Botka: Szabadságunk veszélybe került (Frissítve) + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Díszközgyűléssel indult a szombati program Szegeden, a Széchenyi téren. Május 21-én, Szeged Napján arra emlékezünk, hogy egy 1719-ben kelt kiváltságlevél Szegedet a szabad királyi városok sorába emelte.

A mai napon megkapott forgatókönyv szerint a kitüntetéseket nem a díszközgyűlésen adják át, hanem 12 órakor a városháza dísztermében. Az adományozásra a polgármester a Fidesz-KDNP tanácsnokait kérte fel.

12.15: Átadták a városházán a városi kitüntetéseket. A díjátadón a polgármester nem jelent meg.

11.00: Botka László megnyitja a XII. Szegedi Hídivásárt, majd a városi kitüntetések átadása következik. Úgy tűnik, ezen már majd nem vesz részt a polgármester…

A polgármester szerint a harcnak Szeged lehet az áldozata

10.45: A mi szép városunknak szerencséje van, mert olyan táján élünk e hazának, ahol a természet bőkezűen osztotta az elemeket. Itt magasabb az ég, sodróbb a folyó, messzebb viszi a szót szél. Ez a táj nem tűri a béklyót, a korlátokat, itt az ember szabadnak született. Ez a génjeinkben hordott, velünk született szabadságvágy az, amely 1719-ben kimondatta a szegediekkel, ez a közösség igényli a szabadságot – fogalmazott Botka László polgármester. Az ittenieknek szabadságból és felelősségből is több jutott. A szabadság szárnyakat ad, a felelősség utat jelöl és korlátokat ad. Ma, 2011-ben ez a szilárdnak hitt alap, a szabadság és a felelősség kettőse megingani látszik. Szabadságunk veszélybe került, felelősségünk pedig figyelmeztet. Nem maradhatunk némák a bajban. Szólnunk kell, mert az utóbbi idők történései önállóságunk csorbítására figyelmeztetnek, fel akarják számolni a települések szabadságát, autonómiáját, korlátozni az önkormányzatiságot – így Botka.

no images were found

Hozzátette: Szeged kiáll magáért, Szeged nem hagyja magát. Tavaly októberben is megüzente, nagyra értékeli az utóbbi nyolc év munkáját, s Szeged nem kívánja a pártok harcterévé tenni a mi szép városunkat. Nem tűri a viszályt, acsarkodást. A bizalomért munkát kér, közös eredményeket, közös sikert. Ahol mindenkit egyetlen cél vezérel, a rendíthetetlen elszántság a jóra, Szeged javára. Ám úgy tűnik, ez az üzenet nem jutott el mindenkihez – így a polgármester. Botka szerint egyesek folytatják az ádáz küzdelmet, melyben nem a megegyezés, hanem a saját érdek előtérben helyezése a cél. Ha továbbra is harc lesz, az áldozatot Szegednek hívják – érvelt a polgármester, majd felkérte a kormánypárti képviselőket az együttműködésre. Mint fogalmazott: ha kell, minden nap kezet nyújt számukra, hiszen értelmezésében az összefogásnak nincs alternatívája.

A beszédet követően Botka László kezet fogott a díszpolgárnak választott Gyimesi Kálmánnal.

10.30: Radnóti Miklós “Nem tudhatom” című versét Székhelyi József mondta el, majd Verdi Nabuccójának Szabadság kórusa hangzott fel, végül László Boldizsár Erkel Bánk bánjából a “Hazám, hazám” című dalt énekelte el. Kezdődik a polgármester beszéde.

10.08: Liszt Ferenc második Magyar Rapszódiája hangzik fel a zeneszerző 200. évfordulója alkalmából. Vezényel Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgató.

10.02: Érkezik az országzászló és a polgármester.

10.00: Néhány száz ünneplő gyűlt össze a téren, hamarosan kezdődik az ünnepség.

Tekintse meg a Díszközgyűlést óriás felbontású képünkön!

no images were found

Előző sztori

Kajak-kenu: Kozák és Vajda nyerte az olimpiai számokat

Következő sztori

Elfogadták az Európai Unió sportmunkatervét