Közélet

Pintér szerint nem lesz többet "masírozás"

Pintér szerint nem lesz többet "masírozás"

2011. április 28., csütörtök
Pintér szerint nem lesz többet "masírozás"

Magyarországon senki nem követhet el büntetlenül törvénysértést, sem egyenruhában, sem masírozva, sem dorongokkal felfegyverkezve, sem önbíráskodva - mondta a belügyminiszter a Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban a Magyar Televízió Az Este című műsorában, szerdán.

Pintér Sándor

azt mondta: arra utasította a rendőrséget, hogy ezeket a cselekményeket lehetőleg előzze meg, ha pedig bekövetkeztek, a lehető leggyorsabban reagáljon, szakítsa azokat félbe, az elkövetőket pedig állítsa elő. A belügyminiszter szerint provokáció történt, de mint mondta, arra nem önbíráskodással kell válaszolni. Mindkét féllel szemben el fognak járni - hangsúlyozta. Gyöngyöspatán kedden késő este verekedés tört ki, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki. Arra a kérdésre, hogy titkosszolgálati módszereket is bevetnek-e a történtek tisztázásáért, a miniszter azt válaszolta: teljes részletességgel fel fogják deríteni a cselekményeket. Pintér Sándor hangsúlyozta, mindössze öt bűncselekmény történt Gyöngyöspatán márciusig, tehát nem egy "bűnügyileg fertőzött területről" van szó. Március elejétől több mint két hétig járőröztek a faluban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Azzal összefüggésben, hogy múlt pénteken 267 roma asszony és gyermek hagyta el a települést, és utazott Csillebércre és Szolnokra, a miniszter kijelentette, ez egy előre megszervezett akció volt: hétfőn már szervezték a nők és a gyerekek elhelyezését a csillebérci táborba, kedden ezt meg is erősítették egy írásbeli nyilatkozattal, majd megrendelték a buszokat. A tárcavezető - a Véderő elnevezésű szervezetnek a romatelep szomszédságába a hétvégére meghirdetett katonai kiképző táborára utalva - közölte: hétfőn még sehol nem volt probléma. "Ezt valaki megszervezte, erre valaki rákészült, pénzt adott" - mondta. A belügyminiszter jogértelmezési problémának tekinti azt, hogy az Egri Városi Bíróság döntése alapján a Véderő hétvégén őrizetbe vett tagjait elengedték, mondván, nem minősülhet garázdaságnak az, ha egy magánterületen emberek terepszínű ruhában vannak. Szerinte ez a jogértelmezési különbség nem most vetődött fel először. Hajdúhadházon is előállították azokat, akik fekete egyenruhában masíroztak, de a debreceni bíróság határozatában nem ítélte ezt garázdaságnak. A miniszter "jogi, rendőri, miniszteri" meggyőződése szerint ugyanakkor ez már garázdaság volt. Szerinte a felvonulók már ott is félelmet és riadalmat keltettek az állampolgárok egy részében. Mint mondta: ugyanez történt most Gyöngyöspatán. Előre látták, hogy milyen következményei lesznek, ha itt jelentős létszámban megjelennek a Véderő aktivistái. Ezt meg akarták akadályozni, de nem sikerült. Azonban léptek: a szabálysértésről szóló kormányrendeletben megtiltották az "ilyen jellegű masírozást" és szabálysértéssé tették. Ha ilyen cselekményt észlel a rendőrség, abban a pillanatban intézkedni fog és előállítja a szabálysértőket - mondta Pintér Sándor, aki hangsúlyozta azt is: a "másik oldalon" sem tudják eltűrni az önbíráskodást. Ezt bizonyítja az is - tette hozzá -, hogy Gyöngyöspatán az önbíráskodók közül két ember jelen pillanatban is őrizetben van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.