Írjon nekünk

Közélet

Megválasztották az új múzeumigazgatót, megszüntették Zombori fegyelmijét (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Csongrád Megyei Közgyűlés nyári szünet előtti utolsó rendes ülésén elbírálták a megyei képviselők a Móra Ferenc Múzeum igazgatói pályázatát, a megyei intézmény vezetőjének 19 igen szavazattal, egyhangúan Fogas Ottó régészt választották meg.

A Fegyelmi Tanács tagjai jelen pillanatban Zombori István fegyelmi ügyét tárgyalják zárt ülés keretében. A korábbi, fegyelmi ügyben összehívott közgyűlésen Zombori István jogi képviselője igazságügyi építési szakértő és építésügyi műszaki szakértő bevonását kérte a fegyelmi eljárásba, amit a Fegyelmi Tanács jelenlévő tizenkét tagja egyhangúlag támogatott.

Megszüntették Zombori fegyelmijét

A közgyűlés tagjaiból álló Fegyelmi Tanács döntését Magyar Anna elnök ismertette, összesen kilenc pontban marasztalták el Zombori Istvánt, mondván „vétkesen megszegte kötelezettségeit”, például azzal, hogy a fenntartót nem tájékoztatta a tervezett beruházásokról. A tanács végül megszüntette a fegyelmi eljárást, ugyanis a múzeumigazgatót még áprilisban nyugdíjazták.

További részletek és Zombori István reagálása közgyűlési összefoglalónkban!

Fogas Ottó: A nagy régész-múzeumigazgatók nyomán

Közben portálunk megkereste az újonnan múzeumigazgatóvá választott Fogas Ottót, akitől megtudtuk, hétfőn fél kilenckor veszi át hivatalosan Gaskó Béla megbízott igazgatótól a posztot a múzeumban. Információink szerint a megyei közgyűlés három pályázatból választotta ki az ásatásvezető régész anyagát.
Fogas Ottó pályázatában látogatócentrikus múzeum kialakítását hangsúlyozta. Portálunknak úgy nyilatkozott, a meglévő támogatói hálózat, a kapcsolatok, kiállítások erősítését, továbbfejlesztését tűzi ki célul, hogy a múzeum látogatói létszámát, illetve a bevételeket növelni tudják. “Fontosnak tartom a múzeum tudományos életének fejlesztését, továbbvitelét, nemzetközi konferenciák szervezését, az ezzel kapcsolatos kiadványok szerkesztését, hogy minél több olyan munkát adjunk ki, amit a múzeum dolgozói már korábban megírtak, csak nem volt lehetőségük eddig publikálni” – sorolta Fogas Ottó, aki ezáltal az új tudományos eredmények születését is támogatná. Kiemelte a testvérvárosokkal, valamint az egyetemekkel – különösen a szegedivel – való jó kapcsolatok megőrzését, illetve erősítését.
Mindezek mellett most elsődleges jelentősége van a nagyberuházásoknak, melyek az egyik legnagyobb munkát jelentik a múzeumnak, kihívásként és megoldandó feladatként is. “Folynak a feltárások, a határidőket tudjuk tartani, de készülünk arra is, hogy az M43-as mellett, közben lehetnek más nagyberuházások” – magyarázta a régész. Mint mondta, így arra kell felkészíteni a régészeket, hogy még nagyobb munkák várnak a múzeumra.
“Az elkövetkezőkben valószínűleg nem sok időm marad a szakmám gyakorlására, de természetesen, ahogy lehet erre időt szakítani, mindenféleképpen szeretnék régész maradni” – szögezte le Fogas Ottó. “Ha visszatekintünk, a nagy régész-múzeumigazgatók – mint például Móra Ferenc, Trogmayer Ottó, Horváth Ferenc – tudták úgy végezni intézményvezetői feladataikat, hogy mellette kiváló szakemberek, régészek is voltak. Hiszek abban, hogy a közeljövőben lehet egy olyan jól működői igazgatói rendszert kialakítani, hogy mellette maradjon időm a tudományra is, hiszen elsősorban kutató vagyok” – összegzett a Móra-múzeum új igazgatója.

A Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálatának közleménye

Megválasztotta a Boros Sámuel Szakközépiskola és a Csongrádi Oktatási Központ eddig megbízott vezetőjét az intézmények igazgatóivá a Csongrád Megyei Közgyűlés. A képviselők előbbi esetében Molnárné Tóth Gyöngyinek, utóbbinál pedig Kiss Attilának is ellenszavazat és tartózkodás nélkül, 18 igen mellett szavaztak bizalmat. A Móra Ferenc Múzeum élére az intézmény régész munkatársát, Fogas Ottót választották a képviselők, 19 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett.
A Csongrád Megyei Közgyűlés mai ülésén határoztak a képviselők több kitüntetés adományozásáról. A Csongrád Megye Közigazgatásáért Díjat Dr. Villányi-Kiss Ildikónak és Vadász Csabának, a Csongrád Megye Egészségügyéért Díjat Dr. Pásztor Imrének és Dr. Somfay Attilának, Csongrád Megye Alkotói Díját Tóbiás Klárának, Dr. Gaskó Bélának, Koisné Kőrösi Rozáliának, Ewa Peplinska-Chalajnak, az Algyői Hagyományőrző Citerazenekarnak és a Mártélyi Képzőművész Táborok Baráti Körének ítélték oda. Mórahalom képviselőtestülete Címzetes főjegyzői cím adományozására terjesztette fel Dr. Szántó Máriát, amely javaslatot a Csongrád Megyei Közgyűlés is támogatta.
Lezajlott a korábbi múzeumigazgató ellen lefolytatott fegyelmi eljárás zárótárgyalása is. A közgyűlés, mint Fegyelmi Tanács a múzeumi beruházásokkal kapcsolatosan 9 pontban állapította meg dr. Zombori István kötelezettségszegéseit:
1. Jogosulatlan beruházás, a tulajdonos döntési jogkörének korlátozása
2. Részekre bontás: a Fenntartó kontrolljának megkerülése
3. Fedezet nélküli kötelezettségvállalás
4. Garancia veszélyeztetése
5. Bejelentési kötelezettség elmulasztása – bírság kockáztatása, jogosulatlan beruházás
6. Engedélykérési kötelezettség elmulasztása
7. Számlák teljesítés-igazolás nélküli kifizetése
8. Az anyagi források nem kellő védelme, dokumentálások hiánya
9. Szabálytalan, részben dokumentálatlan beruházások
A Fegyelmi Tanács megállapította, hogy mely törvényeket, kormányrendeleteket illetve megyei rendeleteket sértette meg a korábbi múzeumigazgató. A Fegyelmi Tanács – ellenszavazat nélkül, 14 igen és 1 tartózkodás mellett – úgy döntött, hogy a fegyelmi eljárást megszünteti. Ennek oka, hogy a célt – hogy dr. Zombori István munkavégzése a törvények, rendeletek maradéktalan betartásával történjék – nem tudná elérni, mivel nyugdíjba vonult és a munkavégzési kötelezettsége alól már fel lett mentve.

Hírzóna

A helyi munkavállalókat hozná helyzetbe a Fidesz Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Azaz ne olcsó külföldi munkaerőt alkalmazzanak a nagy cégek.

Tovább olvasom

Közélet

Senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t – mondta Tóth pártelnök Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyre több politikus hagyja faképnél a szocialistákat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kiderült a nemzeti konzultáció harmadik kérdésköre – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivőjének videójából.

Tovább olvasom

Aktuál