Gazdaság

Javított euróövezeti előrejelzés, emelt olajár-prognózis

Javított euróövezeti előrejelzés, emelt olajár-prognózis

2011. május 18., szerda
Javított euróövezeti előrejelzés, emelt olajár-prognózis

Javították az euróövezet idei gazdasági növekedési ütemére adott előrejelzésüket szerdai prognózisukban londoni pénzügyi elemzők, akik ugyanakkor a legutóbbi árzuhanás ellenére emelték idei olajár-prognózisukat, tekintettel a korábbi magas árszintre.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - júniusra szóló, Londonban már szerdán hozzáférhetővé tett globális előrejelzésében 2,0 százalékra emelte az euróövezeti gazdaság idei növekedésére adott becslését az előző prognózisában szereplő 1,8 százalékról, azzal indokolva a módosítást, hogy a valutaunió hazai összterméke (GDP) az idei első negyedévben "meglepően gyors ütemben" növekedett. Az EIU londoni elemzői ugyanakkor az eddigi 2,9 százalékról 2,7 százalékra rontották az amerikai gazdaságra érvényes idei egész évi növekedési előrejelzésüket, a vártnál gyengébb első negyedévi amerikai GDP-bővülés miatt. A ház a globális alaptípusnak tekintett Brent nyersolajkeverék idei hordónkénti átlagárára adott prognózisát 101 dollárról 108,50 dollárra emelte, azzal együtt is, hogy május elején meredeken csökkentek az olajárfolyamok. Az EIU szerint az árelőrejelzés emelését az igen magas áprilisi árszint indokolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.