Kultúra

Kulturális örökség egy kattintásra + HANG + FOTÓK

Kulturális örökség egy kattintásra + HANG + FOTÓK

2011. május 31., kedd
Kulturális örökség egy kattintásra + HANG + FOTÓK
Szegeden is bemutatkozott az „Örökség-Kultúra" Oktatási E-Könyv- és Médiatár (ÖKOEK), mely a magyar és nemzetiségi anyanyelvű oktatást hiánypótló tudományos-kulturális elektronikus tananyagsegédletekkel ellátó nonprofit program, egyben a világon bármely internethasználó által elérhető teljes értékű tájékozódási felület. Az újszegedi Rendezvényházban Barna Gábor programvezető, az ÖKOEK felelős szerkesztője beszélt a médiatár adta lehetőségekről.Orbán Imre, a Csongrád Megyei Közgyűlés oktatási, kulturális és sportbizottságának elnöke köszöntőjében azt kívánta, hogy az Örökségtár váljon olyan adatbázissá, amelyben minden olyan ismeretet meg lehet találni, ami a gyerekek oktatásához fontos. "Ennek a 'tudománytárnak' az a feladata, hogy elhitesse a diákokkal azt, hogy a tudás hatalom, és hogy a tudást soha nem vehetik el tőlünk" - összegzett Orbán Imre. Marjanucz László, a szegedi egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a TIT Csongrád megyei elnöke az Örökségtár "Magyar történelem és kultúra" részét mutatta be részletesen (melyben több fejezetet ő maga jegyez), valamint a programot méltatva úgy fogalmazott, korábban azt láttuk, hogy a papír alapú információ állandó, az internetes adatok múlékonyak, a Barna Gábor által létrehozott elektronikus könyvtár azonban ugyanúgy őrzi az információkat, mint egy hagyományos bibliotéka. A program lehetővé teszi, hogy "hazavigye az olvasó a könyvtárat", azzal pedig ellenőrzött, értékes tartalmakat. Így a legkisebb tanyasi iskola tanulói is hozzáférhetnek az anyagokhoz, ezáltal pedig a projekt sokat tesz az esélyegyenlőtlenségek csökkentéséért is.

Ezt tudja

2011 elején Hódmezővásárhely város és a Csongrád Megyei Önkormányzat szervezésében elindult az „Örökség-Kultúra” Oktatási E-könyvtár program országos bemutatósorozata. A kulturális infokommunikációval, tananyagfejlesztéssel, tudományos-ismeretterjesztő jellegű anyagok gyűjtésével, szerkesztésével, közzétételével másfél évtizede foglalkozó iroda (ÖKOEK Szerkesztőség) – kormányzati portálok témafelelőse, szakreferensi minőségében (magyarorszag.hu, nemzetijelkepek.hu, sulinet.hu) fő feladatának a magyar és nemzetiségi anyanyelvű közoktatás és tudományos-ismeretterjesztés minden szintjének hiánypótló e-tananyag-segédletekkel való ellátását tekinti, kifejezetten non-profit jelleggel. A szerkesztőség a megfelelő kritériumok alapján kiválasztott szerzőktől, szerkesztőktől, kiadóktól, egyéb tartalomgazdáktól megkapott – többféle jellegű (szöveg, hangzó, és mozgóképi) – anyagokat előkészíti, átszerkeszti az elektronikus megjelenítésnek és használhatóságnak megfelelően. A tömeges oktatási-ismeretterjesztő célú társadalmi használat 2011 őszétől, a komplex és folyamatosan bővülő tartalom egységes és rendszeres letöltésével válik lehetővé minden iskolában és közkönyvtárban, létrehozva ezáltal csak a Kárpát-medencében 8-10.000 „E-fiókkönyvtárat”. A több éve folyamatosan fejlesztett többezer címet-tartalmat összefogó E-Könyvtár felbecsülhetetlen kulturális értéke révén gerincét fogja képezni Magyarország Európai Uniós bemutatkozásának, a „Teach Hungary 2011”-nek (EU elnökség), valamint részévé válik az Europeana Localnak - tudtuk meg Barna Gábortól. Az egész társadalmat elérő sokrétű elektronikus tartalommegosztás (a legkorszerűbb infrastruktúra) megteremtése, az érdeklődés felkeltése lendületet adhat az újabb kutatásoknak, gyűjtéseknek; a fiatalok szerzőként történő bevonása pedig (saját kiegészítő anyagaik beilleszthetősége által) a készítők szándéka szerint komoly pozitív hatást fog gyakorolni az oktatás minőségére, a tömegkultúra értékközpontú átformálására. Ezt a magyar „Örökség-Kultúra” Oktatási E-Könyvtár programot az Európai Bizottság két biztosi területen (digitális gazdaság és kultúra, valamint oktatásügy, kultúra, többnyelvűség és ifjúságpolitika) uniós mintaprojektté nyilvánításra befogadta. Jelenleg több mint 4000 könyvtári egység tanulmányozható teljes tartalommal az Örökségtárban.

Az intézményi oldal

A bemutatkozáson a Somogyi-könyvtár megyei hálózati osztályának vezetője, Oros Sándor is előadást tartott. Mint portálunknak elmondta, a program elsősorban a kiskönyvtárak számára jelent óriási segítséget, hiszen olyan könyvek kerültek be a digitalizálási projektbe, amelyek az oktatásban, illetve a kultúraterjesztésben hasznosak, de nehezen beszerezhetők. A megyei könyvtáron keresztül a kisebb könyvtárak is ingyenesen elérhetik ezt az adatbázist, és így a kistelepülések olvasói is hozzájuthatnak az Örökségtár információihoz, könyvtárközi kölcsönzés nélkül. Visszakereshető, letölthető formátumban állnak rendelkezésre az anyagok. A letöltés után offline, internetkapcsolat nélkül is működő adatbázisról van szó, ami szintén nagy segítség, a megyei könyvtár pedig megfelelő infrastruktúrája, technikai felkészültsége révén adathordozón könnyedén el fogja tudni juttatni a bibliotékáknak az Örökségtárat. A könyvtáros azt is elmondta, igény szerint felhasználóképzést is tud indítani a bibliotéka a könyvtároskollégáknak, hogy tudjanak segíteni az olvasóknak a rendszerben való eligazodásban. Portálunk kérdésére Oros Sándor arról is beszélt, jelenleg a kapcsolatfelvétel zajlik, és tárgyalás alatt vannak a tervek, hogy adott esetben a Somogyi dokumentumai is bekerüljenek az adatbázisba. A bibliotéka elsősorban saját kiadványait tudná digitalizálásra, az adatbázis bővítésére felajánlani.

Kincseket fotóztak

A bemutató végén a a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Rendezvényház Nonprofit Kft. által kiírt, Településem kincsei című fotópályázat eredményhirdetésére került sor. A nyertesek alább olvashatók. Általános Iskolások 1. Kiss Blanka (Móra Ferenc ÁMK, 8. oszt. (Mórahalom) 2. Sipos Réka (Forray Máté ált. Isk., 8. oszt. (Szegvár) 3. Tarczali Levente (ÁMK Gregus Máté Ált. Isk., 7. oszt. (Székkutas) Különdíj: Nagy Henrietta (SZKTT KI. Sólyom utcai Óda és Általános Isk., 7. oszt. (Szeged) Középiskolások: 1. Szekeres Máté (Vedres István Építőipari Szakközépiskola, 10. oszt. (Szeged) 2. Czékus Zalán (Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, 11. oszt. (Szeged) 3. Vörös Tibor (Pusztamérgesi Középiskola, a Bedő Albert Szakközépiskola Tagintézménye, 11. oszt.) Különdíj: Németh Dániel (Batsányi János Gimnázium, 11. oszt. (Csongrád)
Hallgassa meg a Barna Gábor programvezetővel, az ÖKOEK felelős szerkesztőjével készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.