Egészség

Minőségi változást hozhat a szervátültetések terén az Eurotransplant-csatlakozás

Minőségi változást hozhat a szervátültetések terén az Eurotransplant-csatlakozás

2011. április 1., péntek
Minőségi változást hozhat a szervátültetések terén az Eurotransplant-csatlakozás

Minőségi változást hozhat a szervátültetések terén Magyarország Eurotransplant-csatlakozása - jelentette ki Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának professzora pénteken Szegeden.

Magyarországon általában évente csupán egy olyan vesetranszplantációt tudnak végrehajtani, ahol a vizsgált hat antigén mindegyike megegyezik a donornál és a szervet kapó páciens esetében - mondta a szakember a XVII. Dél-Magyarországi Transzplantációs Szimpózium szünetében rendezett sajtótájékoztatón. Az Eurotransplant által koordinált veseátültetések közül minden negyedik-ötödik ilyen, s ennek köszönhetően hosszútávon jobbak is az eredmények - közölte az egyetemi tanár. A tervek szerint Magyarország két lépésben csatlakozik a jelenleg hét ország - Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia - szervtranszplantációját segítő magánalapítványhoz. Első körben, jövő januártól az életmentő beavatkozást igénylő páciensek, a gyerekek és az úgynevezett hiperimmunizált - szervezetükben ellenanyagot termelő - betegek kerülnének be a nemzetközi rendszerbe, várhatóan 2013-tól pedig valamennyi magyar páciens élvezhetné az együttműködés előnyeit - tudatta

Langer Róbert

. Az Eurotransplant csatlakozásnak három feltétele van: meg kell teremteni az ehhez szükséges jogi kereteket, szükség van a laboratóriumok akkreditációjára, s ki kell alakítani a donorok és a szervre váró páciensek egységes adatbázisát - mondta a professzor.

Szenohradszky Pál

, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának főorvosa kifejtette, a veseátültetések számát akkor lehetne érdemben növelni, ha gyakoribbá válnának az élődonoros transzplantációk. Az élő személyből kivett szerv beültetése esetén lényegesen jobbak a hosszú távú eredmények, mint az agyhalott donorból származó vesénél. Szenohradszky Pál elmondta, az élődonoros veseátültetések népszerűsítése érdekében 2006 óta rendszeresen megszervezik a transzplantációs nyílt napot, ahol a régió dialízisre szoruló páciensei találkozhatnak a szakemberekkel és a beavatkozáson már átesett, szervet adományozó és kapó emberekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.