Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Sport

Rögbi: Szuperkupát nyertek a Gorillák + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A hétvégén történelmi sikert ért el a Fit World SE Gorillák Rugby Club az Esztergomban megrendezett DHL Magyar Rögbi Bajnokság döntőjében. Az Extraligában elért hatodik hely arra jogosította a klubot, hogy megmérkőzzön az NB I első helyén végzett Esztergomi Apródok csapatával.

A Szuperkupa már hagyományosan az Extra Liga négyes döntő előmeccse, ahol az első vonal sereghajtója az NB I legjobbjával mérkőzik. Ezt a mérkőzést Szuperkupa néven ismerik a rögbisek és évek óta azt hivatott eldönteni, hogy mekkora a különbség a magyar rögbi első és második vonala között. A szegedi Gorillák az elmúlt években már többször kiharcolták NB I legjobbjaként a döntős szereplés jogát, de a Szuperkupát eddig nem sikerült elhódítani.

A mérkőzésre a lehető legjobb kerettel utaztak a Gorillák, mindenki felépült, kivéve a csapatkapitány Szilágyit, aki továbbra is vállsérüléssel küzd. A játékot a Szeged kezdte és már első pillanattól látszódott, hogy az Apródok komolyan gondolják a kupa megszerzését, a színvonal pedig egyúttal jelezte, hogy a második vonal egyre inkább megközelíti az élmezőnyt.

Szegedi támadások vezették fel a meccset, szép oldalváltásokkal, amelyeket csak büntető árán sikerült megállítani, azonban a büntetőrúgások kimaradtak, így 10 perc játék után pont nélkül álltak a csapatok. Aztán a 12. percben egy nagyon szép háromnegyed akció végén Bővíz – aki új posztján szélsőként mutatkozott be áttört – amiből az ifjú Bárdos megszerezte a Gorillák első célját. A jutalomrúgást is értékesítette, így 7-0-ra a szegediek vezettek.

Az Apródok folyamatosan építkeztek, egyre komolyabb támadásokat vezettek, rendkívül rutinos tolongásuk (több korábbi válogatott is szerepet kapott ezen a mérkőzésen) nagyon szépen szolgálta ki a fiatal háromnegyedet, s ennek eredményeként a 14. percben a baloldalon futottak is egy célt (5-7), majd a 25. percben fordítani tudtak egy újabbal 10-7-re.

A Gorillák azonban a szezon legjobban összeszedett mérkőzését ígérték és mentálisan talán soha nem voltak ilyen jó állapotban. Ménesi motivációs beszéde mindenki fejében rendet rakott még az öltözőben, így nem volt kérdés, hogy akar-e fordítani a csapat. A tolongás robotolt, a háromnegyed parádézott Márius vezetésével.

A 31. percben jobboldali bedobásból pontos passzokkal ment keresztbe a labda, amivel a leghátulról érkező Csiha robogott a célterületre. A rúgás ugyan sikertelen, de újra vezettek a Gorillák, 10-12.

Két percet kellett várni az újabb célra, ekkor a saját célterület előtt Szélpál egy fantasztikus szereléssel szerzett labdát, majd megiramodva Számfirát indította, aki élete legjobbját nyújtva száguldott be egy újabb céllal, így a félidőben 19-10-re vezetett a Tisza-parti alakulat.

A második félidőben szintén nagyon fegyelmezett és sportszerű küzdelem zajlott, de végig minden játékelemet a Gorillák irányítottak. Egy 5 méteren elvégzett bedobásból a 45. percben tovább növelték előnyüket, Takácsot tolták be a célterületre (10-24).

Az 50. percben aztán a célszerzőt Kovács R. váltotta az első sorban, majd két kényszerű csere is jött Karcsú és Prágai sérülése miatt. Előbbit Ménesi helyettesítette tökéletesen, míg utóbbi helyére Bárdos tért vissza a tolongásba, helyet engedve Terjéknek, ezzel új lendületet kapott a csapat.

A cserék miatti kezdeti pontatlanságot az Apródok könyörtelenül használták ki, a 61. percben Volontér egy szép támadás végén a jobb szélen célt futott (15-31).

A 66. percben Bővíz lépett volna el a szélen, de szabálytalanul akadályozták, ezért 10 percre előnybe kerültek a Gorillák, Bővíz helyére pedig Makra P. érkezett. Az újra szervezett háromnegyeddel is folytatódtak a szegedi rohamok, azonban 68. percben a szegedi támadóiktól elcsenték a labdát az esztergomiak és a hibát kegyetlenül ki is használták (20-31).

Nem sokáig reménykedhettek azonban a hazaiak, mert a 70. percben ismét egy gyors Számfira-céllal húztak el a vendégek, majd egy percen belül a tolongásba átszervezett Bárdos használta ki a lehetőséget, hogy háromnegyedből vitt céljait egy klasszikus tolongáscéllal egészítse ki, amit egy klasszikus öt méteres tolongásból nyolcas indulással meg is tett. A rúgásai is jók lettek, így 20-45-re alakult az eredmény, ami meg is maradt a meccs végéig.

A meccsen ki kell emelni a nagyon rutinos Takácsot, aki egy – a Szegednél csak “kenyérkereső” néven ismert – bedobásfigura végén zuhant a csomaggal és a labdával a célterületre, valamint Szélpált és Erdeit, akik kőkeményen védekeztek a háromnegyed mögött és ezzel gyakorlatilag mattolták a hazaiak összes támadását.

A győzelem a látottak alapján nem sokáig forgott veszélyben, valamennyi nevezett játékos pályára lépett, a végén már örömrögbit játszva. A győzelem kulcsa azonban az elért 5 háromnegyedcél, amihez 2 tolongáscél társult, vagyis a tökéletes fegyelemmel végigjátszott mérkőzés legjobb példáját láthattuk a szegedi Gorilláktól ezen a napon.

Rögbi Szuperkupa 2011

Esztergomi Apródok – Fit World Gorillák Szeged 20-45 (10-19)

Hírzóna

Szűk családi körben temették el Benedek Tibort

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Magyar Kupa augusztusi döntője előtt pályafutása legszebb pillanataival emlékeznek rá.

Tovább olvasom

Sport

A PSG és Stas Skube is Szegedre jön a csoportkörben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A PSG és a Flensburg ismét Szegedre látogat, visszavághat Pick a Vardarnak.

Tovább olvasom

Sport

Délután kézilabda BL-sorsolás – jön az új lebonyolítás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szinte minden változik a Bajnok Ligája lebonyolításában,az  állandóságot a csapatok és a négyes döntő jelenti.  echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Aktuál