Bulvár

Három tojást költött ki a szegedi emukakas

Három tojást költött ki a szegedi emukakas

2011. április 26., kedd
Három tojást költött ki a szegedi emukakas

Három tojást költött ki a Szegedi Vadaspark emukakasa (Dromaius novaehollandiae); bár a csibék csupán tíznaposak, villámgyorsan szaladnak és szüleikkel együtt kapirgálnak árnyas kifutójukban.

Noha a madárvilágban nem egyedülálló, hogy a hím is részt vesz a tojások keltetésében vagy a kicsik nevelésében, az ausztráliai futómadaraknál, az emuknál szinte teljes a szerepcsere – mondta

Veprik Róbert

, a szegedi állatkert igazgatója. A tojásokat természetesen a nőstény rakja le, a kotlás azonban a hím feladata. A tojó gyakran a közelben marad és „férfi módra” védelmezi a területet, de nem ritka az sem, hogy továbbáll, tojásait a hímre hagyja és más kakasokkal áll össze. A sűrű váltás eredményeképpen az is megesik, hogy egy fészekben több apától származó tojások melegszenek. A 13 centiméter hosszúságú emutojások sötétzöldek, tömegük fél kilogramm körüli. A nőstény átlagosan nyolc-tíz tojást tojik. A nyolchetes költés alatt a kakas alig eszik, és testtömegének akár egyharmadát is elveszítheti. A hím a kicsinyeket öt hónapos korukig gondozza. A Szegedi Vadaspark fák árnyékolta, napfényfoltos emukifutójánál könnyű megérteni, miért is csíkos rejtőszínnel rendelkeznek a csibék, sokan észre sem veszik a gyorsan futó kis golyókat. Az Ausztrália erdeiben és füves pusztáin őshonos emuk testtömege felnőtt korukban meghaladja a fél mázsát, magasságuk pedig 175 centiméter is lehet. Az emuk a Föld jelenleg második legnagyobb madarai, csupán a másfél mázsás struccok nőnek nagyobbra náluk. Nappal aktívak, gyümölcsökkel, fűvel, hernyókkal, szöcskékkel táplálkoznak. Rendkívül erős, három ujjban végződő lábuknak köszönhetően akár óránként 50 kilométeres sebességgel is tudnak futni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.