Közélet

Fico a kettős állampolgárság után a választójogtól tart

Fico a kettős állampolgárság után a választójogtól tart

2011. május 23., hétfő
Fico a kettős állampolgárság után a választójogtól tart

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke, Robert Fico szerint beláthatatlan következményekkel járhat a közép-európai régió stabilitására, ha a jövőben szlovák állampolgárok választhatják meg a budapesti politikai vezetést – írja a Magyar Nemzet Online.

„A szlovák–magyar kettős állampolgárság veszélyességét a Szlovák Köztársaság magyar állampolgárságú polgárainak adott választójogban kell látni. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy a jövőben a Szlovákiában élő emberek fogják megválasztani a politikai vezetést Budapesten, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a régió stabilitására nézve” – fejtette ki

Robert Fico

egykori kormányfő a Pravda.sk szlovák internetes hírportál olvasóinak a kérdéseire válaszolva. „A magyar állampolgárság odaítélése a Szlovák Köztársaság állampolgárainak egy magyar törvény alapján történik, ami nyilvánvaló beavatkozás a Szlovák Köztársaság belügyeibe, mert a kettős állampolgárság mindig kétoldalú megállapodás eredménye” – fejtette ki a politikus. A határon túli magyarok könnyített honosítását elősegítő törvényt tavaly fogadta el az Országgyűlés. Válaszul az akkor még Robert Fico vezette Szlovákia egy törvénymódosítással lépett fel a kettős állampolgárságot igénylők ellen. Az ellentörvény szerint az a szlovák állampolgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, azonnal elveszíti az eredetit. Egy év alatt több tucatnyi ilyen eset volt, de ezek közül csak egy-kettő érintette a szlovákiai magyarokat, így a pillanatnyilag hatályos szabályozás a szlovákok egy részének is gondot okoz. A tavaly nyáron hatalomra került,

Iveta Radicová

miniszterelnök vezette jobbközép kormánykoalíció megígérte ugyan, hogy módosítani fogja az állampolgársági törvényt, de annak formájáról a koalíciót alkotó négy párt mindeddig nem tudott megállapodni. Feltehetőleg a parlament őszi ülésszakán kerül csak terítékre a téma.

(Forrás: Magyar Nemzet Online)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.