Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Kultúra

Az ember tragédiája jeltolmáccsal a szabadtérin

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Először játszanak szabadtéri előadást jelnyelvi tolmácsolással Magyarországon: a Szegedi Szabadtéri Játékokon Az ember tragédiája című előadást így láthatják a nézők július 1-jén.

A siketeket segítő jeltolmácsok a 90 decibel Project segítségével működnek közre az előadáson – mondta Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Mint elhangzott, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága a nagyothallók akadálymentesítésére is gondolt: a nézőtéren – összesen 120 szék környezetében – az idei évtől kezdve úgynevezett indukciós hurkot helyeznek el, amely segít felerősíteni a nagyothalló készülékek által fogadott jeleket. Ez a könnyítés nem csak Az ember tragédiája előadásain valósul meg, hanem a fesztivál valamennyi nyári produkciója esetében.
Bátyai Edina felajánlotta, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének szervezésében a szövetség tagjai július 1-jén ingyenesen nézhetik meg a mű bemutatóját. Kitért arra is, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon évek óta biztosítják a speciálisan kialakított helyeket a mozgáskorlátozottaknak, akiknek bejutását a nézőtér oldalán kialakított rámpa segíti.
Bonecz Ervin, a 90 decibel Projekt vezetője elmondta: jelenleg tizenegy színházzal van megállapodásuk, és bízik abban, hogy további teátrumok is csatlakoznak a projekthez.
A Szegedi Szabadtéri Játékok 80. jubileumi évadának nyitóelőadására a jelnyelvi tolmács a színészekkel és Vidnyánszky Attila rendezővel együtt készül. A Dóm téri próbákon az előadás jeltolmácsa, Vörös Krisztina mellett az ő munkáját segítő Sáfrány Margit, a siket mentor is részt vesz. Kettejük segítségével a színpad két oldalán elhelyezkedő kivetítőkön követhetik a jelelést a nézők.
Vidnyánszky Attila, Az ember tragédiája rendezője hangsúlyozta: ez számára a leginspirálóbb színpadi mű, már az is ünnep, ha színpadra állíthatja. Hozzátette: rendezésében a komor hangulat helyett az életigenlés erősödik fel, és Éva szerepét – alakítója Ónodi Eszter – hangsúlyosabbnak szánja.
Szólt arról, hogy a korábban a beregszászi társulattal készített előadásból bizonyos elemeket átemel, de a szegedi teljesen új előadás lesz. Hangsúlyozta: a Dóm tér diktátuma olyan erős, olyan kihívás elé állítja ekkora közönség megszólítása, hogy mindent újra kell gondolnia.
A rendező felhívta a figyelmet arra, hogy Madách megadja a kulcsot a történelmi színek ábrázolásához, amikor álomképeknek nevezi őket. “Álomképeket viszünk színre, a történetek elmesélésének bátrabb, az asszociációkra építő megvalósítását tervezzük” – fogalmazott Vidnyánszky Attila. A díszletet és a jelmezt Alexander Belozub tervezte, a koreográfus Gemza Péter, a produkció zeneszerzője pedig Verebes Ernő.
A sajtótájékoztatón Tapolczai Gergely fideszes parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének volt ügyvezető igazgatója, a projekt fővédnöke a kezdeményezés jelentőségéről szólva kiemelte: nagyon sok siket és nagyothalló szeretne színházba járni, de eddig nem tehette, most itt van a lehetőség számukra. Úgy vélte, a projekt segítségével rendszeressé válhat az előadások jeltolmácsolása országos szinten.
A darab szereplői közül Ónodi Eszter, az Ádámot alakító Rátóti Zoltán, a Lucifert megformáló Trill Zsolt, Blaskó Péter, Gáspár Sándor, valamint Hobo (Földes László) is részt vett a sajtótájékoztatón. A színészek jeltolmácsolással kísérve adták elő a Tragédia egy részletét.
A Tragédia fontos hagyományt képvisel Magyarország legnagyobb nyári színházi fesztiváljának történelmében, “csúcstartó” a szabadtérin, hiszen az elmúlt évtizedekben tizenhat évad során összesen 61 előadásban láthatták a nézők.
Az ünnepi előadásban a debreceni színház és a beregszászi társulat színészei mellett több szerepben lép színpadra Cserhalmi György, Blaskó Péter és Hobo is, utóbbinak az előadás zeneszerzője, Verebes Ernő egy dalt is írt, amelyet a londoni színben fog előadni.
Az alkotók monumentális díszlettel készülnek: az emberiség történetének pergamenje lesz a központi díszletelem, amelyet tizenöt méter magasra terveztek, a díszletelem tetején foglal majd helyet az Úr. Innen, a tejutat szimbolizálva futtatják le szintén tizenöt méter hosszú szakállát.
A színészek és az alkotók május 23-án kezdték a próbákat, az előadást július 1-jén és 2-án láthatják a nézők Szegeden.

Hírzóna

Idén már nem koncertezik a Quimby, Kiss Tibi terápiára megy

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Pihenésre van szüksége.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kihirdették a biennálé legjobbjait, hamarosan nyílik a REÖK új kiállítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A fődíjat Czene Márta festőművész kapta.

Tovább olvasom

Közélet

Nehézkes Mária napja: ismét egy aratóünnep

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Aktuál