Közélet

Nyelvtudás nélkül alig van esély munkára Ausztriában

Nyelvtudás nélkül alig van esély munkára Ausztriában

2011. április 30., szombat
Nyelvtudás nélkül alig van esély munkára Ausztriában

Aki egyáltalán nem beszél németül, annak nem sok esélye van arra, hogy Ausztriában vagy Németországban elhelyezkedjen; legfeljebb idénymunkás lehet a mezőgazdaságban - állítják a Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek a vasárnapi munkaerő-piaci nyitás előtt. A két európai uniós államban május 1-jétől már előzetes bejelentési és engedélyezési kötelezettség nélkül vállalhatnak munkát a magyarok.

Rimányiné Somogyi Szilvia

, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta, a nyugati határvidékről azok, akik mezőgazdasági munkát akartak vállalni, már rég ott is dolgoznak. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy sorra alakulnak olyan új munkaközvetítő cégek, melyek Magyarország távolabbi térségeiből, így például a Nyírségből vagy Borsodból toboroznak munkaerőt. A már régebben Ausztriában, a mezőgazdaságban dolgozó magyarok ezért most attól tartanak, hogy a most oda sereglők elveszik majd előlük a munkát, vagy esetleg feketén dolgoznak. A lap utal arra is, hogy Ausztriában a fizetést az ágazati szakszervezetek évenként alkudják ki, és a havi bér legalább ezer euró a mezőgazdaságban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.