Közélet

2-es villamos – lejárt számlák a kiviteli tervnél (FRISSÍTVE)

2-es villamos – lejárt számlák a kiviteli tervnél (FRISSÍTVE)

2011. április 11., hétfő
2-es villamos – lejárt számlák a kiviteli tervnél (FRISSÍTVE)
Kezdeményezi a szegedi 2-es villamosvonal kiviteli terveire vonatkozó használati jog hatósági felfüggesztését a tervező Nagy és Társai Bt., mivel a megszabott határidőig nem kapta meg a tervek ellenértékét – közölte Nagy József ügyvezető hétfőn az MTI-vel. A szakember elmondta, hogy cége készítette el a 2-es villamosvonal kiviteli terveit az építési munkákat végző konzorcium egyik tagja, a Középszolg Kft. számára. A tervekért kiállított számlák fizetési határideje lejárt, az elsőé még 2010 októberében, azok ellenértékét azonban a mai napig nem kapták meg. A tervezőcég 2011. február 16-án kezdeményezett felszámolást a Középszolg Kft. ellen, végső fizetési határidőként pedig a hétfői napot szabta meg – tudatta az ügyvezető. Hozzátette: mivel a tervek ellenértéke nem érkezett meg a vállalkozás számlájára, a tervezőcég kezdeményezi a közlekedési, a környezetvédelmi és a munkavédelmi hatóságnál, valamint a helyi szerveknél a szerzői jogvédelem alá eső tervek használati jogának felfüggesztését. Nagy József hangsúlyozta, a tervek alapján jogszerűen így nem folyhat tovább munka a villamosvonalon. Csanádi Zoltán, a villamosvonal építését koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója az MTI-nek elmondta, a tervek felfüggesztése álláspontjuk szerint nem eredményezi a munka leállását. Az építési engedély alapjául szolgáló terveket ugyanis egy másik cég, a Főmterv Zrt. készítette. Az építő konzorcium és a tervező közötti jogvitában a Szeged Pólus Nonprofit Kft. is próbál közvetíteni, annak eldöntése nem a szakhatóságok, hanem a bíróság feladata – fogalmazott a projektigazgató, aki ezért nem számít arra, hogy bármelyik hatóság is felfüggesztené a kivitelezést.

A kivitelező szerint még nem esedékes a kifizetés

A szegedi 2-es villamosvonal kivitelezésében részt vevő Középszolg Kft. szerint még nem esedékes a tervezői díj, amelynek kifizetését a terveket készítő Nagy és Társai Bt. követeli – közölte Szalay Zsolt, az építőipari vállalkozás ügyvezetője hétfőn az MTI-vel. Az ügyvezető felidézte: a Középszolg Kft. a tervező céggel 2010 májusában kötött szerződést a teljes körű kiviteli terv elkészítésére a szegedi 2-es villamos vágányépítésével kapcsolatban. A folyamatosan készülő terveket tervbírálatokon véleményezték, majd javították és módosították. A kft. a munka elkezdésekor előleget biztosított, s a befogadott tervezői számlák 35 százalékát még 2010-ben kiegyenlítette – írta Szalay Zsolt Hozzátette: a két vállalkozás közötti szerződés alapján a fennmaradó összeg csak a beruházó által teljesített kifizetés után harminc nappal esedékes. A beruházó azonban az esedékes teljesítést csaknem négy hónap elteltével sem igazolta, s fizette ki. Ebben a számlában szerepel a tervező által készített tervek ellenértéke is. A tervezői díj tehát a szerződés alapján még nem vált esedékessé - áll a közleményben. Az ügyvezető kitért arra: emellett a Középszolg Kft. a tervdokumentációban még mindig talált hibákat és hiányosságokat, amelynek alapján szintén jogosult a fizetés megtagadására. Szalay Zsolt közölte, hogy ennek ellenére egyeztettek és szóban meg is állapodtak tervezővel, ezt a dokumentumot azonban a Nagy és Társai Bt. vezetője még nem írta alá. A Középszolg Kft. elfogadhatatlannak tartja, hogy a tervező az általa megbízott faktorcég közreműködésével kapcsolatban olyan nagyságú díjat kíván érvényesíteni, amely az ismert és elfogadott ügyvédi díjak többszörösét teszi ki, a követelt összeg 20 százaléka.

Több mint féléve járnia kellene a 2-esnek

A 2-es villamosvonal 3040 méteres vágányrendszerének, felső vezetékeinek, valamint a kapcsolódó egyéb építmények kivitelezésére 2009. december 4-én kötött szerződést az önkormányzat a cseh OHL ZS cég által vezetett konzorciummal 2,085 milliárd forintos nettó vállalkozási díjért. A Csongrád Megyei Bíróságon múlt csütörtökön kezdődött meg az a per, amelyben a szegedi önkormányzat 417 millió forint kötbért követel a kivitelező konzorcium tagjaitól a 2-as villamosvonal csúszása miatt. Az építkezésnek a többször módosított határidő szerint 2010. szeptember 18-ra kellett volna elkészülnie, a kivitelezők a beruházás befejezését most július közepére ígérik. A tárgyaláson az építőket képviselő ügyvédek kifejtették, a munka rajtuk kívülálló okokból, a többi között a pontatlan közműtérképek miatt csúszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.