Közélet

Megválasztották az új múzeumigazgatót, megszüntették Zombori fegyelmijét (FRISSÍTVE)

Megválasztották az új múzeumigazgatót, megszüntették Zombori fegyelmijét (FRISSÍTVE)

2011. május 27., péntek
Megválasztották az új múzeumigazgatót, megszüntették Zombori fegyelmijét (FRISSÍTVE)
A Csongrád Megyei Közgyűlés nyári szünet előtti utolsó rendes ülésén elbírálták a megyei képviselők a Móra Ferenc Múzeum igazgatói pályázatát, a megyei intézmény vezetőjének 19 igen szavazattal, egyhangúan Fogas Ottó régészt választották meg. A Fegyelmi Tanács tagjai jelen pillanatban Zombori István fegyelmi ügyét tárgyalják zárt ülés keretében. A korábbi, fegyelmi ügyben összehívott közgyűlésen Zombori István jogi képviselője igazságügyi építési szakértő és építésügyi műszaki szakértő bevonását kérte a fegyelmi eljárásba, amit a Fegyelmi Tanács jelenlévő tizenkét tagja egyhangúlag támogatott.

Megszüntették Zombori fegyelmijét

A közgyűlés tagjaiból álló Fegyelmi Tanács döntését Magyar Anna elnök ismertette, összesen kilenc pontban marasztalták el Zombori Istvánt, mondván „vétkesen megszegte kötelezettségeit”, például azzal, hogy a fenntartót nem tájékoztatta a tervezett beruházásokról. A tanács végül megszüntette a fegyelmi eljárást, ugyanis a múzeumigazgatót még áprilisban nyugdíjazták. További részletek és Zombori István reagálása közgyűlési összefoglalónkban!

Fogas Ottó: A nagy régész-múzeumigazgatók nyomán

Közben portálunk megkereste az újonnan múzeumigazgatóvá választott Fogas Ottót, akitől megtudtuk, hétfőn fél kilenckor veszi át hivatalosan Gaskó Béla megbízott igazgatótól a posztot a múzeumban. Információink szerint a megyei közgyűlés három pályázatból választotta ki az ásatásvezető régész anyagát. Fogas Ottó pályázatában látogatócentrikus múzeum kialakítását hangsúlyozta. Portálunknak úgy nyilatkozott, a meglévő támogatói hálózat, a kapcsolatok, kiállítások erősítését, továbbfejlesztését tűzi ki célul, hogy a múzeum látogatói létszámát, illetve a bevételeket növelni tudják. "Fontosnak tartom a múzeum tudományos életének fejlesztését, továbbvitelét, nemzetközi konferenciák szervezését, az ezzel kapcsolatos kiadványok szerkesztését, hogy minél több olyan munkát adjunk ki, amit a múzeum dolgozói már korábban megírtak, csak nem volt lehetőségük eddig publikálni" - sorolta Fogas Ottó, aki ezáltal az új tudományos eredmények születését is támogatná. Kiemelte a testvérvárosokkal, valamint az egyetemekkel - különösen a szegedivel - való jó kapcsolatok megőrzését, illetve erősítését. Mindezek mellett most elsődleges jelentősége van a nagyberuházásoknak, melyek az egyik legnagyobb munkát jelentik a múzeumnak, kihívásként és megoldandó feladatként is. "Folynak a feltárások, a határidőket tudjuk tartani, de készülünk arra is, hogy az M43-as mellett, közben lehetnek más nagyberuházások" - magyarázta a régész. Mint mondta, így arra kell felkészíteni a régészeket, hogy még nagyobb munkák várnak a múzeumra. "Az elkövetkezőkben valószínűleg nem sok időm marad a szakmám gyakorlására, de természetesen, ahogy lehet erre időt szakítani, mindenféleképpen szeretnék régész maradni" - szögezte le Fogas Ottó. "Ha visszatekintünk, a nagy régész-múzeumigazgatók - mint például Móra Ferenc, Trogmayer Ottó, Horváth Ferenc - tudták úgy végezni intézményvezetői feladataikat, hogy mellette kiváló szakemberek, régészek is voltak. Hiszek abban, hogy a közeljövőben lehet egy olyan jól működői igazgatói rendszert kialakítani, hogy mellette maradjon időm a tudományra is, hiszen elsősorban kutató vagyok" - összegzett a Móra-múzeum új igazgatója.

A Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálatának közleménye

Megválasztotta a Boros Sámuel Szakközépiskola és a Csongrádi Oktatási Központ eddig megbízott vezetőjét az intézmények igazgatóivá a Csongrád Megyei Közgyűlés. A képviselők előbbi esetében Molnárné Tóth Gyöngyinek, utóbbinál pedig Kiss Attilának is ellenszavazat és tartózkodás nélkül, 18 igen mellett szavaztak bizalmat. A Móra Ferenc Múzeum élére az intézmény régész munkatársát, Fogas Ottót választották a képviselők, 19 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett. A Csongrád Megyei Közgyűlés mai ülésén határoztak a képviselők több kitüntetés adományozásáról. A Csongrád Megye Közigazgatásáért Díjat Dr. Villányi-Kiss Ildikónak és Vadász Csabának, a Csongrád Megye Egészségügyéért Díjat Dr. Pásztor Imrének és Dr. Somfay Attilának, Csongrád Megye Alkotói Díját Tóbiás Klárának, Dr. Gaskó Bélának, Koisné Kőrösi Rozáliának, Ewa Peplinska-Chalajnak, az Algyői Hagyományőrző Citerazenekarnak és a Mártélyi Képzőművész Táborok Baráti Körének ítélték oda. Mórahalom képviselőtestülete Címzetes főjegyzői cím adományozására terjesztette fel Dr. Szántó Máriát, amely javaslatot a Csongrád Megyei Közgyűlés is támogatta. Lezajlott a korábbi múzeumigazgató ellen lefolytatott fegyelmi eljárás zárótárgyalása is. A közgyűlés, mint Fegyelmi Tanács a múzeumi beruházásokkal kapcsolatosan 9 pontban állapította meg dr. Zombori István kötelezettségszegéseit: 1. Jogosulatlan beruházás, a tulajdonos döntési jogkörének korlátozása 2. Részekre bontás: a Fenntartó kontrolljának megkerülése 3. Fedezet nélküli kötelezettségvállalás 4. Garancia veszélyeztetése 5. Bejelentési kötelezettség elmulasztása – bírság kockáztatása, jogosulatlan beruházás 6. Engedélykérési kötelezettség elmulasztása 7. Számlák teljesítés-igazolás nélküli kifizetése 8. Az anyagi források nem kellő védelme, dokumentálások hiánya 9. Szabálytalan, részben dokumentálatlan beruházások A Fegyelmi Tanács megállapította, hogy mely törvényeket, kormányrendeleteket illetve megyei rendeleteket sértette meg a korábbi múzeumigazgató. A Fegyelmi Tanács - ellenszavazat nélkül, 14 igen és 1 tartózkodás mellett – úgy döntött, hogy a fegyelmi eljárást megszünteti. Ennek oka, hogy a célt – hogy dr. Zombori István munkavégzése a törvények, rendeletek maradéktalan betartásával történjék – nem tudná elérni, mivel nyugdíjba vonult és a munkavégzési kötelezettsége alól már fel lett mentve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.