Gyermek- és ifjúsági dohányzás-megelőző program indul Hódmezővásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyermek- és ifjúsági dohányzás-megelőző program indul szeptembertől valamennyi önkormányzati fenntartású hódmezővásárhelyi óvodában és iskolában, az érintett pedagógusokat csütörtökön tájékoztatták a kezdeményezés részleteiről.

Az életkori sajátosságoknak megfelelően kialakított program egyik célja a megelőzés, a másik, hogy a gyerekek aktívan lépjenek föl annak érdekében, hogy a felnőttek ne dohányozzanak környezetükben – mondta Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője.
A fókuszpont az óvodáknak egyhetes foglalkozássorozat megtartására alkalmas programdobozt állított össze. A Csukás István által írt mese segítségével a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg az aktív és passzív dohányzás káros hatásaival – közölte a szakember. Hozzátette: a tapasztalatok alapján a foglalkozáson részt vevő óvodások szüleinek egyharmada változtat dohányzási szokásain, és nem gyújt rá gyermek jelenlétében.
Az iskolák számára az intézet egy a világhálóról letölthető diasorozatot készített, amely animációk, filmrészletek segítségével igyekszik formálni a diákok hozzáállását a dohányzáshoz. A korcsoportok szerint összeállított nyolc, illetve tizenegy alkalomból álló foglalkozássorozat megtartását tanári kézikönyv és szöveges segédlet könnyíti meg a pedagógusoknak – tudatta Demjén Tibor.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008 tavaszán indította el az Egészséges Vásárhely Programot (EVP). Az országban egyedülálló kezdeményezés gyermekektől a legidősebbekig lehetőséget teremt az egészséges életmód kialakítására, megtanulására, a betegségek megelőzésére és kiszűrésére, valamint az egészségfejlesztésre és az egészségi állapot nyomon követésére.
Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, először 2008-ban az önkormányzat dolgozóinak indítottak önkéntes dohányzásleszoktató programot – végül hatvanheten tették le végleg a cigarettát. 2010 őszén a lakosság számára is elindult a program, ahol a leszokást segítő gyógyszer árának kétharmadát az önkormányzat és gyártó cég állja.
A szeptemberben induló megelőző programhoz kapcsolódóan a 7-11. osztályos diákok körében felmérést készítenek dohányzási szokásokról. Az anonim kérdőívek kitöltését minden esztendőben megismétlik, így vizsgálható lesz a kezdeményezés hatékonysága is – tudatta a szakember.

Előző sztori

A munkerőpiac felpezsdítésére törekedne a DUNCAN-projekt

Következő sztori

Színházbelépőink nyertesei!