Közélet

Tőkés László szerint hitelesen nemzeti és európai alaptörvény született

Tőkés László szerint hitelesen nemzeti és európai alaptörvény született

2011. április 28., csütörtök
Tőkés László szerint hitelesen nemzeti és európai alaptörvény született

Tőkés László szerint "hitelesen nemzeti és egyben európai" alaptörvényt sikerült Magyarországnak megalkotnia. Az Európai Parlament (EP) alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az országhatárok által elszakított magyar nemzetrészek különösen értékelik, hogy - amint azt az új alaptörvény rögzíti - Magyarország felelősséget visel és vállal a határain kívül élő magyarok sorsáért.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kiemelte: nemzeti viszonylatban is példamutató, hogy az alaptörvény mind a hazai, mind a határon túl élő magyarok egyéni és közösségi jogait, valamint közösségi önkormányzathoz való jogát elismeri és támogatja.

Tőkés László

megelégedéssel nyugtázta, hogy a törvényalkotók a határon túl élő magyar közösségeket is bevonták az alkotmányozás folyamatába, és ennek keretében az EMNT javaslatait is figyelembe vették. Azt azonban sajnálja, hogy az 1568-as tordai vallásbékét megörökítő passzus végül nem került be. Az alaptörvényt ért támadások kapcsán idézte

Orbán Viktor

miniszterelnök korábbi tusnádfürdői beszédét, amelyben a kormányfő azt mondta, hogy "a magyar baloldal időről időre ráront saját nemzetére". Az alkotmányellenes kampányt hisztériakeltésnek nevezte, és azt mondta, hogy az MSZP mind a mai napig nem tudja feldolgozni a kommunizmus bukását. A múlt hadakozik a jövővel, az MSZP ellenforradalmi erőként viszonyul a rendszerváltozáshoz - fogalmazott, és bírálta az LMP magatartását is. Az erdélyi magyar politikus a sajtótájékoztatón kiosztott nyilatkozatában azt írta, az EMNT határozottan elítéli a posztkommunista és baloldali pártok, illetve a körükbe tartozó neves közéleti személyiségek magyarellenes magatartását. "A határon túlra szakadt magyarokat kártevő viselkedésük és propagandájuk a 2004. december 5-ei népszavazásra emlékezteti, amikor is ugyanezek az erőcsoportok megtagadták a velünk való közösséget" - fogalmazott. Szerinte az utódpárt képviselői újból "nyakunkra hoznák azokat, akik be akarnak avatkozni az országunk belügyeibe, és megkérdőjelezik nemzetünk szuverenitását". Tőkés László azt mondta, megdöbbenéssel olvasta

Bokros Lajos

EP-képviselő levelét is, amelyben arról írt, hogy a preambulum azon passzusa, amely utalást tesz Istenre, nem tekinthető értéksemlegesnek. Megbotránkoztató és felháborító ez a keresztényellenes megnyilatkozás - jegyezte meg. Kártékony lejárató kampány folyik, amibe a Jobbik is bekapcsolódik - folytatta az erdélyi magyar politikus, és emlékeztetett arra a húsvéthétfői jobbikos akcióra, amelynek során Orbán Viktor fényképét Rákosi Mátyás fotójára montírozták. Magyarország szuverén állam, az unió is nemzeti hatáskörbe utalta az alkotmányozást - emelte ki, hozzátéve: ha nem ütközik európai normákba és emberi jogi passzusokba, akkor nem érheti szó az alaptörvényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.