Egészség

Még nem jelent meg hazánkban a hasmenésjárvány

Még nem jelent meg hazánkban a hasmenésjárvány

2011. május 30., hétfő
Még nem jelent meg hazánkban a hasmenésjárvány

Hétfőig nyolc olyan beteget jelentettek az Országos Epidemiológiai Központban (OEK), akinél felvetődött a németországi hasmenésjárvány gyanúja - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos hétfőn budapesti sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint a nyolcból öt minta negatív lett, három esetben még nincsenek meg a mikrobiológiai vizsgálatok eredményei. Hozzátette: a betegeknek csak hasmenéses tüneteik vannak, szövődményeik nincsenek. Mindannyian otthon vannak, kórházi ápolásukra nincs szükség. A nyolc magyarországi kólibaktérium-gyanús beteg nem állt kapcsolatban egymással, tehát nem egymást fertőzték meg. Valamennyien Németországban tartózkodtak a közelmúltban, illetve gyanús terméket fogyasztottak.

Szabó Enikő

ezúttal is felhívta a figyelmet a rendszeres kézmosás fontosságára, továbbá arra, hogy a zöldségféléket fogyasztás előtt nem elegendő alaposan megmosni, meg is kell hámozni. A helyettes tiszti főorvos arra is kitért, hogy hétfőn az uniós szakemberek telefonos konferenciát tartanak, és megosztják legfrissebb információikat a járványról. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy még Németországban sem tudták teljes bizonyossággal azonosítani azt a zöldséget, amely a fertőzést okozta. Melles Márta, az OEK főigazgató főorvosa kiemelte: a baktérium kis mennyiségben is súlyos fertőzést okoz. Mint mondta, az első tünet a hasmenés, és később láz is kíséri. Sokszor a beteg már jobban érzi magát, amikor kiderül, hogy szövődményként veseelégtelenség alakult ki. Németországban tizenkettőre emelkedett a hasmenésjárvány áldozatainak száma, és hétfő délutáni adatok szerint eddig több mint 1200 beteget, illetve gyanús esetet regisztráltak. Az egyetlen apró, derűlátásra okot adó jel, hogy az egészségügyi hatóságok szerint a hétvégén csekély mértékben lassult a fertőzés terjedésének üteme. Mostanáig Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból is jelentettek megbetegedést. Ezeken kívül több országban, például Ausztriában számos zöldséget vontak vissza a boltokból, valamint semmisítettek meg.

Fazekas Sándor

vidékfejlesztési miniszter hétfő reggel úgy nyilatkozott: valamennyi spanyol eredetű friss élelmiszert ellenőrizték Magyarországon, és nem találtak köztük fertőzöttet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.