Közélet

Összegyűlt az EMNP bejegyzéséhez szükséges 25 ezer aláírás

Összegyűlt az EMNP bejegyzéséhez szükséges 25 ezer aláírás

2011. április 7., csütörtök
Összegyűlt az EMNP bejegyzéséhez szükséges 25 ezer aláírás

Mikor lehet bejegyzett párt az Erdélyi Magyar Néppárt? Erre a kérdésre Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke azt mondta, az első összesítések azt mutatják, sikerült teljesíteni a párttörvény által előírt penzumot. Ez legalább 25 ezer aláírás a 18 megyében és a fővárosban, megyénként legkevesebb hétszáz – tájékoztat az eseményről a Kossuth Rádió.

Pontos számok még nincsenek, még folytatódik az aláírásgyűjtés, mert „van még igény arra, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt támogatói sorába lépjenek mások is” – mondta

Toró T. Tibor.

Hozzátette, a párt bírósági bejegyzését áprilisban elindítják, és miután az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kijelölt két munkacsoport a bejegyzéshez szükséges alapszabályzatot és a programvázlatot elkészíti, akkor Bukarestben elkezdik a jogi procedúrát. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szoros együttműködést kíván kialakítani a leendő párttal – mondta az ügyvezető -, hiszen azonos értékrend szerint szerveződik a mozgalom és a párt, így a területi szervezetek segítették a kezdeményezőket az aláírásgyűjtésben. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot az a vád érte, hogy az általa működtetett demokrácia központokba betérőket, ott segítséget kérőket arra kötelezi, hogy aláírják az Erdélyi Magyar Néppárt igénylését igazoló iratot. Toró T. Tibor kijelentette, nincs tudomása ilyenről, de ha lenne, határozottan fellépnének ellene.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.