozták. Tadić elnök úrral megállapodtunk abban, hogy változatlanul, nem csak finanszírozzuk, hanem biztatjuk a tudományos akadémiák feltáró bizottságait, hogy dolgozzanak tovább. Nyissanak meg minden dokumentumot, hogy lássuk pontosan, mi történt a két oldalon. Ha mindent feltárunk, ha mindent őszintén bevallunk és deklarálunk, nyilvánossá teszünk, akkor kerülhet sor egy közös megemlékezésre, ami pontot tehet a tragikus múltra és egy teljesen új fejezetet nyithat a két nép történelmében.

Ternovácz István

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.