Kultúra

Negyvennégy szemmel a plakátért

Negyvennégy szemmel a plakátért

2011. április 5., kedd
Negyvennégy szemmel a plakátért

A Magyar Plakát Társaság csütörtökön tartja új kiadványának bemutatóját, a kötet 22 alkotó 198 művét mutatja be. A szervezet a tervezett plakát műfaját akarja megmenteni és népszerűsíteni.

Negyvennégy szeme van címmel jelentet meg 22 művész 198 plakátját tartalmazó albumot a Magyar Plakát Társaság. A tervezett plakát, mint műfaj, Magyarországon manapság eltűnőben van, így ezzel a kiadvánnyal a műfaj megmentése és népszerűsítése a fő célja a Magyar Plakát Társaságnak. A kötet bemutatóját csütörtökön tartják Budapesten, az Írók Boltjában.

Pinczehelyi Sándor

Munkácsy-díjas festő, grafikus, plakáttervező elmondta: 2004-ben

Árendás Józseffel, Baráth Ferenccel, Ducki Krzysztoffal, Orosz Istvánnal

és

Pócs Péterrel

együtt alakították meg a Magyar Plakát Társaságot. Mára eljutottak odáig, hogy kérésükre a 28 tagú szervezet 22 tagja adott plakátokat a kiadványhoz, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült el. A 22 művész között ott vannak az idősebb mesterek, mint

Balogh István

és

Szilvásy Nándor

, a fiatalok közül

Szugyiczky István

, a népszerű Pöttyös TúróRudi arculatának, csomagolásának tervezője, valamint

Tóth Tamás

és

Varga Gábor Farkas

. Az album olyan külföldön élő magyar művészek munkáit is bemutatja, mint

Kapitány Attila

Újvidékről vagy

Bányai István

New Yorkból, aki előadást és mesterkurzust is tartott márciusban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Tőle látható a könyvben például a The New Yorker magazin egyik címlapja, egy az ikertornyok elleni 2001. szeptember 11-i támadásra utaló rajz, amelyen a Szabadság-szobor nőalakja nikábot, a muszlim nők csak a szemet szabadon hagyó kendőjét viseli, a felhőkarcolók helyén pedig mecsetek és minaretek láthatók.

Tovarisi konyec

A kötetben megtalálható a friss Kossuth-díjas Orosz István ismert plakátja, a vastag nyakú orosz tiszt és a tányérsapka fölötti felirat: Tovarisi konyec, a rendszerváltás egyik dokumentuma. "Mi arra szövetkeztünk, hogy megőrizzük a tervezett magyar plakátot, azt a gondolkodásmódot - az epigramma szerű megfogalmazást rajzban - ami jellemzi a műfajt. A könyv ezt a szellemi magatartást dokumentálja" - hangsúlyozta a Magyar Plakát Társaság elnöke. Mint rámutatott, a tervezett plakát műfaja létezik, még igényelnek ilyet a jobb módú országokban, Magyarországon erre nem tudnak költeni színházak, mozik, könyvkiadók, de a tervezőgrafikusok rendeznek plakátbiennálékat, találnak témákat, mint például

József Attila, Bartók Béla

, az 1956-os forradalom vagy

Alfons Mucha

cseh plakátművész halálának évfordulója. A kötetben ezek a plakátok is láthatók. Az albumba az alkotások mellé minden művész fotója, rövid életrajza és hitvallása is bekerült. Árendás Józsefé például úgy hangzik: "A jó plakát olyan mint egy frivol epigramma, szűkszavú, lényegre törő, de riszálja magát."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.