Egyetem

Befejeződött a középfokú intézmények általános felvételi eljárása

Befejeződött a középfokú intézmények általános felvételi eljárása

2011. április 27., szerda
Befejeződött a középfokú intézmények általános felvételi eljárása

A nyolcadikos diákok 96,2 százaléka felvételt nyert valamely középfokú oktatási intézménybe a szerdán zárult általános felvételi eljárás során. Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint eddig az időpontig minden középfokú intézmény értesítette a hozzá jelentkező tanulókat a felvételi döntéséről, azaz jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról.

Az idei felvételi eljárásban a nyolcadikos tanulók 96,2 százaléka a felvételt nyert valamely középfokú oktatási intézménybe. A felvettek 75,6 százaléka az általuk megjelölt legelső helyre, 89 százalékuk az első két hely valamelyikére jutott be. A felvételi eljárásban 91 580 nyolcadik évfolyamos, 6220 hatodik évfolyamos és 3355 negyedik évfolyamos tanuló vett részt. Az általános felvételi eljárás célja, hogy a tanulók - ha megfelelnek az adott iskola által támasztott felvételi követelményeknek és egyben a felvehető létszámkereten belül vannak - az általuk választott és rangsorolt továbbtanulási lehetőségek (iskolák és tanulmányi területek) közül oda nyerjenek felvételt, ahová a leginkább szeretnének bejutni. Az eljárást támogató informatikai rendszer garantálja, hogy a felvételi döntés minden tanuló esetében ezen rangsorolási elv szerint történjen. Az 1999/2000-es tanév óta a jogszabályok, feltételek változása miatti kisebb-nagyobb korrekciókkal, ám változatlan alapelvekkel működő felvételi eljárásrend sikeresen működik. Ezt igazolja, - írta a hivatal -, hogy az eljárásrend bevezetése óta a továbbtanuló 8. osztályos tanulók szinte mindegyike bejut valamelyik általa megjelölt tanulmányi területre, döntő többségük pedig a leginkább óhajtott intézménybe vagy tanulmányi területre. Az általános felvételi eljárás részletes információit az adatok feldolgozása után, várhatóan május közepétől az érdeklődők megtekinthetik az Oktatási Hivatal honlapján (

www.oh.gov.hu

). Azok számára, akik most nem jutottak be középfokú iskolába, 2011. május 2. után kezdődik a rendkívüli felvételi eljárás időszaka. A továbbtanulással kapcsolatos ügyintézés a továbbiakban egyénileg, a középfokú iskolákba jelentkezéssel, egyeztetéssel történik. A tanköteles korú tanulóknak az esetlegesen sikertelen felvételi eljárás ellenére is kötelező az iskolaválasztás. A kötelező felvételi feladatot ellátó középfokú iskolákról az általános iskola tájékoztatja a diákot. A tankötelezettség teljesítését az illetékes település önkormányzat jegyzője kíséri figyelemmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.