Közélet

Kalmár: a történelem tanításán is múlhat Európa jövője

Kalmár: a történelem tanításán is múlhat Európa jövője

2011. április 23., szombat
Kalmár: a történelem tanításán is múlhat Európa jövője

Európa jövője abban rejlik, hogy miként tudnak összefogni az országok, s ennek egyik eleme kell, hogy legyen a történelem tanításának módja is – mondta el portálunknak Kalmár Ferenc. A KDNP-s országgyűlési képviselő hazánkat képviselve az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésében az „interkulturális párbeszéd vallási dimenziója” című témakörhöz szólt hozzá az ET idei második ülésszakán, Strasbourgban.

„Előadásomban azt ecseteltem, hogy amikor interkulturális párbeszédről beszélünk, nem elegendő a vallási dimenziót nézni ahhoz, hogy megtaláljuk a megoldásokat. A társadalmi feszültségek csökkentéséhez a kulturális, vallási és etikai megközelítés mellett a társadalmit, gazdaságit, sőt még a történelmi dolgokat is végig kell tekintenünk” – nyilatkozta portálunknak

Kalmár Ferenc

. Háromperces hozzászólásában az Európa Tanácsba delegált képviselő a történelemtanárok fontos szerepét hangsúlyozta ebben az ügyben. „Nem mindegy, hogy miként tanítjuk a történelmet, hogy beleplántáljuk-e a másik nemzet iránti utálatot a gyerekekbe, vagy elmondjuk a tényeket úgy, ahogy voltak” – szögezte le a politikus. Nem lehet elvárni azt, hogy minden nemzet egyformán értékeljen bizonyos történéseket, eseményeket, de Kalmár szerint úgy kell a történelmet tanítani, hogy az egy közös európai jövő felé mutasson. „Ha a nemzetek Európában nem tudnak összefogni, akkor itt senkinek se lesz jövője” – hangsúlyozta. Ezen kívül a képviselő Strasbourgban magyar történelmi példákat is felhozott az ET ülésén. Az 1568-as tordai országgyűlés Európában elsőként mondta ki a vallási szabadságot. A magyar nemzetpolitikához kötődő témaként a csángók helyzetéről is szólt a Fidesz-KDNP delegáltja, hisz ők még mindig nem hallgathatnak anyanyelvükön, magyarul misét. Az „interkulturális párbeszéd vallási dimenziója” témakör nagy érdeklődést váltott ki, amit Kalmár Ferenc szerint az is bizonyít, hogy ott volt Románia pátriárkája, egy bíboros Párizsból, egy rabbi és a Vatikánt is képviselték, ők egyébként vitaindítóként fel is szólaltak az ülésen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.