Kosárlabda: ob-hetedik, de erkölcsi győztes a Szedeák-junior

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Hetedik helyen végzett az országos juniorbajnokság fináléjában a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata. Nyilas István tanítványai egy furcsa jogi huzavona miatt maradtak le az elődöntőről. Wirth Ádám személyében szegedi lett a torna pontkirálya.

Csütörtöktől vasárnapig Nyíregyháza és Nagykálló adott otthont a junior férfi kosárlabda-bajnokság országos nyolcas döntőjének. A részt vevő együtteseket két négyes csoportba sorsolták, ahonnan az elődöntők felé vezetett az út. Az egyébként remekül szervezett torna – ahol a lebonyolítás, a szállás, az étkezés is maximálisan kielégítette az igényeket – sajnos egy olyan jogi hercehurcáról marad emlékezetes, melynek a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák lett a szenvedő alanya.

Történt, hogy a Piros csoport nyitókörében csütörtökön Nyíregyházán az Újbuda-MAFC KS fordulatos meccsen verte a Szedeákot, de a szegediek a MAFC legeredményesebb játékosa, Kovács Ádám jogosulatlan szerepeltetése miatt óvást nyújtottak be. Ennek oka – mint azt Kardos Péter klubelnök portálunknak elmondta – az volt, hogy a versenykiírás egyértelművé teszi: a döntőre legkésőbb március 17-éig igazolhattak játékost a csapatok, a MAFC pedig csak két nappal a finálé kezdete előtt szerezte meg az NB I/B-s Budafokot is erősítő Kovácsot. A versenybíróság jogosulatlan szereplés miatt 20-0-lal a Szedeáknak ítélte meg a meccset, s az érintett játékost eltiltotta a döntőn való további szerepléstől.

A második napon – Nagykállón – a favorit Nyíregyházával nem bírtak a mieink, Nyilas István itt valamennyi játékosának lehetőséget adott. Az este viszont sikerült győzniük a szegedieknek. Molnár Bencéék a BLF Palota ellen arattak magabiztos sikert, amit a második és harmadik negyed különösen eredményes játékával alapoztak meg. A versenybíróság döntése ellenére azonban végül mégsem ők, hanem a fővárosiak jutottak be a négy közé. Hogy miért? Nos, a MAFC fellebbezést nyújtott be, ami halasztó jelleggel bírt az elsőfokú határozatra nézve, s mivel a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének fellebbviteli bizottsága a torna idején nem ült össze, hogy másodfokon döntsön az ügyben, végül a pályán elért eredmények maradtak érvényben… A csoportot így a Nyíregyháza nyerte a MAFC, a Szedeák és a BLF Palota előtt. A másik kvartettből a szombathelyi Falco KC és a Debreceni EAC-SI jutott be az elődöntőbe, míg a Bp. Honvéd és a Kecskeméti KSE az alsóházba került.

A csalódott szegediek – a versenybíróság rájuk nézve kedvező döntésének ellenére – csak az 5-8. helyért folytathatták szombaton. „Játékosaim nem tudták túltenni magukat az őket ért igazságtalanságon, hogy az érvényes versenybírósági döntés ellenére az 5-8. helyért kell pályára lépnünk. Én még csak-csak túlteszem magam a történteken, de látni kellett volna a gyerekek arcát, amikor a péntek esti csapatgyűlésen bejelentettük, hogy nem játszhatnak elődöntőt. Az MKOSZ illetékeseit is szembesítettük volna ezzel a szituációval” – mondta Nyilas István vezetőedző.

Nem is ment már úgy a játék, mint korábban, persze a gondolatokat nehéz volt rendezni, ami egy ilyen fiatal gárda esetében teljességgel érthető. A szegediek nehezen emésztették meg, ami a Kovács Ádám szerepeltetése elleni óvási ügyükben történt, ez érződött a teljesítményükön. A 7. helyet végül sikerült megszerezni, miután utolsó mérkőzésükön egyetlen pontocskával diadalmaskodtak a korábban hatalmas fölénnyel vert BLF Palota ellen.

Kardos Péter elnök a SZEGEDma.hu-nak úgy nyilatkozott: még ha a szedeákos fiatalok számára semmi nem pótolhatja az elmaradt elődöntőt, elvárja, hogy a szövetség illetékesei meghozzák a megfelelő jogi döntést, s majd kérjenek elnézést a szegediektől, illetve valamilyen módon kárpótolják őket.

A vezetőedző, Nyilas István így értékelt: „Az első mérkőzésen 35. percig remekül játszottunk, utána elfáradtunk, illetve nem tudtuk tartani Kovács Ádámot. A későbbi győztes Nyíregyháza ellen nem sok keresnivalónk volt, de legalább mindenkinek játéklehetőséget tudtam adni. A sorsdöntőnek hitt harmadik találkozón magabiztosan, fantasztikus játékkal vertük meg a BLF Palotát. Aztán az illetékesek mégis elvették tőlünk az elődöntőben való szereplés lehetőségét. Nem kívánom senkinek azt a csalódást, amit ezek a srácok átéltek, hiszen rengeteget dolgoztak azért, hogy idáig eljussanak. Érhető, hogy összetörtek, hibába próbáltuk minden eszközzel motiválni őket. A Kecskemétet tízből kilencszer verjük, ezúttal nem így történt, hiszen nem tudtuk magunkat függetleníteni a történektől. Ezért lett szoros a BLF Palota elleni összecsapás is a 7. helyért. Sajnálom a srácokat, hiszen a legjobb négyben lett volna a helyük, s nem rajuk múlt, hogy nem harcolhattak az érmekért. Bennünket azonban már az sem vigasztal, ha később esetleg kizárják a MAFC-ot. Mindezzel együtt a 7. helyezés is nagyszerű eredmény, az elődöntő igazi bravúr lett volna. Szépen helytállt a csapatunk, dicséret illeti a játékosokat. Úgy gondolom, legjobbunk Wirth Ádám volt ezen a tornán, aki nemcsak kiegyensúlyozottan teljesített, hanem igazi csapatkapitányként fogta össze a társaságot.”

A szegediek eredményei, Piros csoport, 1. forduló:

Újbuda-MAFC KS – SZTE-Szedeák 101-83 (30-14, 16-34, 23-10, 32-25). Nyíregyháza.
Újbuda-MAFC: Misek L. 29/12, Tokodi 15/6, Vittay, Kovács Á. 40/6, Csapai 10. Csere: Stift 7, Jenővári, Varga I. Edző: Garai Péter.
Szeged: Molnár B. 29/3, Wirth 22/15, Szarka 11/9, Varga Z. 10/6, Kardos 7. Csere: Jáhni 4, Mike, Szatmári. Edző: Nyilas István.

Piros csoport, 2. forduló:

SZTE-Szedeák – Nyírsuli-GKS Nyíregyháza 65-107 (18-33, 16-29, 21-25, 10-20). Nagykálló.
Szeged: Molnár B. 2, Wirth 6, Szarka 6, Varga Z. 4, Kardos 13. Csere: Fodor Á. 8/6, Szatmári 4, Mike 10/6, Jáhni 7, Verba 5, Horváth R., Kéri. Edző: Nyilas István.
Nyírsuli-GKS: Bus I. 17/6, Jakab P. 24/3, Polyák 15/3, Pavlovics V. 15/3, Varga M. 12. Csere: Czinger 1, Kósa T. 4, Tóth Sz. 6, Keul 3/3, Molnár K. 4, Mrenkó 4, Nagy K. 2. Edző: Gombkötő Norbert.

Piros csoport, 3. forduló:

BLF Palota – SZTE-Szedeák 72-107 (18-20, 13-36, 21-37, 20-14). Nagykálló.
BLF Palota: Borkúty 8, Kardos M. 2, Pintér Z. 10, Solymosi 12, Tökölyi 12. Csere: Hajnis 2, Mészáros B. 1, Budai 3, Soós O. 15, Törő 6/3, Könye, Gál B. 1. Edző: Farkas László.
Szeged: Wirth 33/6, Molnár B. 25/3, Varga Z. 10/3, Szarka 4, Kardos Á. 6. Csere: Jáhni 9, Mike 12/6, Fodor Á. 2, Szatmári 2, Verba, Horváth R. 2, Kéri 2. Edző: Nyilas István.

Az 5-8. helyért:

SZTE-Szedeák – Kecskeméti KSE 69-81 (23-19, 14-20, 14-27, 18-18). Nyíregyháza.
Szeged: Wirth 37/15, Molnár B. 13/6, Varga Z. 3, Szarka 3/3, Kardos Á. 7. Csere: Jáhni 6, Mike, Szatmári, Horváth R. Edző: Nyilas István.
Kecskemét: Pongó M. 6, Tóth B. 9/3, Kovács B. 7/3, Jakab P. 8, Hovorka 19. Csere: Kiss I. 18/3, Csikós 7, Vrana 5, Horváth M. 2, Gyurkovics. Edző: Gouth Ádám.

A 7. helyért:

BLF Palota – SZTE-Szedeák 88-89 (26-21, 23-32, 17-22, 22-14). Nyíregyháza.
BLF Palota: Borkúty 26, Hajnis 10/3, Pintér Z. 8, Solymosi 17, Törkölyi 10. Csere: Mészáros B. 16/3, Soós O. 1. Edző: Farkas László.
Szeged: Wirth 23, Molnár B. 33, Varga Z. 13/3, Szarka, Kardos Á. 16. Csere: Jáhni 2, Szatmári 2, Mike. Edző: Nyilas István.

A döntőben: Falco KC – Nyírsuli-GKS Nyíregyháza 63-65 (8-16, 19-7, 23-21, 13-21)

A torna végeredménye:

1. Nyírsuli-GKS Nyíregyháza
2. Falco KC
3. Újbuda-MAFC KC
4. Debreceni EAC-SI
5. Kecskeméti KSE
6. Bp. Honvéd
7. Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák
8. BLF-Palota

A szegedi csapat tagjai: Molnár Bence, Wirth Ádám, Varga Zalán, Kardos Ádám, Fodor Ármin, Mike János, Szarka Dávid, Horváth Róbert, Jáhni Bence, Verba Barna, Szatmári Barnabás, Masa Tamás, Kovács Árpád, Kéri Tamás; edzőjük: Nyilas István.

A torna pontkirálya: Wirth Ádám (Szedeák) 121 ponttal.

A csapatképen:
Első sor (balról): Szarka Dávid, Varga Zalán, Kardos Ádám, Jáhni Bence
Második sor (balról): Kovács Árpád, Mike János, Horváth Róbert, Fodor Ármin, Kéri Tamás
Harmadik sor (balról): Szatmári Barnabás, Wirth Ádám, Nyilas István, Molnár Bence, Verba Barna

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

2-es villamos - "építési" terület

Default thumbnail
Következő sztori

Versünneppel emlékeznek a Magyar Költészet Napjára

Legutóbbi hasonló cikkek