Változatlanul az export húzza az ipari termelést

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ipari termelés motorja februárban változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye volt, a belföldi eladások nem érték el az egy évvel korábbi szintet, de a csökkenés üteme mérséklődött. Az ipari termelés volumenének az előző év azonos időszakához viszonyított 14,3 százalékos, az előző havinál magasabb ütemű bővülésében az alacsony bázis is szerepet játszott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön a részletes adatokat.

A számok megegyeznek az előzetesen közöltekkel: az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 februárjában 14,3 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan index szerint is.
A termelés az év első két hónapjában 13,8 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított februári ipari termelés januárhoz képest 0,9 százalékkal emelkedett, az első havi bővülés 15,3 százalék volt, miután a termelés volumene decemberben 13,3 százalékkal esett vissza havi szinten.
Az ipari értékesítés februárban havi szinten 2,5 százalékkal bővült a januári 0,6 százalékot követően. Az exportértékesítés azonban a januári 8 százaléknál alacsonyabb ütemben 1,7 százalékkal bővült, éves szinten a januári 15,9 százalékot követően 18,4 százalékkal nőtt.
A belföldi értékesítés az előző hónaphoz képest már 4,5 százalékkal emelkedett februárban, januárban még csökkent 3 százalékkal, a második havi növekedéshez elsősorban az igen alacsony bázis járult hozzá. Éves összehasonlításban a februári belföldi értékesítés visszaesése 2,7 százalékra lassult az előző havi 11,2 százalékról.
Nőttek az új rendelések is: 2011 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 28,3 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 29,6, az új belföldi rendelések 16,7 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 19,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Az ipari export 2011 első két hónapjában és februárban közel azonos mértékben, 18,5, illetve 18,4 százalékkal bővült 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év második hónapjában a feldolgozóipari kivitel közel háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene átlag feletti mértékben, 24,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export negyedét adó járműgyártás kivitele 17,2 százalékkal volt magasabb.
Az ipar január-februári belföldi értékesítése 6,3 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.
Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 februárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 15,5 százalékkal emelkedett. A csekély súlyú bányászat volumene 43,4 százalékkal bővült, nagyrészt a földgázkitermelés, valamint a kőolaj-, földgáz-kitermelési szolgáltatás alágazatok kiemelkedő teljesítményének köszönhetően. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,1 százalékkal haladta meg a 2010. évi bázis szintjét, elsősorban az előző évinél hidegebb időjárás miatt.
2011 februárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül – egy kivételével – mindegyikben termelésbővülést regisztrált a KSH. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint ötödét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, 27,2 százalékkal bővült. Az alágon belüli növekedés motorját a híradás-technikai berendezések iránti tartós keresletélénkülés jelenti. A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés közel ötödét jelentő járműgyártás kisebb mértékben, 13,9 százalékkal emelkedett. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés csaknem tizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben, 1,4 százalékkal nőtt, nagyrészt az értékesítés harmadát kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően; a hazai eladások csökkentek.
A feldolgozóipari termelésből mintegy 8 százalékot képviselő gép, gépi berendezés gyártása 40 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az alág jó teljesítményét a rendelésmutatók is tükrözik. Számottevő volumenbővülést regisztráltak a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási (20,9 százalék), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (15,9 százalék) is. Tartóssá vált a növekedés a legkisebb súlyú alágban is: a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása 30 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor, nagyrészt a külpiaci értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően.
2011 első két hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 8,2 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében – a 2010. ilyenkori 9,6 százalékos létszámcsökkenéssel szemben – 5,3 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.
2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első két hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon (18,6 százalék), a legkisebb a Dél-Alföldön (4,8 százalék) figyelhető meg.

Előző sztori

Nyílt nap a Móra Ferenc hídon szombaton

Következő sztori

Belvárosi pártirodák 40 forintos négyzetméter áron