Újabb könyvadományt vittek Délvidéknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Általános iskolás tankönyveket és kortárs szépirodalmi műveket tartalmazó ajándékcsomagokat vehettek át április 27-én Újvidéken a Vajdasági Magyarok Szövetségének (VMSZ) irodájában a bánáti és szerémségi szórvány települések könyvtárai, iskolái és egyesületei.

Az adomány egyik részét a Csongrád Megyei Önkormányzat által összegyűjtött 500 darab könyv jelentette, a másik részét a zentai Ci-Fi központ gyűjtötte össze és ajánlotta fel. A Csongrád megyei könyvek adományozói a megyei fenntartású oktatási intézmények, a Munka Világa Közhasznú Egyesület, egy magánszemély, valamint a csanádpalotai könyvtár volt.
Losonczi-Tóth József, a Csongrád Megyei Önkormányzat ifjúsági referense ez alkalomból kijelentette, hogy ismeretes számukra, hogy a vajdasági magyar diákok a központosított belgrádi tankönyvkiadó révén többnyire szerb nyelven kiadott, annak esetenként hibásan fordított változatát vehetik kézbe évről-évre. Érzékelték ezt a problémát, és elsősorban azzal tudnak segíteni – ahogy tették azt korábban is –, hogy gyűjtöttek könyveket a könyvtáraikból, iskoláikból.
Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alelnöke elmondta, hogy nagy igény mutatkozik a házi olvasmányok iránt is. Ezt szervezik az MNT-n belül, amit szintén magyarországi támogatással vagy adományon keresztül szeretnének minél több iskolába eljuttatni. A szórvány iskolák nevében Hudák Edit feketetói tanítónő köszönte meg a könyveket. „A magyarországi tankönyveket általában az alsósok tanításában használják a tanítónők, a hazai tankönyvek kiegészítéseként. Nagyon szép könyvek, a gyerekek szeretik, sokat segít nekik a tanulásban.” A Délvidékre a Csongrád Megyei Önkormányzat gyűjtésében eddig 2000 könyv érkezett.

Előző sztori

Kézilabda: győznie kell az SZKKSE-nek Orosházán

Következő sztori

Deszken is színes programmal majálisoznak