Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Gazdaság

Orbán: az eddigi kormányzati teljesítmény a jövőben nem lesz elég

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

A miniszterelnök szerint az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő a következő esztendőben. Orbán Viktor ezt a kormánya megalakításának egyéves évfordulója alkalmából tartott, Gazdasági fordulat című konferencián mondta kedden, ahol arról is beszélt: a gazdaságpolitikai fordulat ugyan megtörtént, ám az még mindig veszélyzónában van.

Orbán Viktor az elmúlt egy év kormányzati teljesítményéről szólva úgy fogalmazott: “nem lehetünk elégedettek”. Mint mondta, “távol vagyunk még a közös céltól, az erős Magyarország megvalósításától”. Szerinte a közös eredmények reményt keltőek, biztatóak, de nem lehet megállni, hátradőlni, lazítani. “Nem lazíthatunk azért sem, mert az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő, sőt beszéljünk egyenesen, igen, igen kevés lesz a következő esztendőben” – jelentette ki. Külön szólt az oktatásról, amellyel kapcsolatban “oktatási ugrást” sürgetett.
Hangsúlyozta: a gazdaságpolitikai fordulat megtörtént, és egy új, “a növekedés plusz munka egyenlő pénzügyi egyensúly” képletére tért át. A nemzeti össztermék növekedésnek indult, az EU 8. legalacsonyabb költségvetési hiányával rendelkezik az ország, idén jelentősen csökken az államadósság, és bővül a foglalkoztatás is – sorolta, hozzátéve: ugyan még nem látható, de az év második felében nőni fog a fogyasztás, a beruházások, megindulnak az első közmunkaprogramok, és élénkülni fognak a szolgáltatások is.
A megújulás csak akkor működik – folytatta -, ha 2012 után jönnek a Széll Kálmán-terv pozitív hatásai, ha a Széchenyi-terv eléri a kkv-kat, és ha bővítik a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi jelenlétét, ha megindul a nemzeti iparpolitikai program, és ha lábra kapnak a nagy közmunkaprogramok. Ma azonban szerinte még egyik előfeltétel sem áll fenn, a gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van; a jelenlegi kormányzati, politikai képességek mellett a felemelkedés kereteit még nem tudják működő programokkal megtölteni.
“Miközben leszámoltunk a neoliberális korszak elméleti alapvetéseivel, még nem építettük fel a nem liberális gazdaságpolitika 21. századi tervezési, koordinációs kereteit és gyakorlatát” – fogalmazott, hozzátéve, hogy mivel nem épült ki a reálgazdasági tervezés, a pénzügyi tervezés is féllábas. Szerinte az a legsürgetőbb feladat, hogy a nemzetgazdasági szintű tervezést, koordinálást vertikálisan, horizontálisan és területileg egyaránt kiépítsék, ugyanis ezen múlik a kormány, az ország gazdaságpolitikájának sikere.
Kijelentette: Magyarország háborúban áll az eladósodottsággal és a munkanélküliséggel, de csak megújulással és átszervezéssel nyerheti meg. Hozzátette: “ha mindazt átszervezzük, ami e nélkül hónapról hónapra újratermelné az adósságunkat, akkor nyerhetünk, de csak akkor”. Az államadósság és a munkanélküliség Magyarország ellenségei, ezt “onnan lehet felismerni, hogy ha mi nem győzzük le őt, akkor ő győz le minket” – fogalmazott a kormányfő.
Kitért arra is, hogy megérti azokat, akik azért harcolnak, hogy ne kelljen változtatni megszokott életükön, de mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, vagy legalábbis együtt kell élnie vele: nem fizethetünk életerős embereknek korai nyugdíjat, nem fizethetünk munkaképes embereknek segélyeket, amikor temérdek elvégzetlen munka van.
Orbán Viktor hosszan beszélt arról, hogy csak “saját magunkra érdemes hallgatunk, és nem szabad várnunk senkinek a jóváhagyására vagy ellenkezésére”. Szerinte az elmúlt húsz évben szinte minden magyar kezdeményezést utolért az a tulajdonság, hogy “mindig azt néztük, mit szólnak ehhez mások”. “Vagy bele sem kezdtünk fontos dolgokba, vagy ha belekezdtünk, és valakinek nem tetszett Amerikában, Párizsban, Berlinben, Brüsszelben vagy Londonban, akkor hagytuk magunkat elbizonytalanítani, és végül lemondtunk róla”. Összeomlóban egy régi világrend, semmi okunk, hogy “a romok alá szorult megmondóemberek tanácsaira és véleményeire figyeljünk” – fogalmazott.
A kormányfő szerint külföldről érkeznek majd még kritikák, dühödt támadások, harcias felszólítások is az új alaptörvény, vagy a most készülő sarkalatos törvények, vagy éppen a gazdaságpolitika miatt, ám “nekünk higgadtan, udvariasan, rezzenéstelen arccal és egyenes tekintettel csak annyit kell mondanunk: ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga”.
A kormányzatnak továbbra is meg kell őriznie emberi, gőg nélküli, a cél iránti alázatra épülő jellegét, “szerénység, szolgálat, visszafogottság és gyémánt keménységű eltökéltség”: a legjobb európai kereszténydemokrata hagyományokat kell Magyarországon életben tartani – zárta beszédét Orbán Viktor.
A miniszterelnök még ezt megelőzően reagált a konferencián előtte felszólalókra. Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnökének felszólalására, és azzal egyetértve, hangsúlyozta: nagyon szeretné, ha Magyarországon heti ötnapi munkából meg lehetne élni, de nem lehet. “Amint meg lehet majd élni heti önnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk” – mondta.
Szintén Demján Sándor kijelentésére, miszerint a bérkommandó tevékenysége a vállalkozókkal szembeni bizalmatlanságot mutatja, Orbán Viktor azt mondta: nem állhat elő olyan helyzet, hogy az új adórendszerben bárki kevesebbet keressen, mint korábban. “Nagyon világossá kell tenni Magyarország minden polgára előtt, hogy a kormány nem nyugszik addig, amíg érvényt nem szerez annak az adott szavának, miszerint az adórendszer átalakításának eredményeképpen senki sem kereshet kevesebbet, mint amit korábban keresett” – jelentette ki a miniszterelnök. Ehhez arra van szükség – mondta -, hogy a vállalkozások a bérekkel kapcsolatos megállapodásokat betartsák.

Hírzóna

Halász János szerint a baloldal továbbra sem segít a járvány elleni harcban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A baloldal továbbra sem akar segíteni a járvány elleni harcban – hangoztatta a Fidesz-frakció szóvivője szombaton Debrecenben, sajtótájékoztatón, azzal kapcsolatban, hogy a baloldal nem szavazta meg a jövő évi költségvetést. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Hírzóna

Új program indul a magyar vállalatok támogatásáért

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felújítják a makói Bérpalotát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Életveszélyessé vált a tetőszerkezete.

Tovább olvasom

Aktuál