Gyerekfoci: SZEAC-bronz, RTE 4. hely a III. Budapest Kupán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Debreceni Honvéd Olasz Focisuli Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban rendezte meg a III. UTE Budapest Kupa nemzetközi utánpótlástornát, melyen a különböző korosztályokban összesen 101 együttes 1600 magyar és külföldi ifjú labdarúgója képviseltette magát. A tornán Szegedről a SZEAC Szeged, a KÉSZ Akadémia és a Rendőr TE egy-egy korosztályos csapata is részt vett, szép eredményeket elérve.

A kupára Olaszországból, Finnországból, Szlovákiából, Romániából, Lengyelországból, Szerbiából, Ukrajnából és természetesen hazánkból érkeztek csapatok és mérték össze tudásukat a húsvéti hétvégén a magyar élvonalbeli egyesületek csapataival és önálló utánpótlás-egyesületek gárdáival. A tornán összesen 9 kategóriában 101 csapat futballozott, 298 mérkőzésen 880 gól született, mintegy 1600 gyerek rúgta a bőrt, miközben félezer szülő és hozzátartozó szurkolt nekik a lelátóról. A mérkőzéseknek az Szusza Ferenc Stadion, az UTE műfüves és edzőpályái adtak otthont. Összesen 7 keresztpályán és 5 nagypályán folytak a mérkőzések.

A számok után a szegedi eredményekről. A SZEAC 2002-esei korosztályuk B csoportjába kerültek a BVSC-vel, a Mezőkövesd és az ukrán FC Feniksz együttesével, közülük az ukránok ellen kikaptak, magyar vetélytársaikat azonban legyőzték a 45×25 méteres pályán 5+1 fős csapatokkal játszott 2×15 perces csoportmérkőzéseken. A negyeddöntőben az A csoport első helyezettjével, a Sülysáp csapatával csaptak össze és arattak 2-0-s diadalt. Az elődöntőben a Szolnoki MÁV-tól elszenvedett 3-0-s vereséget követően a 3. helyért a gyöngyösiekkel meccseltek, s hosszabbítás után nyertek 1-0-ra ezzel megszerezve a bronzérmet.

A KÉSZ Labdarúgó Akadémia az RTE-hez hasonlóan 2000-es születésű labdarúgó-palántáival képviseltette magát a rangos eseményen – e korosztályban indult a legtöbb, összesen 22 együttes. A szintén 2×15 perces találkozókat 55×35-ös pályán 7+1 fős csapatokkal vívta e korosztály. A D csoportban igen nehéz ellenfelekkel kerültek össze a KÉSZ Akadémisták, mint amilyen a szlovák FA Bratislava, a legjobb szerb utánpótlás-nevelő egyesület az FK Radnicski Beograd “fehér” csapata, a Nyírsuli, vagy az Abony gárdája. A szerbek 3-0-ra, a Nyírsuli 4-0, míg a pozsonyiak 5-3-ra verték a szegedi fiúkat, akiknek csak az abonyiak ellen sikerült diadalmaskodniuk 5-1-re. Csoportnegyedikként a hattagú C csoport negyedikjével, a belgrádiak “vörös” csapatával játszottak ezután helyosztót, majd 2-1-es vereségüket követően az Ungvár együttesével mérkőzhettek meg a 15. helyért, melyet egy 2-0-s diadallal meg is szereztek.

no images were found

A Rendőr TE 2000-esei a C csoportba kerültek, ahol nekik sem volt könnyű dolguk, hiszen a nyolc közé jutásért eredményesen kellett szerepelniük az FK Radnicski Beograd “vörös”, a Salgótarján, a Jászfényszaru, a lengyel MKS Pruszkow és az olasz Solessino csapatai ellen. A csoport abszolút favoritja egyértelműen a Salgótarján csapata volt, akik szinte minden utánpótlástornán a dobogós helyen végeznek.
A csoportmérkőzések során a szegedi fiúk kitettek magukért, hiszen a Jászfényszaru, a Pruszkow, valamint a Solessino csapatai fölött győzelmet arattak (kapott gól nélkül!), az FK Rad Beograddal döntetlent játszottak, míg csak a Salgótarjántól szenvedtek vereséget, így csoportjukból a második helyen jutottak a legjobb nyolc közé.
Vasárnapi játéknapon a nagyon jó játékerőt képviselő Nyírsuli csapatával kellett tudásukat összemérniük, s bár a szombati meccsek nagyon sokat kivettek belőlük, a rendkívül lendületes mérkőzésen 1–0-ás eredménnyel a Rendőr TE jutott az elődöntőbe. A döntőbe jutásért az olasz Malo “vörös” csapatával találta magát szembe a 10 évesek szegedi alakulata. A fizikailag jóval erősebb és keményebben, durvaságoktól sem mentesen játszó olasz focisták ellen a fiúk férfiasan küzdöttek, és csupán a hajrában kapott góllal estek el a döntőben való szerepléstől. Ám az RTE fiatal focistáinak sportolószíve a helyén volt: a harmadik helyért lejátszott, a nyírbátori Arany Sárkány SE elleni mérkőzésre úgy futottak ki a pályára, hogy már nyomát nem lehetett rajtuk látni az előző mérkőzés okozta “sebeknek”. A találkozón azonban sajnos a labdarúgás egyik régi közhelye érvényesült: ha egy csapat sorra kihagyja ziccereit, megbűnhődik a végén. Így is történt: a Rendőr TE-s fiúké volt a meccs, számtalan helyzetet puskáztak el, és ahogy az szinte törvényszerű, 10 másodperccel a mérkőzés vége előtt, szabadrúgásból kapott góllal a nyírbátori csapat nyerte a bronzmérkőzést, az RTE 22 gárda között az előkelő negyedik helyen végzett megelőzve többek között az UTE vagy a Nyírsuli csapatait is, akik sokkal jobb körülmények között készülhetnek egy-egy megmérettetésre.

Eredmények:

2002-es korosztály, B csoport (SZEAC):
FC Feniksz (ukrán) – SZEAC 2-0
SZEAC – BVSC 3-1
Mezőkövesd – SZEAC 0-3

A B csoport végeredménye:
1. FC Fenix 9 pont
2. SZEAC 6
3. Mezőkövesd 3
4. BVSC 0

Negyeddöntő: Sülysáp – SZEAC 0-2
Elődöntő: SZEAC – Szolnok Máv 0-3
A 3. helyért: SZEAC-Gyöngyös 1-0 h.u.

2000-es korosztály C csoport (RTE):
Jászfényszaru VSE – Rendőr TE Szeged 0-2
MKS Znicz Pruszkow (lengyel) – Rendőr TE Szeged 0-7
Solessino (olasz) – Rendőr TE Szeged 0-3
FK Radnicki Beograd “vörös” (szerb) – Rendőr TE Szeged 1-1
Salgótarjáni Sportiskola – Rendőr TE Szeged 4-0

A C csoport végeredménye:
1. Salgótarján 15 pont
2. RTE Szeged 10 (13-5)
3. Jászfényszaru 10 (3-2)
4. FK Radnicski Beograd “vörös” 7
5. MKS Znicz Pruszkow 3
6. Solessino 0

Negyeddöntő: Rendőr TE Szeged – Nyírsuli 1-0
Elődöntő: Malo “vörös” – Rendőr TE Szeged 1-0
A 3. helyért: Arany Sárkány SE Nyírbátor – Rendőr TE Szeged 1-0

2000-es korosztály D csoport (KÉSZ Labdarúgó Akadémia):
FK Radnicski Beograd “fehér” (szerb) – KÉSZ Akadémia 3-0
KÉSZ Akadémia – Nyírsuli 0-4
KÉSZ Akadémia – FA Bratislava (szlovák) 3-5
KÉSZ Akadémia – Abony 5-1

A D csoport végeredménye:
1. Nyírsuli 10 pont
2. FA Bratislava 9
3. FK Radnicski Beograd “fehér” 4
4. KÉSZ Labdarúgó Akadémia 3
5. Abony 3

A 13-16. helyért: FK Radnicski Beograd “vörös” – KÉSZ Akadémia 2-1
A 15-16. helyért: Ungvár – KÉSZ Akadémia 0-2

no images were found

Előző sztori

Vízilabda: az idényben már hatodszor a Vasas ellen a Beton

Következő sztori

Biernacki Karol: Két haza szolgálatában