Egyetem

Az ENSZ működését modellezik egyetemi hallgatók Szegeden

Az ENSZ működését modellezik egyetemi hallgatók Szegeden

2011. április 5., kedd
Az ENSZ működését modellezik egyetemi hallgatók Szegeden

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének működését modellezi több mint százötven hazai és külföldi egyetemi hallgató azon a háromnapos konferencián, amely szerdán kezdődik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.

Az angol nyelven folyó tanácskozáson a hallgatóknak lobbizni, vitázni kell, ha szükség van rá, konfrontálódni, de legfőképpen meg kell próbálni együttműködni a világ problémáinak megoldása érdekében. A cél az, hogy a jövő politikusai, diplomatái gyakorlati tapasztalatot szerezzenek – mondta

Szabó István

, a konferencia főszervezője az MTI-nek. A rendezvényre a hazai egyetemek mellett összesen tizenöt országból érkeznek diákok, a legmesszebbről Japánból jönnek. Az egyes delegációkat különböző helyről érkező hallgatók alkotják, egyetlen fontos szabály van: igazi szülőhazáját senki nem képviselheti a vita során - közölte az SZTE nemzetközi kapcsolatok szakán harmadéves diák. A szerdai plenáris ülést követően – melyen felszólal

Bródi Gábor

korábbi magyar ENSZ-nagykövet is – a résztvevők hat bizottságban folytatják a munkát. Egy-egy adott problémára kell megoldást találni a Biztonsági Tanácsban, az ENSZ Lefegyverzési Bizottságában, az Emberi Jogok Bizottságában, a Környezetvédelmi Program Bizottságában, a Fejlesztési Program Bizottságában, valamint egy nem ENSZ-szerv, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ülésén. A Biztonsági Tanácsban például a két Korea közötti konfliktusra igyekeznek megoldást találni a delegációk, a NOB ülésén pedig a 2020-as nyári olimpia helyszínét kell kiválasztani. Csütörtökön délutántól újra a plenáris ülésen folytatódik a munka: a háromtucatnyi országot képviselő delegációknak itt az ENSZ reformjára kell megoldást találniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.