Írjon nekünk

Egészség

Világszínvonalú ultrahangkészüléket adtak át Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az egész régióban egyedülálló 4D-s ultrahangkészüléket adtak át Szegeden. Csókási Zsolt radiológus a berendezés bemutatásakor portálunknak kifejtette, hogy ez a modern ultrahang készülék olyan részletes képet alkot, hogy használatával elkerülhető akár a gyomortükrözés is. Hazánkban mindössze hat hasonló berendezés található, ezek közül csak kettő végez teljes körű állapotfelmérést, s az egyik Szegeden található.

A tudomány jelenlegi állása szerinti az emberi szervezetről legpontosabb képet adó ultrahangkészüléket helyeztek üzembe Szegeden. A több mint harminc millió forint értékű berendezés megvásárlását 10 millió forinttal az unió is támogatta. Mint a készülék bemutatóján elhangzott, Magyarországon összesen hat hasonló készülék található; a Volusone E 8-as készülék a legjobb minőségű diagnosztikai gép jelenleg, a legpontosabb betekintést engedi az emberi szervezet állapotába.
Mint ismeretes, az ultrahangkészüléket hagyományosan terhességi- és nőgyógyászati vizsgálatokra, hason belül a máj, a hasnyálmirigy és vesék vizsgálatára használják. Ezen kívül például ereket vagy akár izületeket is vizsgálnak vele. „Ez a 4D-s ultrahang az elterjedt készülékhez képest nagyon jó felbontással rendelkezik, s ezáltal alkalmas arra, hogy a gyomrot, a nyelőcső alsó- és felső részét, a vékonybeleket és a vastagbelet is meg tudjuk vele vizsgálni” – monda el portálunknak Csókási Zsolt radiológus.
Az új berendezés előnyeivel kapcsolatban kifejtette, hogy például ha valakinek puffadása vagy bármilyen emésztési problémája van, akkor eddig az a gyakorlat, hogy szükség esetén egy laborvizsgálat után javasolják a gyomor- vagy vastagbéltükrözést. „Ezzel a készülékkel esély van arra, hogy átnézve a gyomrot és a vastagbelet, el tudja kerülni a páciens ezeket a tükrözéses vizsgálatokat” – mondott példát a radiológus hangsúlyozva, hogy ehhez természetesen szükséges, hogy jól meg tudják ítélni a beteg állapotát. Fontos továbbá, hogy ezzel a diagnosztikai berendezéssel a betegségeket még az előtt fel lehet fedezni, hogy azok fájdalmas tünetekkel járnának.
Várhatóan a dél-alföldi megyékből és a környező országokból is a szegedi ultrahangstúdióba járnak majd kivizsgáltatni magukat az emberek, hiszen a legkorszerűbb szoftvereknek köszönhetően hazánkban egyedülálló módon tudják vele feltérképezni az emberi szervezetet.

Kommentek

Tovább olvasom

Egészség

Így hoznak le a 9. emeletről egy élet-halál között lebegő beteget a szegedi tűzoltók!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bámulatos.

Tovább olvasom

Egészség

Rétvári: Több az orvos, többen végeznek az egyetemen, kisebb az elvándorlás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A béremelések és az orvosutánpótlást segítő ösztöndíjprogramok hatására 2010 és 2016 között 10 százalékkal nőtt a dolgozó orvosok száma Magyarországon, 40 százalékkal emelkedett a végzős orvosok száma, és 2016-ban kevesebb, mint feleannyi magyar orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt, mint 2011-ben – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek. Kommentek

Tovább olvasom

Egészség

Együtt tisztábbá tehetjük a megye levegőjét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Idén még nem kellett megküzdeni a magas légszennyezettséggel a térségben: a kormányhivatal arra figyelmeztet, hogy a lakosságnak is tennie kell a tisztább levegőért.

Tovább olvasom

Aktuál