Közélet

Benkő: Nincs napirenden a sorkatonaság

Benkő: Nincs napirenden a sorkatonaság

2011. április 4., hétfő
Benkő: Nincs napirenden a sorkatonaság

Nem kerül szóba a sorozás visszaállítása, de még csak az sem, hogy a fiatalokat valamiféle kiképzésben kellene részesíteni - nyilatkozta Benkő Tibor vezérkari főnök, vezérezredes a Duna Televízió hétfő reggeli műsorában, így reagálva Pósán László fideszes országgyűlési képviselő korábbi, a civilek minimális kiképzését célzó nyilatkozatára.

A vezérkari főnök szerint a katonaság békeidőben a hivatásos állományúakra, szükség esetén a kiképzett tartalékosokra számít. Az afganisztáni magyar katonai misszió meghosszabbításával kapcsolatban pedig azt mondta: a legfontosabb cél úgy felkészíteni az afgánokat, hogy önállóan képesek legyenek az országuk vezetésére és irányításra. Szó nincs arról, hogy vissza kellene állítani a sorkatonai szolgálatot. Az új alkotmány tervezete sem mondja ezt – így reagált

Benkő Tibor

vezérkari főnök, vezérezredes. A jelenlegi alkotmányban is benne van, és az új alkotmány tervezetében is az forgalmazódik meg, hogy Magyarország védelme minden magyar állampolgárnak kötelessége – de ez nem jelenti azt, hogy a sorkatonaságot vissza kellene állítani - hangoztatta a vezérkari főnök. “Mi arra törekszünk, hogy az ország védelmét elsősorban az aktív állomány és a tartalékosok tudják biztosítani. A tartalékos állományon belül pedig az önkéntes tartalékosokra számítunk elsősorban, békeidőben; ha esetleg az ország helyzete megkívánja, akkor a hadkötelezettség alapján a kiképzett tartalékosokra – azokra, akik valamikor voltak katonák. Ha az ország helyzete annyira kritikussá válik, hogy minden magyar állampolgárra szükség van, akkor természetesen a behívás, a mozgósítás rendszerében azokat, akik korábban nem voltak katonák, előbb fel kell készíteni a fegyver használatára” - mondta a Honvéd Vezérkar főnöke. Nem csak a sorkatonai szolgálat visszaállításáról nincs tehát szó, hanem arról sem, hogy valamiféle felkészítésben kellene részesíteni a fiatalokat. “Amit mi végzünk – elsősorban a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben – , az a honvédelmi ismeretek oktatása. Ismerjék meg a fiatalok, miről szól a hon védelme, miről szól a haza és a nemzet, és azt hogyan kell megvédeni” - tette hozzá Benkő Tibor. A magyar kormány döntésével kapcsolatban, amellyel az meghosszabbította a Magyar Honvédség Afganisztánban szolgáló kontingenseinek mandátumát, Benkő Tibor azt mondta: a hosszabbításra azért volt szükség, mert fontos mindaddig Afganisztánban maradni, amíg az afgán nép és kormány nem lesz képes megoldani és ellátni a rendőri és katonai feladatokat. “A legfontosabb, hogy úgy készítsük fel az afgánokat, hogy önállóan legyenek képesek az ország vezetésére és irányításra” - tette hozzá a vezérkari főnök. A magyar katonák számos feladatban részt vettek és és részt vesznek a jövőben is: a tartományi újjáépítésben, az afgán katonák felkészítésében, kiképzésében és oktatásában. A Tartományi Újjáépítési Csoportban pedig – amely egyszerű támogatással és segítséggel kezdte - most már kórházakat és iskolákat épít, segítenek az afgán gyerekek minél gördülékenyebb egészségügyi ellátásában - hangzott az interjúban. A kint tartózkodás hosszabbításával új prioritások is megfogalmazódnak a magyar misszióban az elsődlegesnek számító tartományi újjáépítési feladatok mellett – hangsúlyozta Benkő Tibor. A felkészítés és kiképzés, a különböző katonai iskolákban történő oktatás tartozik ide például. Pillanatnyilag fontos feladat a légi kiképzés: a helikoptervezetők felkészítésének és a helikoptereket kiszolgáló személyi állomány kiképzésének a lefolytatása – hangoztatta Benkő Tibor vezérkari főnök a Reggel a Dunán stúdiójában. (Forrás: Duna Televízió Pintér Attila, felelős szerkesztő.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.