/

Kohári: Példátlan provokáció a Szabadtéri részéről! (FRISSÍTVE) + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az önkormányzati képviselő szerint példátlan és megengedhetetlen provokáció történt, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékok hivatalos promóciós mappájában olyan papírt osztottak szét a pénteki közgyűlési ülésen, mely a megyés püspököt és több helyi politikust gyalázó kommenteket tartalmazott. Bátyai Edina ügyvezető igazgató úgy reagált: irodatechnikai hiba történt.

Példátlan és megengedhetetlen provokációnak nevezte Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) a közgyűlés pénteki ülésén történteket. Mint hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a százszázalékos önkormányzati tulajdonú Szegedi Szabadtéri Játékok mappájában többek között az idei esztendő programját is bemutató promóciós anyagot osztottak szét a képviselőknek. Ebben az anyagban kinyomtatva szerepelt a helyi napilap internetes verziójának előző napi, a Szabadtériről szóló cikke is, valamint külön lapra szerkesztve az ehhez kapcsolódó olvasói kommentek (lásd írásunk végén). Ezek – így Kohári – alkalmasak a legfőbb tulajdonosi jogokat gyakorló (egyébként jobboldali) önkormányzati képviselők és a Játékok színpadának helyet adó Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökének lejáratására.

A politikus úgy fogalmazott: nem a kommenteket, illetve a kommentelés műfaját kívánja minősíteni, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy ezeket egy önkormányzati cég hivatalos mappájában a városházi díszteremben a képviselők között “köröztetik”. Az eset szerinte azért is megdöbbentő, mert miközben több városi cég élén történt váltás az önkormányzati választás óta hónapokban, a Fidesz-KDNP nemcsak a helyén hagyta a Szegedi Szabadtéri Játékokat irányító Bátyai Edinát, de a szintén a kormánypártiak vezette kulturális bizottság legutóbb igen pozitív és konstruktív hangvételű megbeszélést folytatott az ügyvezető asszonnyal.

A Fidesz-KDNP kezdeményezi, hogy az ügyet soron kívül vizsgálja a jogi, a kulturális és a városgazdálkodási bizottság, s ők állapítsák meg, kit és milyen mértékben terhel felelősség, vonják le a szükséges konzekvenciákat, illetve tegyenek javaslatot a kialakult helyzet rendezésére. Egyben felszólítják Szeged város címzetes főjegyzőjét, vizsgálja meg, hogyan terjeszthettek ilyen irományt a városházán, továbbá magyarázatot várnak Bátyai Edinától is.

Több újságíró is feltette a kérdést Kohári Nándornak: indítványozzák-e Bátyai Edina leváltását. A képviselő úgy felelt: semmit sem szeretne prejudikálni, hiszen a történteket alaposan ki kell vizsgálni, s az illetékes bizottságok feladata annak eldöntése, kinek milyen személyi felelőssége van az ügyben. Hozzátette: reméli, soha többé nem fordul elő hasonló, megengedhetetlen eset, hogy egy önkormányzati cég a legfőbb tulajdonosi jogokat gyakorló képviselőkre nézve dehonesztáló, mocskolódó anyagot terjeszt…

Bátyai Edina: Irodatechnikai hiba történt

Természetesen a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját is megkerestük Kohári Nándor sajtótájékoztatóját követően. Bátyai Edina portálunknak azt mondta: a sajtó útján jutott a tudomására, hogy három bizottság is foglalkozni fog az üggyel. Hangsúlyozta: a 80 éves szabadtéri játékok kommunikációját szerették volna erősíteni a promóciós anyaggal, így az internetről kinyomtatott cikkel. “Az ahhoz kapcsolódó kommentektől és egyáltalán a kommenteléstől is elzárkózom. Kollégáim a csütörtök este kiadott utasításom szerinti irodatechnikai eljárást követték, mikor kinyomtatták az írást. A szándékunk az volt, hogy az érintett cikk eljusson a képviselőkhöz pénteken” – nyilatkozta, hozzátéve: irodatechnikai hiba történt, hiszen a kommenteket nem olvasta, nem azok kinyomtatását kérte. Bátyai Edina áll az illetékes bizottságok munkája elé, sőt, az általa vezetett cégen belül is vizsgálatot rendelt el a történtek tisztázására.

A Városháza reakciója

“Az eset valóban példátlan. Példátlan az, hogy Kohári Nándor mai sajtótájékoztatóján Szeged önkormányzati cégei ‘tulajdonosi körének’ megváltozásáról beszélt, miközben az önkormányzati cégek tulajdonosa a 170 ezer szegedi polgár. Eddig az önkormányzati cégek vezetőit teljesítményük és munkájuk alapján ítélték meg, most azonban újabb bizonyítékát kaptuk annak, hogy a Fidesz-Jobbik mutyiszövetség Szeged cégeit a saját zsákmányának tekinti” – olvasható Solymos László alpolgármester közleményében.

Erre a linkre kattintva a cikk végén elolvashatják a Fidesz-KDNP által kifogásolt hozzászólásokat.

Előző sztori

Három halott az utakon a hétvégén

Következő sztori

Kék hírek Hódmezővásárhelyről