Közélet

Visszavonta a Fidesz az Ab-t érintő egyik módosító javaslatát

Visszavonta a Fidesz az Ab-t érintő egyik módosító javaslatát

2011. április 8., péntek
Visszavonta a Fidesz az Ab-t érintő egyik módosító javaslatát

Visszavonta a Fidesz frakcióvezetője azt a módosító indítványát, amely alapján az új alaptörvény rögzítette volna, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) a döntéseit a történeti alkotmány, az alaptörvény és a sarkalatos törvények alapján hozza - derül ki az Országgyűlés honlapjának adataiból.

Lázár János

Fidesz-frakcióvezető múlt héten az említett javaslatról azt mondta, nagy vitát váltott ki a frakcióban és a jogi szakmában is. Arra a kérdésre, mely szerint ezzel a javaslattal az volt-e a szándéka, hogy a kétharmados törvények elbírálása kikerüljön az Ab hatásköréből, akkor úgy válaszolt: mivel csak ő és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető nem írta alá a frakciószövetség alaptörvény-javaslatát, nekik van lehetőségük módosító javaslatot benyújtani, azt azonban nem árulta el, hogy ez a kezdeményezés kinek volt a személyes indítványa. Kiemelte ugyanakkor: "igenis tisztázni kell, hogy a sarkalatos törvényeknek és az alaptörvénynek milyen lesz a viszonya egymással. (...) Én megfontolásra érdemesnek tartottam ezt a javaslatot". Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága múlt heti ülésén ugyanakkor nem támogatta az indítványt, ahogyan az előterjesztők nevében nyilatkozó fideszes

Gulyás Gergely

sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.