Hivatalosan átvették Kolozsváron a felújított Mátyás-szoborcsoportot

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar és román állam képviselői szombaton Kolozsváron avatóünnepség keretében vették át hivatalosan is a magyar és a román kormány közös támogatásával restaurált Mátyás-szoborcsoportot, az esemény tiszteletére egész napos rendezvénysorozatot is szerveztek a városban.

Százkilenc esztendő múltán ismét a Mátyás-szoborcsoport hivatalos átadását ünnepelte a kincses város: Fadrusz János hatalmas köztéri alkotása, a korszak historizáló, akadémikus szobrászatának egyik főműve, a város emblematikussá vált jelképe a felújítási munkálatok lezárulásával ismét régi méltóságában uralja a város főterét – írta ezen a napon a Szabadság.
A kolozsvári napilap idézte Murádin Jenő történészt, aki elmondta: a húsz évvel ezelőtt a kolozsvári közösség nem is álmodhatott az emlékmű megújhodásának lehetőségéről, hiszen ebben az időszakban még a szoborcsoport lebontásától való félelem uralta a köztudatot.
A kora délután kezdődött ünnepségen a város Főterén Sorin Apostu és László Attila önkormányzati vezetők köszöntötték a jelenlévőket. Beszéddel készült a nagy eseményre Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője és Szőcs Géza államtitkár. Részt vett az átadáson Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.
Beszéd megtartására kérték föl Tőkés Lászlót, az Európai Parlament alelnökét, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét és Kántor Lajost, a Kolozsvár Társaság elnökét. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői áldást mondanak a szoboravatón, s az ünnepi programban fellép a hóstáti kórus, és reneszánsz táncokat ad elő a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tánckara. Az ünnepséget koszorúzás zárja. Ezzel párhuzamosan az EMNT is ünnepi műsort szervezett több kolozsvári civil szervezet bevonásával Vivat Mathias címmel.

Előző sztori

Futottak még tízezren… Lesz-e Szeged futófőváros? + FOTÓK + VIDEÓ

Következő sztori

Húsz centiméteres rés a fukusimai erőmű reaktorának falán