Közélet

A TIK is "zöldellt" a Föld Napján + FOTÓK

A TIK is "zöldellt" a Föld Napján + FOTÓK

2011. április 20., szerda
A TIK is "zöldellt" a Föld Napján + FOTÓK
Április 20-án ünnepelte a Föld Napját az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ. A környezetvédelmet fókuszba állító napra az óvodásoktól az egyetemistákig és felnőttekig mindenkit vártak a programokra. A Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtáros munkatársai készségfejlesztő programokkal – így például "természetes képalkotással" és mese-várral - érkeztek, amik – mint a szervezőktől megtudtuk –, rendkívül népszerűek voltak a gyerekek körében. Tíz érv - miért a Szegedi Tudományegyetem Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye címmel plakátkiállítás nyílt. Az érdeklődők "kazántúra" keretében megismerhették, miként lehet energiatakarékosan működtetni a 25 ezer négyzetméteres TIK épületét, a rövid séta végén az épület tetején működő 50 négyzetméteres napkollektormezőt is megtekinthették, mely 2008 óta májustól szeptember/októberig biztosítja, hogy az épületnek ne kelljen földgázt használnia. De volt kerékpárverseny, kerékpár-szépségverseny, kerékpártúra a füvészkertbe, valamint bábszínház és koncert is. Az SZTE TIK parkjában egész nap sportolási lehetőségekkel várták az érdeklődőket, a főbejárat előtt pedig biobüféban fogyaszthattak frissítőt az arra járók.

Te is változtathatsz!

Délután sor került az SZTE TIK és a SZEGEDma.hu közös nyereményjátéka, a „Beszélj zöldségeket” kvíz nyerteseinek ismertetésére is. A Vodafone által felajánlott mobiltelefon tulajdonosa Busa Zoltán, egy pendrive-ot pedig Gyulavári Endre mondhat magáénak. A Rádió Plusz szintén játékot hirdetett, harmadik helyezettként Piros Nóra, másodiknak Kastall Gabriella, és első helyezetrként Raffai Zsolt vehette át az ajándékát.
Erdélyi Evelyn, az SZTE TIK intézményigazgatója a Föld Napja alkalmából rendezett szerdai sajtótájékoztatón elmondta, fontos hangsúlyozni, hogy mindenki saját maga is tud tenni a környezetéért. Az igazgató utalt arra az indonéziai egyetem által készített felmérésre, melyet 2010 nyarán indítottak el a világ zöld egyetemeinek rangsorolására. A kérdőívet 34 ország 95 egyeteme töltötte ki, melyből 36 európai egyetem közül, szűkítve a kört, mindösszesen 6 kelet-európai egyetem (Magyarországról csak a Szegedi Tudományegyetem töltötte ki a kérdőívet) vett részt a felmérésben. Szűrve a listát a kelet-európai egyetemekre, azt kapták, hogy a szegedi egyetem az első helyen végzett. Több, a környezettudatossággal összefüggő versenyen nyertek már elismerést, így például említhetjük a Zöld Iroda Díjat, vagy a tényt, hogy az országban egyedült az SZTE tagja a KÖVET Egyesületnek, mely Magyarország legnagyobb környezettudatos szervezete. Maga a Kongresszusi Központ is maximálisan arra törekszik, hogy minél zöldebben szervezzék meg a rendezvényeiket, tudják ugyanis, hogy az étkeztetés, a hulladékok, a világítás mind-mind terheli a környezetet – hangsúlyozta Erdélyi Evelyn. Mint elmondta, nemzetközi szinten negatív képet fest magáról az a rendezvényhelyszín, amely nem törekszik a környezettudatosságra. Partnereiktől elvárják, hogy helyi beszállítókat alkalmazzanak, a catering-partnereket is minősítjük környezettudatossági szempontból – emelte ki Erdélyi Evelyn.

Így lesz zöld egy egyetem

A szegedi egyetem nagyberuházásainál is keresi a környezetbarát és energiatakarékos megoldásokat. Ismertek például a Mérnöki Kar új Moszkvai körúti épületének környezetbarát megoldásai. A több mint 3300 négyzetméteres épület hűtését, fűtését hőszivattyú biztosítja, a működéshez is szükséges áram egy részét napelemek termelik meg. Az egyetem felújított Dugonics téri központi épületének tetejére szintén napelemeket telepítettek: az 50 négyzetméteres napkollektorrendszer éves szinten a melegvíz-igény 55-60 százalékát fedezi majd. Ezzel egy esztendő alatt a számítások szerint 2-2,5 ezer köbméter földgáz eltüzelése kerülhető el. Emellett a 4200 négyzetméteres műemlékben a rekonstrukciót végző Ferroép Zrt. több egymással párhuzamos vízellátó és szennyvízelvezető rendszert alakított ki. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett szürke szennyvizet – a mosdók és kézmosók szennyvízét – külön gyűjtik össze, és ezt szűrés után a WC-k öblítésére használják föl, akárcsak az épület tetején összegyűjtött csapadékvizet. Az SZTE által a közelmúltban elnyert 879 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően az egyetem huszonnégy belvárosi épületére kerülnek hamarosan elektromos energiát termelő napelemek. Bár a beruházással az universitas éves villamosenergia-igényének csak töredékét lehet majd előállítani, a fejlesztéstől a villanyszámla 6-8 százalékos csökkenését várják – mondta Erdélyi Evelyn. Továbbá szintén pályázati támogatással, 340 millió forintból kezdődik el az SZTE régi biológiai épületének energetikai korszerűsítése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.