Egészség

Gyermek- és ifjúsági dohányzás-megelőző program indul Hódmezővásárhelyen

Gyermek- és ifjúsági dohányzás-megelőző program indul Hódmezővásárhelyen

2011. április 28., csütörtök
Gyermek- és ifjúsági dohányzás-megelőző program indul Hódmezővásárhelyen

Gyermek- és ifjúsági dohányzás-megelőző program indul szeptembertől valamennyi önkormányzati fenntartású hódmezővásárhelyi óvodában és iskolában, az érintett pedagógusokat csütörtökön tájékoztatták a kezdeményezés részleteiről.

Az életkori sajátosságoknak megfelelően kialakított program egyik célja a megelőzés, a másik, hogy a gyerekek aktívan lépjenek föl annak érdekében, hogy a felnőttek ne dohányozzanak környezetükben - mondta

Demjén Tibor

, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője. A fókuszpont az óvodáknak egyhetes foglalkozássorozat megtartására alkalmas programdobozt állított össze. A

Csukás István

által írt mese segítségével a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg az aktív és passzív dohányzás káros hatásaival - közölte a szakember. Hozzátette: a tapasztalatok alapján a foglalkozáson részt vevő óvodások szüleinek egyharmada változtat dohányzási szokásain, és nem gyújt rá gyermek jelenlétében. Az iskolák számára az intézet egy a világhálóról letölthető diasorozatot készített, amely animációk, filmrészletek segítségével igyekszik formálni a diákok hozzáállását a dohányzáshoz. A korcsoportok szerint összeállított nyolc, illetve tizenegy alkalomból álló foglalkozássorozat megtartását tanári kézikönyv és szöveges segédlet könnyíti meg a pedagógusoknak - tudatta Demjén Tibor. A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008 tavaszán indította el az Egészséges Vásárhely Programot (EVP). Az országban egyedülálló kezdeményezés gyermekektől a legidősebbekig lehetőséget teremt az egészséges életmód kialakítására, megtanulására, a betegségek megelőzésére és kiszűrésére, valamint az egészségfejlesztésre és az egészségi állapot nyomon követésére.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna

, az EVP programigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, először 2008-ban az önkormányzat dolgozóinak indítottak önkéntes dohányzásleszoktató programot - végül hatvanheten tették le végleg a cigarettát. 2010 őszén a lakosság számára is elindult a program, ahol a leszokást segítő gyógyszer árának kétharmadát az önkormányzat és gyártó cég állja. A szeptemberben induló megelőző programhoz kapcsolódóan a 7-11. osztályos diákok körében felmérést készítenek dohányzási szokásokról. Az anonim kérdőívek kitöltését minden esztendőben megismétlik, így vizsgálható lesz a kezdeményezés hatékonysága is - tudatta a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.