Közélet

Az MSZP-kongresszus összehívását kezdeményezi Mesterházy Attila

Az MSZP-kongresszus összehívását kezdeményezi Mesterházy Attila

2011. május 28., szombat
Az MSZP-kongresszus összehívását kezdeményezi Mesterházy Attila

Az MSZP kongresszusának összehívását kezdeményezi Mesterházy Attila június 18-ára.

A pártelnök a választmány szombati ülésén - ahol a

Gyurcsány Ferenc

vezette Demokratikus Koalíció platform által szorgalmazott pártszavazás kiírásáról határoznak - azt mondta: az MSZP belügyeiről és jövőjéről szóló vitákat korrekt és átlátható módon kell lezárni, ezért javasolja, hogy a szocialisták június 18-án tartsanak kongresszust. "Itt a többség eldöntheti, hogy milyen pártot akar" - utalt arra, hogy az MSZP-ben hosszú ideje vita folyik a párt átalakításának mikéntjéről. "Ha tisztességes, nyílt vitában a többség eldönti, hogy milyen pártot szeretne, azt mindenkinek tudomásul kell vennie" - mondta, kiemelve: ezután az MSZP önmaga helyett az ország dolgaira összpontosíthat.

Mesterházy Attila

közölte, hogy javaslatáról egyeztet az elnökséggel, amely összehívhatja a kongresszust. Ezen személyi kérdésekkel nem foglalkoznának. Kifejtette: a szocialista párt jövőjéről szóló vita fontos, ahogy az is, hogy abban mielőbb döntésre jussanak. Ugyanis - folytatta - a belső viták akadályozzák, hogy az MSZP "kifelé forduljon", és arra koncentráljon, hogy milyen úton halad tovább, ha sikerül leváltania az Orbán-kormányt. Mint mondta, a szocialista pártnak ahhoz, hogy alternatívát tudjon nyújtani, össze kell fognia minden olyan demokratikus erővel, amely hozzá hasonlóan látja az ország helyzetét. De legalább ilyen fontosnak nevezte, hogy a párt egységes legyen. Beszéde nagyobb részében Mesterházy Attila a kabinet első évét értékelte. Azt mondta: az Orbán-kormány tevékenységét hatalmi arrogancia, dilettantizmus, korábbi ígéreteinek megtagadása és megszorítások sora jellemezi. Véleménye szerint a Fidesz "torz demokráciafelfogása" oda vezetett, hogy a kormánypárt kétharmados többségével visszaélve "parlamenti diktatúrát" valósított meg, feltételezve, hogy bármit megtehet, ideértve a visszamenőleges hatályú törvényalkotást és a szerzett jogok elvételét is. A kormány társadalompolitikáját perverznek nevezte, mondván, a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket még szegényebbé teszi. Kifogásolta, hogy a kabinet "elárulta és magukra hagyta" a munkavállalókat, a megszorításokkal pedig azoktól vesz el, akik amúgy is nehéz helyzetben vannak. A gazdaságpolitikáról azt mondta: zsákutcás, mert bár a szocialista kormányok megteremtették a fenntartható növekedés feltételeit, a Fidesz-kormány letért erről az útról. Szavai szerint a kormányzati gazdaságpolitika nem segíti a munkahelyteremtést, a költségvetést pedig ad hoc intézkedésekkel, egyszeri bevételekkel próbálja konszolidálni. Az MSZP-elnök szerint a kormány nem egyeztet partnereivel, hanem zsarolja és megfélemlíti őket, és hasonló stílusban politizál a nemzetközi színtéren is, rontva ezzel az ország megítélését és kapcsolatrendszerét. Az MSZP választmánya szombaton zárt ülésen dönt arról, hogy mely kérdésekben ír ki pártszavazást. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció hat kérdést tenne fel a párttagoknak: javasolják, hogy a tagság közvetlenül válassza meg az MSZP elnökét és a megyei elnököket; hogy a szocialista párt a törvényben megköveteltnél nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról; hogy a pártvezetők és az e tisztségekre jelöltek jövedelem- és vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson; valamint hogy a pártvezetők csak egy választott tisztséget tölthessenek be. A párt elnöksége azt javasolta a választmánynak, hogy csak a kezdeményezők által megfogalmazott kérdéseket bocsássa szavazásra. A pártszavazás kiírásához kétharmados többség szükséges, a voksolást júniusban tarthatják meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.