Tőkés László szerint hitelesen nemzeti és európai alaptörvény született

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tőkés László szerint “hitelesen nemzeti és egyben európai” alaptörvényt sikerült Magyarországnak megalkotnia. Az Európai Parlament (EP) alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az országhatárok által elszakított magyar nemzetrészek különösen értékelik, hogy – amint azt az új alaptörvény rögzíti – Magyarország felelősséget visel és vállal a határain kívül élő magyarok sorsáért.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kiemelte: nemzeti viszonylatban is példamutató, hogy az alaptörvény mind a hazai, mind a határon túl élő magyarok egyéni és közösségi jogait, valamint közösségi önkormányzathoz való jogát elismeri és támogatja.
Tőkés László megelégedéssel nyugtázta, hogy a törvényalkotók a határon túl élő magyar közösségeket is bevonták az alkotmányozás folyamatába, és ennek keretében az EMNT javaslatait is figyelembe vették. Azt azonban sajnálja, hogy az 1568-as tordai vallásbékét megörökítő passzus végül nem került be.

Az alaptörvényt ért támadások kapcsán idézte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi tusnádfürdői beszédét, amelyben a kormányfő azt mondta, hogy “a magyar baloldal időről időre ráront saját nemzetére”. Az alkotmányellenes kampányt hisztériakeltésnek nevezte, és azt mondta, hogy az MSZP mind a mai napig nem tudja feldolgozni a kommunizmus bukását. A múlt hadakozik a jövővel, az MSZP ellenforradalmi erőként viszonyul a rendszerváltozáshoz – fogalmazott, és bírálta az LMP magatartását is.

Az erdélyi magyar politikus a sajtótájékoztatón kiosztott nyilatkozatában azt írta, az EMNT határozottan elítéli a posztkommunista és baloldali pártok, illetve a körükbe tartozó neves közéleti személyiségek magyarellenes magatartását. “A határon túlra szakadt magyarokat kártevő viselkedésük és propagandájuk a 2004. december 5-ei népszavazásra emlékezteti, amikor is ugyanezek az erőcsoportok megtagadták a velünk való közösséget” – fogalmazott.

Szerinte az utódpárt képviselői újból “nyakunkra hoznák azokat, akik be akarnak avatkozni az országunk belügyeibe, és megkérdőjelezik nemzetünk szuverenitását”.

Tőkés László azt mondta, megdöbbenéssel olvasta Bokros Lajos EP-képviselő levelét is, amelyben arról írt, hogy a preambulum azon passzusa, amely utalást tesz Istenre, nem tekinthető értéksemlegesnek. Megbotránkoztató és felháborító ez a keresztényellenes megnyilatkozás – jegyezte meg.

Kártékony lejárató kampány folyik, amibe a Jobbik is bekapcsolódik – folytatta az erdélyi magyar politikus, és emlékeztetett arra a húsvéthétfői jobbikos akcióra, amelynek során Orbán Viktor fényképét Rákosi Mátyás fotójára montírozták.

Magyarország szuverén állam, az unió is nemzeti hatáskörbe utalta az alkotmányozást – emelte ki, hozzátéve: ha nem ütközik európai normákba és emberi jogi passzusokba, akkor nem érheti szó az alaptörvényt.

Előző sztori

Intézményvezetőket választott a megyei közgyűlés + FOTÓK

Következő sztori

Pintér szerint nem lesz többet “masírozás”