Közélet

Felavatják a SZTE megújult központi épületét - 430 éves gyökereire tekint vissza a szegedi egyetem

Felavatják a SZTE megújult központi épületét - 430 éves gyökereire tekint vissza a szegedi egyetem

2011. május 5., csütörtök
Felavatják a SZTE megújult központi épületét - 430 éves gyökereire tekint vissza a szegedi egyetem

Felavatják a Szegedi Tudományegyetem megújult épületét, a Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központot a Dugonics téren 2011. május 11-én délelőtt. Délután két könyvbemutatóval megkezdődik a kétnapos emlékezés arra, hogy 1581. május 12-én Báthory István egyetemalapító levelet adott ki, és az SZTE a 430 évvel ezelőtt létrehozott intézmény szellemi örökösének tekinti magát. Másnap, 2011. május 12-én a jubileum tudományos üléssel folytatódik, május 13-án, pénteken pedig a Természettudományi és Informatikai Kar ünnepli a szegedi természettudományos képzés 90 éves évfordulóját.

Közel két év után befejeződött a Szegedi Tudományegyetem központi épületének átalakítása, bővítése és felújítása. Az így létrejövő Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központ a TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 azonosító számú „A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” c. pályázat támogatásával valósult meg. A mintegy 8000 négyzetméter szintterületet érintő komplex épület- és homlokzat-rekonstrukció eredményeképpen a Dugonics tér 13. sz. alatti műemlék épület eredeti állapotába történő helyreállításával az épület külső megjelenésében, a belső közforgalmi terek tekintetében, alaprajzi elrendezésében, használhatóságban korszerű, a mai igényeket kielégítő módon illeszkedik a közel 140 éves falak közé. A cél olyan szolgáltatói, infrastrukturális háttér megteremtése volt, amely együttesen nyújt helyet a Szegedi Tudományegyetem intézményi irányításának, valamint a regionális ipari K+F menedzsmentet, a regionális felsőoktatási és kutatóintézeti szabadalmi fejlesztési és kereskedelmi tevékenységet, az SZTE vállalkozásfejlesztési programját irányító és a regionális képzési szolgáltatásokat ellátó/nyújtó szervezeteknek.

A Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központ használatba vételi eljárásának ünnepélyes zárására 2011. május 11-én 10 órakor

kerül sor (Szeged, Dugonics tér 13.). Az ünnepélyes átadón jelen lesz Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke.

2011. május 11-12-én

kerül sor a Szegedi Tudományegyetem rendezésében, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola és a Szegedi Akadémiai Bizottság együttműködésével az

egyetemtörténeti rendezvénysorozatra,

mely arra emlékezik, hogy 1581. május 12-én Báthory István egyetemalapító levelet adott ki, és az SZTE a 430 évvel ezelőtt létrehozott intézmény szellemi örökösének tekinti magát.

2011. május 11-én 16.30-kor

a Móra Ferenc Múzeum Dísztermében (Szeged, Roosevelt tér 1-3.)

bemutatják az Epigrafi romane di Transilvania (Romai-kori feliratok a 18. századi Erdélyben) című kötetet.

A régészeti felfedezéseket és a leletek Bécsbe szállítását irányító olasz szakember, Giuseppe Ariosti által megjelenített kövek és leírások alkotják az első, fakszimile részt, az azt kísérő, képekkel illusztrált tanulmánykötet szerzői a 18. század elejének erdélyi és szegedi kultúráját, régészetét az itteni szellemi és földrajzi viszonyokat, s azok mai hatását vizsgálják. A 17 szerző közül négy kolozsvári, négy szegedi. A reprezentatív kötetet Gian Paolo Marchi (Veronai Egyetem) és Pál József (SZTE) szerkesztette. Az Aranybulla (1999) és a Dante kódex (2006) közös kiadása után ez a mű a két egyetem közötti együttműködés harmadik eredménye.

2011. május 11-én 18.00 órakor

a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában (Szeged, Somogyi u. 7.)

bemutatják Szögi László és Varga Júlia egyetemtörténeti munkájának első kötetét.

A közel 400 oldalas kiadvány a Báthory-féle kolozsvári alapító levél (1581. május 12) kiadásától 1872-ig követi végig a kolozsvári felsőoktatás többször megszakadó, majd újra induló történetét. A több évszázados folyamat során a bölcsészeti és teológiai karral rendelkező akadémia, indulásakor az egyetlen felsőoktatási intézmény volt Magyarországon, 1872-re négy karú, modern tudományegyetemmé vált, ekkor az ország második egyeteme lett. A szerzők: Szögi László az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója és Varga Júlia az ELTE levéltárának igazgatóhelyettese. A kötetet színes illusztrációk díszítik, s az eredeti dokumentumok magyar nyelvű fordításával zárul, ezek közül több a mostani kutatások során került elő. Az Egyetemtörténeti Bizottság további kötetek kiadását tervezi.

2011. május 12-én 10.00 órakor ünnepi megemlékezést

tartanak a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal Aulájában (Szeged, Dugonics tér 13.). Köszöntőt mond Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dékány Imre, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke, Andrei Marga, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektora és Rimantas Vaitkus, a Vilniusi Egyetem rektorhelyettese. A megemlékezést

11 órától tudományos konferencia

követi.

Május 13-án

a Természettudományi és Informatikai Kar

a szegedi természettudományi képzés 90 éves évfordulóját ünnepli

a SZTE Tanulmányis és Információs Központban (Szeged, Ady tér 10.).

A jubileumi ünnepségsorozat programja ITT olvasható.

A TTIK jubileumi ünnepségének részletes programja ITT található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.