Közélet

Bemutatkoznak Csongrád és Temes megye természetvédelmi értékei

Bemutatkoznak Csongrád és Temes megye természetvédelmi értékei

2011. május 31., kedd
Bemutatkoznak Csongrád és Temes megye természetvédelmi értékei

A „Vissza a természethez!” – Természeti értékeink közös védelme és bemutatása című pályázat megvalósítása a HURO Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében kezdődött meg. A projekt a két szomszédos megye, Csongrád és Temes természeti értékeinek bemutatására helyezi a hangsúlyt.

A pályázat vezető partnere a Csongrád Megyei Önkormányzat, a projekt keretei között megvalósuló magyarországi tevékenységek helyszínéül az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szolgál. A projektben közreműködő másik partner a romániai Temesvári Bánát Múzeum Természettudományi Részlege. A projekt tegnapi nyitórendezvényén részt vett

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke,

Zakar Péter

, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke,

Tokovics Tamás

, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója,

Kispál Gyöngyi

, az emlékpark környezeti- és turisztikai munkatársa, valamint

Valkony Károly

építész. A román fél részéről:

Kaba Gábor

, Zsombolya polgármestere

M. Kiss András

, botanikus és

Ciobotaru Dan Leopold

, a Bánság Múzeum igazgatója. A Csongrád Megyei Önkormányzat és a Temesvári Bánát Múzeum közösen kezdett határon átnyúló pályázati program megvalósításába. A projekt a két szomszédos megye, Csongrád és Temes természeti értékeinek bemutatására helyezi a hangsúlyt. Elsősorban az Alföld növény- és állatvilágát szeretnék megismertetni az emberekkel, akikhez közelebb kívánják hozni a természetet. Ez a terület ugyanis, bár a határ kettévágja, közös tájegységet alkot. A nyitórendezvényen Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta: ”Biztos vagyok benne, hogy a korábbi pályázatokhoz hasonlóan ez is egy sikeres együttműködés lesz, és mindkét fél produkálni fog olyan látványosságokat, melyekből gazdagodhatnak az idelátogatók.” A projekt során az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban több épület is megújul, így a Szélmalom és a Kocsiszín, valamint a tanyasi iskolában például korszerű, akadálymentes mosdót alakítanak ki. Tokovics Tamás az ÓNTE ügyvezető igazgatója elmondta: „Mivel az Emlékpark természetvédelmi területen helyezkedik el, mindennek, ami itt megjelenik, tükröznie kell a környezetbarát megoldásokat. Ez nem csak az infrastruktúrában kell, hogy érvényesüljön, hanem az emberek gondolkodásmódjában is”. A projekt keretében Ópusztaszeren és a romániai Zsombolyán is kialakítanak egy-egy „természetházat”. A Puszta Háza és a Bánát Háza információs központként működik majd, azzal a céllal, hogy minden időben aktuális tájékoztatást nyújtson a természeti értékekről, növény- és állatvilágról, túralehetőségekről kutatóknak, természetjáróknak, és kiránduló családoknak egyaránt. Kispál Gyöngyi elmondta: „A fiatalabbakat is közelebb akarjuk hozni a természethez, hiszen a környezeti nevelést már fiatal korban el kell kezdeni.” A program során a környezeti nevelés mellett egy olyan összefogás kialakítása a cél, amely a jelenlegi hiányt betölti Románia és Magyarország között ezen a területen. Egyre inkább szükségessé válik ugyanis egy hosszú távú együttműködés kiépítése mind a természetvédelem, mind az ökoturizmus terén. A projekt 18 hónapja során számos közös program valósul meg – konferenciák, nyári tábor – melyek segítségével próbálják felhívni a figyelmet a közös természeti kincsekre, és megóvásuk fontosságára. A projekt teljes költségvetése 716 551 euró.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.