Írjon nekünk

Rúzs

Húsvéti falatok locsolkodóknak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Itt van, végre! Beköszöntött a tavasz, csak azért is virágba borulnak a fák, a csontjainkból lassan kiszivárog a hideg. Főzzük a sonkát, reszeljük a tormát, festjük a tojást, s várjuk a locsolkodókat. Ha az Olvasóink által ajánlott alábbi finomságokkal kínáljuk meg őket, biztosan jönnek jövőre is, ezért csak a szívesen látott vendégeknek kedveskedjünk a következő sós és édes falatokkal. A látványos süteményekért rajongó kisfiúknak és az új ízekre nyitott nagyfiúknak egyaránt kínálunk izgalmas recepteket 2011. húsvétjára.

Diós kosárka

Beküldő: Hentz Józsefné (Hódmezővásárhely)

Hozzávalók: (kb. 30 darabhoz)
– 16 dkg liszt
– 14 dkg margarin
– 5 tojás sárgája
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 mokkás kanál sütőpor

A töltelékhez:
– 20 dkg darált dió
– 20 dkg cukor
– 1 kávés kanál citromhéj

Elkészítés:
A lisztet összedolgozzuk a sütőporral, vaníliás cukorral és a margarinnal, majd beletesszük az 5 tojás sárgáját, és összeállítjuk. A tésztánkat fél centi vastagra nyújtjuk és kb. 6 centi átmérőjű pogácsát szaggatunk belőle, majd mignon papírba vagy muffin papírba tesszük a tésztakarikákat (ez lesz a kosárkánk alja). A tojásfehérjét egy csipet sóval keményre felverjük, majd beleforgatjuk a cukros diót. A krémet egy evőkanállal a kosárkákba halmozzuk. Vigyázva sütjük (inkább szárítjuk), hogy meg ne égjenek. Tetejét díszíthetjük olvasztott étcsokoládéval, dióval.

Húsvéti kalács

Beküldő: Hankó Lászlóné (Szentes)

Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 4 dkg vaj
– 3 dkg cukor
– 17 g élesztő
– 3 dl tej
– csipet só

Elkészítés:
A hozzávalókból élesztős tésztát készítünk, melyet fakanállal, vagy kézzel dagasztunk. Ha már a tésztánk jól összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Mindaddig dagasztjuk a kalács tésztát, míg szép fényes, hólyagos nem lesz. Ilyenkor elválik az edénytől, kezünktől, fakanáltól. Enyhén liszttel meghintjük a felületét, és konyharuhával letakarjuk. (Ha az edényt langyos vízbe állítjuk, a tészta gyorsabban megkel.) Amikor a tészta térfogata megduplázódik, átgyúrjuk, és a beáztatott, leszárított, liszttel megszórt mazsolát a kalácsba gyúrjuk. Ha újra megkelt, lisztezett nyújtótáblán kinyújtjuk, majd 10-12 cm-es hosszú csíkokat vágunk belőle. Néhány perc, pihentetés után kisodorjuk, majd megfonjuk az ünnepi kalácsot. Zsírozott, lisztezett formába, vagy lapos sütőlemezre tesszük, és a tetejét nem túl vastagon felvert tojással egyenletesen lekenjük. 15-20 perc ismételt kelesztés után nagyon óvatosan, vékonyan újból lekenjük kalácsunkat. Előmelegített 200-220 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Ebből a tésztából brióst, tészta madárkát, húsvéti nyuszit, kiskacsát, és még ki tudja, milyen aranyos figurákat formázhatnak a kreatív háziasszonyok.

Tésztában sült csülök zöldségágyon

Beküldő: Zoppé Ferenc (Óföldeák)

Hozzávalók:
– 1 db szép sertéscsülök
– 1 pohár sör
– só
– bors
– 0,5 kg vegyes leveszöldség
– 1 fej hagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 tojás
– olaj
– 1 csomag fagyasztott vajas tészta

Elkészítés:
A csülköt megsózzuk, borsozzuk. Egy tepsibe tesszük a felkarikázott hagymát, az egész fokhagymákat és a leveszöldséget. Erre a zöldségágyra helyezzük a csülköt, kevés olajat öntünk alá és rá, majd alufóliával letakarva közepesen meleg 180 fokos tesszük. Amikor már majdnem puha a hús, a fóliát levéve sörrel locsolgatva pirosra sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, a csontját kiszedjük, és hűlni hagyjuk. Ezalatt a vajas tésztát kihajtogatjuk (házilag is elkészíthető annyi lisztből, amekkora tészta a csülköt befedi majd), és a még hűlő csülköt beborítjuk vele. Gondosan csomagoljuk be, ügyelve arra, hogy a hús alá is kerüljön a tésztából. A megmaradt tésztából derelyevágóval mintákat (például tojást, virágot, bárányt) szaggathatunk ki, amiket tojássárgájával megkenve ráragaszthatunk a csülök tésztakabátjára. Az így díszített tésztánkat tojássárgájával kenjük be, és 180-200 fokos, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt tálalható.

Kakaós püspökkenyér

Beküldő: Kocsis Ferencné

Hozzávalók:
– 6 tojásfehérje
– 20 dkg porcukor
– 6 dkg liszt
– 10 dkg vaj
– 5 dkg kakaópor
– ízlés szerinti cukrozott gyümölcsök
– vaj
– liszt

Elkészítés:
A cukrozott gyümölcsöket apróra vágjuk, és egy kevés liszttel meghintve elkeverjük. A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, ezután először a porcukrot, majd a kakaót, és a lisztet, végül az olvasztott, langyos vajat keverjük hozzá. A cukrozott gyümölcsöt fakanállal a tésztához vegyítjük, és azonnal vastagon kikent, kilisztezett kisebb formába öntjük. Előmelegített sütőben, mérsékelt fokozaton körülbelül háromnegyed óra hosszat sütjük.
Tálalhatjuk felszeletelve, tejszínhabbal, és egy-egy cukrozott gyümölccsel díszítve.

Májusi bor

Beküldő: Hankó Lászlóné (Szentes)

Hozzávalók:
– 20 szál friss müge
– 30 dkg kockacukor
– 1 db karikákra vágott narancs
– 1 l jóféle fehér bor

Elkészítés:
A hozzávalókat egy edénybe tesszük, összekeverjük és egy órán át állni hagyjuk. Átszűrjük, majd egy szép díszes üvegbe öntjük, s már kínálhatjuk is.
(A müge – más néven borvirág, vagy májusfű – árnyas erdőben terem, ahol kúszó mimózája messze terjed. Kumarin tartalmánál fogva igen illatos, helyenként termesztik és a bort szagosítják vele. – a szerk. megjegyzése)

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál