Közélet

Elhalasztanának szegedi nagyberuházásokat? + FOTÓK

Elhalasztanának szegedi nagyberuházásokat? + FOTÓK

2011. május 11., szerda
Elhalasztanának szegedi nagyberuházásokat? + FOTÓK
Néhány nagyberuházás felfüggesztéséből képzett tartalékokkal oldaná meg a Pénzügyi Bizottság Szeged júliusra várható likviditási problémáit. A szerdai testületi ülésen az ezzel kapcsolatos első lépésekről született döntés, illetve nem támogatták Botka László beterjesztését, mely több ponton módosítaná a költségvetést és az IKV és az önkormányzat közötti szerződést. Az önkormányzati költségvetést érintő 2011. áprilisi 15-i döntés hatásai elnevezésű polgármesteri előterjesztés (mely az önkormányzati cégek 2011. évi üzleti terveinek elfogadásához kapcsolódik - a szerk.) egyik pontjában költségvetés-módosító javaslatához kért támogatást Botka László, illetve arra tett javaslatot, hogy állítsák vissza az önkormányzat és az IKV közötti eredeti szerződést, ahol az ingatlankezelő vállalat 700 milliót fizet be a költségvetési kasszába, és nem a jelenleg érvényben levő kontraktus szerinti mintegy 370 milliót. A költségvetést módosító javaslattal kapcsolatban a múlt héten már a Fidesz is kifejtette álláspontját, majd az LMP is adott ki közleményt. Ezek alapján várható volt, hogy a bizottság nem támogatja a polgármesteri indítványt.

A pénzügyi gondok az IKV-n túl mutatnak?

A szerdai ülésen közel két órát vitáztak a képviselők, szakértők, a gazdasági iroda munkatársai, a polgármestert helyettesítő Solymos László (MSZP) alpolgármester, illetve Szentgyörgyi Pál (MSZP) egykori gazdasági alpolgármester. Az ülés elején Solymos László fűzött kommentárt Botka beterjesztéséhez, részletezve az IKV problémáját, miszerint a februárban elfogadott költségvetéshez képest a cég üzleti terve szerint több mint 300 millió forinttal kevesebbet fizetnének be a városi kasszába, így ez a negatív üzleti terveket felmutató városi cégekkel együtt jelentős, mintegy 450 milliós lyukat okoz a költségvetésben. Solymos szerint ezt korrigálni kell a polgármester előterjesztése alapján, hiszen jelentős likviditási problémák merülhetnek fel a város gazdálkodásában már a nyáron.Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok kiemelte, hogy ha már júliusra likviditási problémákat látunk a gazdálkodásban, ennek nem elsősorban a fent említett hiány az oka. „A költségvetést nem feltétlenül érintik a negatív üzleti tervek abban az esetben, ha év közben átdolgozzák majd azokat. A büdzsében a városi cégek gazdálkodásai mozogó tételnek számítanak az év folyamán, így ezek miatt nem szükséges rendkívüli pénzügyi állapotot hirdetni” – emelte ki Póda, aki szerint a kardinális, megoldásra szoruló kérdés inkább az, hogy miért alakul ki júliusra likviditási probléma. Málovics György, a bizottság LMP-s külsős tagja szerint ha a vita alapjául szolgáló hiány havi bontását viszonyítjuk a város évi 30 milliárdos működési finanszírozáshoz képest mindössze 5-6 ezrelékről kell beszélnünk, ez önmagában nem okozhat pénzügyi nehézséget, nem vezethet finanszírozási problémához. Szentgyörgyi is az IKV miatt kialakult bevételkiesést részletezte, kiemelve, hogy a veszteséges gazdálkodást valakinek rendeznie kell, a polgármesteri előterjesztés erre lehet megoldás. Feltette azt a kérdést is, hogy vajon mi történik azzal a több mint 300 millióval ami az IKV-nál maradt. Talán már a kivitelező is megvan rá, hogy elköltsék – tette hozzá, elismerve, hogy valóban nem az IKV a fő oka a likviditásnak, de tovább nehezíti a problémát.

Lépések a beruházások felfüggesztése felé

Görög Tibor külsős bizottsági tag szerint itt most a valós likviditási problémáról kell beszélni, hiszen mintegy 1,8 milliárdos hiány lehet majd, a város ennyi forrást vár a pályázati pénzekből, ezzel számol a költségvetés is, de nincs még meg ez a pénz. Szerinte a túlzott beruházások idézik elő Szeged csúcsosodó pénzügyi nehézségeit. A nagyrészt kölcsönből finanszírozott beruházási önrészeknek csak a kamatai 100 millió forint terhet jelentenek havonta. „Ezért meg kell vizsgálni, hogyan lehet jelentősebb összeget beruházások elhalasztásával, zárolásával megtakarítani” – tette hozzá. Hosszabb vita bontakozott ki a számok és a költségvetés elfogadása, átszabása körül. Póda a rendszer reformját szeretné jövőre elérni, hiszen szerinte eleve logikátlan az, hogy a költségvetés elfogadása előtt kell üzleti tervet készíteniük a város cégeinek. Solymos szerint azonban ő maga heteken keresztül egyeztetett képviselőtársával a költségvetésről, amit ráadásul a Fidesz-KDNP frakció is megszavazott. Révész Mihály MSZP-s tag szerint a kormány visszatartja az unió által már kifizetett fejlesztési forrásokat, ebből van Szegednek is problémája. A bizottság végül három indítványt fogadott el. Málovics György részéről kettőt. Az egyik, hogy a nagyberuházások elhalasztásának lehetőségéről a közgazdasági iroda adjon tájékoztatást, hogy melyik tervezett nagyprojektnél van jogi lehetőség erre. A másik javaslata az IKV szerződésére vonatkozik. Ott a jogi és ügyrendi bizottságtól vár állásfoglalást, hogyan lehet és kell azt módosítani. A bizottság elfogadta Görög Tibor kiegészítését is, aki kimutatást kért olyan működési költségekről, melyek zárolása nem járna jogi következményekkel, és értéke meghaladja az 1 millió forintot. Az állásfoglalások határideje a május 27-re tervezett közgyűlés előtti hét, a nagyprojektekkel kapcsolatos kimutatás esetében egy héttel korábban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.