Közélet

Kétszázötvenezren kérhetnek állampolgárságot idén

Kétszázötvenezren kérhetnek állampolgárságot idén

2011. május 11., szerda
Kétszázötvenezren kérhetnek állampolgárságot idén

Az év végéig kétszázötvenezren adhatják be állampolgársági kérelmüket - nyilatkozta becslésekre hivatkozva Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos a Duna Televízió reggeli műsorában szerdán.

Mint mondta: most hetente annyi kérelem érkezik a magyar hatóságokhoz, mint korábban egy-egy évben összesen. A külképviseleteken már befejezéshez közeledik annak a rendszernek a kiépítése, amely segítségével ott is igényelhető lesz az új típusú, biometrikus azonosítókat használó magyar útelvél. Bejöttek azok a számok, miket vártunk; hetente négyezer magyar állampolgársági kérelmet nyújtanak be, annyit, mint korábban egy egész év alatt szoktak. Jelenleg – ez év január harmadika óta – hetvenötezren kérelmezték a magyar állampolgárságot már az új szabályok szerint – tette hozzá a Reggel a Dunán stúdiójában nyilatkozó szakember. A kérelmek negyven-negyven százalékát a külképviseletek és az anyakönyvvezetők, a maradék húsz százalékot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vette át – hangzott az összeállításban. Az apparátus egyébként elegendő, bár külföldön, a külképviseleteken nem lehetett akkora fejlesztéseket végrehajtani, mint szerettek volna, mivel ez sokba került volna. Viszont – főleg a határ menti településeken – az anyakönyvvezetők óriási munkát végeznek – tette hozzá a miniszteri biztos. Emlékeztetett: a kiemelt külképviseleteken – Szabadkán, Kolozsváron, Csíkszeredán – már szinte az év végégi beteltek a kérelmezésre rendelkezésre álló időpontok, Magyarországon viszont bőven van lehetőség a kérelmek benyújtására. A külföldről érkezett állampolgársági kérelmeket hatvankét különböző külképviseleten nyújtották be – az első napokban Katarban és Abu Dhabi-ban is adtak le kérelmeket – emlékezett vissza Wetzel Tamás. A magyar képviseleti rendszert azonban alaposan visszafejlesztették. Számos olyan helyen nincs konzulátus – Torontóban, Sydney-ben vagy Sao Paulo-ban –, ahol pedig nagyobb magyar közösség él. Ezeken a helyeken a Külügyminisztérium kihelyezett konzuli napokkal próbálja megoldani a kérelmek átvételét; ha Dél-Amerikában van két magyar követség, az próbálja járni a többi országot is - vázolta a megoldási módokat a biztos. A Kárpát-medencében más a helyzet; itt inkább az igényeket próbálják kielégíteni, Csíkszeredában már tizenkétezer kérelemnél tartanak – mondta a biztos, aki úgy látja: mostanra beállt a rendszer, a gépezet “német precizitással” működik, az ünnepélyes állampolgársági eskütétel rendszere is lassan rutinszerűvé válik. Megtudtuk: most fejlesztik a külképviseleteken a rendszert, amely lehetővé teszi majd, hogy a követségeken is kérelmezni lehessen az új típusú, biometrikus azonosítókat tartalmazó útlevelet. Május végétől vélhetően erre is alkalmas lesz a külképviseleti rendszer – mondta

Wetzel Tamás

. Ebben az évben az előzetes számítások szerint a magyar állampolgárságot kérelmezők száma eléri majd a kétszázötven ezret – tette hozzá a miniszteri biztos; a testvér települési kapcsolatok keretében szervezetten, nagyobb csoportokban is beadhatják majd a nyár folyamán kérelmeiket a külhoni magyarok Magyarországon, tehermentesítve ezzel a kárpát-medencei konzulátusokat. “Ez egyébként egy óriási szám, ahhoz képest, hogy elmúlt évben négy-ötezer közötti kérelmet nyújtottak be” - nyilatkozta Wetzel Tamás a Reggel a Dunán stúdiójában. (Szöveg: Pintér Attila, felelős szerkesztő, Duna Televízió)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.