Pintér szerint nem lesz többet “masírozás”

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon senki nem követhet el büntetlenül törvénysértést, sem egyenruhában, sem masírozva, sem dorongokkal felfegyverkezve, sem önbíráskodva – mondta a belügyminiszter a Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban a Magyar Televízió Az Este című műsorában, szerdán.

Pintér Sándor azt mondta: arra utasította a rendőrséget, hogy ezeket a cselekményeket lehetőleg előzze meg, ha pedig bekövetkeztek, a lehető leggyorsabban reagáljon, szakítsa azokat félbe, az elkövetőket pedig állítsa elő. A belügyminiszter szerint provokáció történt, de mint mondta, arra nem önbíráskodással kell válaszolni. Mindkét féllel szemben el fognak járni – hangsúlyozta.
Gyöngyöspatán kedden késő este verekedés tört ki, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki.
Arra a kérdésre, hogy titkosszolgálati módszereket is bevetnek-e a történtek tisztázásáért, a miniszter azt válaszolta: teljes részletességgel fel fogják deríteni a cselekményeket.
Pintér Sándor hangsúlyozta, mindössze öt bűncselekmény történt Gyöngyöspatán márciusig, tehát nem egy “bűnügyileg fertőzött területről” van szó.
Március elejétől több mint két hétig járőröztek a faluban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai.
Azzal összefüggésben, hogy múlt pénteken 267 roma asszony és gyermek hagyta el a települést, és utazott Csillebércre és Szolnokra, a miniszter kijelentette, ez egy előre megszervezett akció volt: hétfőn már szervezték a nők és a gyerekek elhelyezését a csillebérci táborba, kedden ezt meg is erősítették egy írásbeli nyilatkozattal, majd megrendelték a buszokat. A tárcavezető – a Véderő elnevezésű szervezetnek a romatelep szomszédságába a hétvégére meghirdetett katonai kiképző táborára utalva – közölte: hétfőn még sehol nem volt probléma. “Ezt valaki megszervezte, erre valaki rákészült, pénzt adott” – mondta.
A belügyminiszter jogértelmezési problémának tekinti azt, hogy az Egri Városi Bíróság döntése alapján a Véderő hétvégén őrizetbe vett tagjait elengedték, mondván, nem minősülhet garázdaságnak az, ha egy magánterületen emberek terepszínű ruhában vannak.
Szerinte ez a jogértelmezési különbség nem most vetődött fel először. Hajdúhadházon is előállították azokat, akik fekete egyenruhában masíroztak, de a debreceni bíróság határozatában nem ítélte ezt garázdaságnak. A miniszter “jogi, rendőri, miniszteri” meggyőződése szerint ugyanakkor ez már garázdaság volt. Szerinte a felvonulók már ott is félelmet és riadalmat keltettek az állampolgárok egy részében.
Mint mondta: ugyanez történt most Gyöngyöspatán. Előre látták, hogy milyen következményei lesznek, ha itt jelentős létszámban megjelennek a Véderő aktivistái. Ezt meg akarták akadályozni, de nem sikerült. Azonban léptek: a szabálysértésről szóló kormányrendeletben megtiltották az “ilyen jellegű masírozást” és szabálysértéssé tették. Ha ilyen cselekményt észlel a rendőrség, abban a pillanatban intézkedni fog és előállítja a szabálysértőket – mondta Pintér Sándor, aki hangsúlyozta azt is: a “másik oldalon” sem tudják eltűrni az önbíráskodást. Ezt bizonyítja az is – tette hozzá -, hogy Gyöngyöspatán az önbíráskodók közül két ember jelen pillanatban is őrizetben van.

Előző sztori

Tőkés László szerint hitelesen nemzeti és európai alaptörvény született

Következő sztori

Hátország: nem bírtak a Gyulával a Hüvös-fiúk + FOTÓK