Közös amerikai-magyar kiképzőegység indul Afganisztánba

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az afgán nemzeti hadsereg tagjainak kiképzése lesz elsősorban a feladatuk azoknak magyar és amerikai katonáknak, akik fél éven át teljesítenek szolgálatot Baglán tartományban a Magyar Honvédség műveleti tanácsadó és összekötő csoport hatodik váltásában – közölte Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

Az afgán katonák felkészítésnek célja, hogy képessé váljanak önállóan megvédeni hazájuk biztonságát – mondta a vezérezredes az esztendő végéig missziós feladatot teljesítő egység Zrínyi Miklós laktanyában rendezett kibocsátó ünnepségén.
A több mint hatvan magyar és tizenkét amerikai katonából álló egység januárban elkezdett felkészítése lehetővé teszi, hogy a nehéz és veszélyes feladatot eredményesen végrehajtsák – hangsúlyozta Benkő Tibor.
Az ünnepségen kiosztott tájékoztató szerint a Magyar Honvédség műveleti tanácsadó és összekötő csoport (Operational Mentoring and Liaison Team – OMLT) 2009-ben kezdte el tevékenységét Afganisztánban. Az ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve a magyar vezetés alatt álló OMLT segíti az afgán nemzeti hadsereg egyik zászlóaljának műveleti felkészítését. Az amerikai és magyar katonák biztosítják a kapcsolatot a nemzetközi erőkkel, és támogatják az afgán alakulat műveleteinek tervezését is. Az OMLT tagjai szükség esetén hadműveletekben is részt vesznek az általuk kiképzett alakulatok oldalán.

Előző sztori

Gyurcsány politikai előadása Szegeden (FRISSÍTVE) + FOTÓK + VIDEÓ

Következő sztori

430 éve alapították a szegedi egyetem kolozsvári elődjét