Írjon nekünk

Közélet

Az MKP elnöke nem nyilatkozik állampolgárságáról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Nem tájékoztat senkit sem arról Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke, hogy van-e a szlovákon túl másik, például magyar állampolgársága – nyilatkozta a politikus a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában csütörtök este.

Kijelentette: nem ezt a “riogatást és félelemkeltést” várták volna állampolgárság ügyben a mostani szlovák kormánytól. A politikus úgy látja: a Ján Slota-féle magyarellenes megnyilatkozások hosszú távon igenis negatívan befolyásolják a szlovákiai társadalmat, főleg a szlovák fiatalok magyarokról való gondolkodását terelik rossz irányba.

“Továbbra sem teszek mást, mint eddig, ha megkérdez bárki erről: nem tájékoztatok, van-e vagy nincs magyar állampolgárságom” – így reagált Berényi József a Közbeszéd kérdésére, miszerint elveszítheti pártelnöki székét abban az esetben, ha – mint a szlovák belügyminiszter ígérte – kiderítik, ki szerzett a szlovákon kívül más, például magyar állampolgárságot; ha Berényiről ez kitudódna, a mostani szlovák törvények szerint elveszíthetné a szlovákiai magyar párt vezetésének jogát.

A szlovákiai magyar politikus hozzátette: nem érti a szlovák belügyminisztert és nem érti, mire gondolt nyilatkozatában. Közvetlen módon – a magyar államtól – ugyanis nem lehet megszerezni az állampolgársági adatokat, a közvetett úton megszerzett információk pedig nem igazán perdöntőek – hangoztatta a nyilatkozó. “A baj inkább az, hogy folytatódik ez a fajta riogatás, félelemkeltés. Nem igazán ezt vártuk ettől a kormánytól, hanem egészen mást” – jegyezte meg Berényi József.

A Magyar Koalíció Pártjában két hét múlva, április 16-án tartandó tisztújítás kapcsán Berényi a Közbeszéd stúdiójában megerősítette: indul az elnöki posztért, azt azonban nem tudja, akad-e majd kihívója. “Én indulok, Csáky Pál pedig azt mondta, majd a kongresszuson derül ki, hova jelölik őt – nem tudok a nevében nyilatkozni. Minden küldöttnek joga van jelölni minden párttagot, úgyhogy ott helyben fog majd kiderülni” – mondta a pártelnök.

Meddig fajulhat a Ján Slota által a szlovák parlamentben legutóbb megütött hangnem? Mi lehet ennek a vége? – kérdezte a Közbeszéd

Ez kellemetlen jelenség, amely befolyásolja a szlovák társadalmat – reagált Berényi József, aki szerint nem szabad azzal legyinteni, hogy “ez csak Ján Slota” véleménye, mivel igenis befolyásolják a fiatalokat az ilyen kinyilvánított vélemények. Példaként hozta fel egy tavaly előtti, a szlovák fiatalok magyarokról való gondolkodását bemutató felmérés eredményét. Eszerint “ugyanazokat az őrültségeket adták vissza a szlovák fiatalok a magyarokról”, amiket például Ján Slota és a Szlovák Nemzeti Párt mond – érvelt Berényi.

A médiát foglalkoztatják az ilyen kijelentések, a bulvársajtó szinte minden terméke beszámolt Slota legutóbbi kirohanásáról – tette hozzá.Rövid távú politikai hatása ugyan nincs az ilyen jelenségeknek, de hosszú távon a társadalmat negatívan befolyásoló hatással bírnak – tette hozzá az MKP elnöke.

Kommentek

Hírzóna

Épül az árvízkapu Apátfalván

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

1,5 milliárd forintból.

Tovább olvasom

Közélet

Hosszabbított nyitva tartással működnek a határátkelők Röszkén és Ásotthalmon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Július 22-től egy héten át meghosszabbítják az átkelők nyitva tartását a nyári csúcsidőszak miatt – írja a Police.hu. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Az Év Fürdője: kilenc Csongrád megyei az indulók között

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Idén nyáron már ötödik alkalommal választja meg az ország a kedvenc fürdőit.

Tovább olvasom

Aktuál