Közélet

KIM: ne a provokátorok buzdítsanak összefogásra Gyöngyöspatán

KIM: ne a provokátorok buzdítsanak összefogásra Gyöngyöspatán

2011. április 23., szombat
KIM: ne a provokátorok buzdítsanak összefogásra Gyöngyöspatán

A magyar vidék súlyos szociális helyzetének a következménye, hogy Gyöngyöspata a hétvégén politikai játszma színterévé, a gyöngyöspataiak pedig ennek áldozatává váltak - írta közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), amely szerint vannak, akik nem ennek a problémának a megoldásában, hanem a feszültség szításában érdekeltek: az LMP és a Jobbik törekvései mögé gyorsan felsorakozott az MSZP is.

A tárca közleményével

Teleki Lászlónak

, az MSZP elnökségi tagjának, volt romaügyi államtitkár szavaira reagált. Az ellenzéki politikus szombaton Gyöngyöspatán bejelentette: romaügyi nemzeti kerekasztal létrehozását kezdeményezi pártja a jövő héten. Magyarország kormánya megkezdte annak a foglalkoztatáspolitikai, szociálpolitikai és oktatáspolitikai programnak a végrehajtását, amelynek köszönhetően romák és nem romák fognak egyre többen munkához jutni, részesülnek felzárkóztató ösztöndíjakban és javulnak majd az életkörülményeik - közölte a tárca. Hozzátették: Magyarország kormánya vállalta azt is, hogy az európai uniós elnökség kapcsán elkészíti az unió roma keretstratégiáját. Mindez azt jelenti, hogy helyben - éppen Gyöngyöspatán is - valamint az európai színtéren számos tárgyalást folytattunk annak érdekében, hogy rövid távon elérhető felzárkóztató programok, hosszú távon pedig tartós megoldás születhessen a szegénységre és a társadalmi konfliktushelyzetekre - tartalmazza a minisztérium közleménye. "Nem fogjuk hagyni, hogy ezt az építkezést Gyöngyöspatán vagy másutt megzavarja félelemkeltés, az indulatok gerjesztése vagy politikai provokáció" - fogalmaz a közlemény. Hozzátették: miközben a rendőrség fenntartja a rendet és minden rászorulót megvéd az esetleges támadásoktól, a hosszú távú megoldás annak a felzárkóztató programnak az eredménye lesz, melyet az uniós elnökség alatt készítenek elő. A tárca közleményével Teleki Lászlónak, az MSZP elnökségi tagjának, volt romaügyi államtitkár szavaira reagált. Az ellenzéki politikus szombaton Gyöngyöspatán bejelentette: romaügyi nemzeti kerekasztal létrehozását kezdeményezi pártja a jövő héten. Mint mondta, a romaügy nemzeti ügy, ezért nemzeti megoldásra van szükség. A kerekasztal munkájába be kívánják vonni valamennyi demokratikusan működő parlamenti pártot és a magyarországi civil jogvédő szervezeteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.