Írjon nekünk

Bulvár

A TIK is “zöldellt” a Föld Napján + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Április 20-án ünnepelte a Föld Napját az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ. A környezetvédelmet fókuszba állító napra az óvodásoktól az egyetemistákig és felnőttekig mindenkit vártak a programokra.

A Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtáros munkatársai készségfejlesztő programokkal – így például “természetes képalkotással” és mese-várral – érkeztek, amik – mint a szervezőktől megtudtuk –, rendkívül népszerűek voltak a gyerekek körében.
Tíz érv – miért a Szegedi Tudományegyetem Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye címmel plakátkiállítás nyílt. Az érdeklődők “kazántúra” keretében megismerhették, miként lehet energiatakarékosan működtetni a 25 ezer négyzetméteres TIK épületét, a rövid séta végén az épület tetején működő 50 négyzetméteres napkollektormezőt is megtekinthették, mely 2008 óta májustól szeptember/októberig biztosítja, hogy az épületnek ne kelljen földgázt használnia. De volt kerékpárverseny, kerékpár-szépségverseny, kerékpártúra a füvészkertbe, valamint bábszínház és koncert is. Az SZTE TIK parkjában egész nap sportolási lehetőségekkel várták az érdeklődőket, a főbejárat előtt pedig biobüféban fogyaszthattak frissítőt az arra járók.

Te is változtathatsz!

Délután sor került az SZTE TIK és a SZEGEDma.hu közös nyereményjátéka, a „Beszélj
zöldségeket” kvíz nyerteseinek ismertetésére is. A Vodafone által felajánlott mobiltelefon tulajdonosa Busa Zoltán, egy pendrive-ot pedig Gyulavári Endre mondhat magáénak. A Rádió Plusz szintén játékot hirdetett, harmadik helyezettként Piros Nóra, másodiknak Kastall Gabriella, és első helyezetrként Raffai Zsolt vehette át az ajándékát.

Erdélyi Evelyn, az SZTE TIK intézményigazgatója a Föld Napja alkalmából rendezett szerdai sajtótájékoztatón elmondta, fontos hangsúlyozni, hogy mindenki saját maga is tud tenni a környezetéért. Az igazgató utalt arra az indonéziai egyetem által készített felmérésre, melyet 2010 nyarán indítottak el a világ zöld egyetemeinek rangsorolására. A kérdőívet 34 ország 95 egyeteme töltötte ki, melyből 36 európai egyetem közül, szűkítve a kört, mindösszesen 6 kelet-európai egyetem (Magyarországról csak a Szegedi Tudományegyetem töltötte ki a kérdőívet) vett részt a felmérésben. Szűrve a listát a kelet-európai egyetemekre, azt kapták, hogy a szegedi egyetem az első helyen végzett.
Több, a környezettudatossággal összefüggő versenyen nyertek már elismerést, így például említhetjük a Zöld Iroda Díjat, vagy a tényt, hogy az országban egyedült az SZTE tagja a KÖVET Egyesületnek, mely Magyarország legnagyobb környezettudatos szervezete.
Maga a Kongresszusi Központ is maximálisan arra törekszik, hogy minél zöldebben szervezzék meg a rendezvényeiket, tudják ugyanis, hogy az étkeztetés, a hulladékok, a világítás mind-mind terheli a környezetet – hangsúlyozta Erdélyi Evelyn. Mint elmondta, nemzetközi szinten negatív képet fest magáról az a rendezvényhelyszín, amely nem törekszik a környezettudatosságra. Partnereiktől elvárják, hogy helyi beszállítókat alkalmazzanak, a catering-partnereket is minősítjük környezettudatossági szempontból – emelte ki Erdélyi Evelyn.

Így lesz zöld egy egyetem

A szegedi egyetem nagyberuházásainál is keresi a környezetbarát és energiatakarékos megoldásokat. Ismertek például a Mérnöki Kar új Moszkvai körúti épületének környezetbarát megoldásai. A több mint 3300 négyzetméteres épület hűtését, fűtését hőszivattyú biztosítja, a működéshez is szükséges áram egy részét napelemek termelik meg.
Az egyetem felújított Dugonics téri központi épületének tetejére szintén napelemeket telepítettek: az 50 négyzetméteres napkollektorrendszer éves szinten a melegvíz-igény 55-60 százalékát fedezi majd. Ezzel egy esztendő alatt a számítások szerint 2-2,5 ezer köbméter földgáz eltüzelése kerülhető el. Emellett a 4200 négyzetméteres műemlékben a rekonstrukciót végző Ferroép Zrt. több egymással párhuzamos vízellátó és szennyvízelvezető rendszert alakított ki. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett szürke szennyvizet – a mosdók és kézmosók szennyvízét – külön gyűjtik össze, és ezt szűrés után a WC-k öblítésére használják föl, akárcsak az épület tetején összegyűjtött csapadékvizet.
Az SZTE által a közelmúltban elnyert 879 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően az egyetem huszonnégy belvárosi épületére kerülnek hamarosan elektromos energiát termelő napelemek. Bár a beruházással az universitas éves villamosenergia-igényének csak töredékét lehet majd előállítani, a fejlesztéstől a villanyszámla 6-8 százalékos csökkenését várják – mondta Erdélyi Evelyn. Továbbá szintén pályázati támogatással, 340 millió forintból kezdődik el az SZTE régi biológiai épületének energetikai korszerűsítése.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál