Gazdaság

A munkerőpiac felpezsdítésére törekedne a DUNCAN-projekt

A munkerőpiac felpezsdítésére törekedne a DUNCAN-projekt

2011. április 28., csütörtök
A munkerőpiac felpezsdítésére törekedne a DUNCAN-projekt

11 európai régió fogott össze a munkaerőpiac kultúra segítségével történő felpezsdítéséért, köztük a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft., aki kiemelkedően fontosnak tartja a kulturális szektor előmozdítását, valamint új munkahelyek teremtését, hiszen jelentős a munkanélküliség a régióban.

2011. április 1-én 10 Európai Uniós tagállami és 1 svájci intézmény adta be közösen pályázatát az INTERREG IVC program felhívására. Ezen program célja a tapasztalatcsere támogatása az európai területfejlesztési politikák hatékonyságának növelése érdekében, melynek keretében korlátozott számú innovatív projektnek nyújtanak segítséget vissza nem térítendő pénzügyi támogatás formájában minden évben. Nyertes pályázat esetén a projektben résztvevő partnerek a Nyugat-smålandi Regionális Tanács irányításával a vállalt két és fél év során fejleszteni kívánják a tudásgazdaságot és a kulturális szektort új munkahelyek teremtése céljából. Amennyiben az INTERREG program bizottsága novemberben megítéli a projekt által megpályázott közel 1 300 000 euró támogatást, a svéd, spanyol, lett, olasz, szlovák, szlovén, magyar, francia, angol és svájci szakértők meghatározzák azon egységes intézkedés alapjait, mely a szociális kohézió javítására, valamint a gazdaság tudás és a környezeti fenntarthatóság irányába történő elmozdítására irányul a kulturális és kreatív iparágra fókuszálva. Ezen szektor a technológia kiterjedt használatának köszönhetően Európa egyik legerősebb szektorává válhat, amelyről kimutatták, hogy nagyobb arányban járul hozzá az Európai Unió GDP-jéhez, mint az autóipar. A kezdeményezés össze kívánja hozni a nemzetközi szakértőket, akik a harminc hónap alatt hat alkalommal találkoznának a helyi legjobb gyakorlatokról kialakított információk cseréje, valamint a tervezett mintaprojektek (pilot projektek) megvalósítása végett. Az egyik ilyen pilot projekt például a milánói IULM Egyetem együttműködésével valósulna meg, mely egy svédországi idősek otthonában kívánja bemutatni a kulturális készségek felhasználásának egy új módszerét, azzal a céllal, hogy integrálják azt az egészségügyi ellátásba. Az akció új munkahelyek megteremtésének lehetőségét demonstrálná. Egy másik mintaprojekt a munkavállalók mobilitásának növelését célozná meg, valamint segíteni kívánja a munkavállalók nemzetközi színtérre való bejutását a Web 2.0 szolgáltatások segítségével (internetes szolgáltatások, melyek a közösségre és interaktivitásra épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit pl. social media, címkézés stb.). Az akció hozzávetőlegesen 100 000 km2 területen 15 millió embert érintene.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.