Közélet

Virágzik a bevásárlóturizmus a határ mindkét oldalán

Virágzik a bevásárlóturizmus a határ mindkét oldalán

2011. március 7., hétfő
Virágzik a bevásárlóturizmus a határ mindkét oldalán

A vajdaságiak egyre gyakrabban járnak át Szegedre bevásárolni, hiszen nálunk jóval olcsóbb a sajt, a tőkehús, a húskészítmények, a szalonna, a vaj, a pulykahús, a kolbászfélék, mint a határ túloldalán. Még a 130 kilométerre lévő Újvidék lakosainak is megéri átruccanni, ugyanis a busz átszámolva 3000 forintba sem kerül oda vissza, a kombitaxi pedig 15-20 euróért szállítja az utasokat a bevásárlókörútra.

Sokan rendszeresen, kéthetente járnak át seftelni, sőt olyanokról is tudunk, akik munkalehetőség híján ebből próbálnak megélni – mint mondják, nem is olyan rosszul. Az egyik ismerősünk például - ha nagyon rossz napja van – 5000 dinárt (1 dinár 2,4-2,7 forint) keres tisztán egy fuvaron, de átlagban 12 000-et vág zsebre. Ő a családfenntartó, s jóval több pénzre tesz szert így, mintha vállalatban dolgozna 8 órában. Déli szomszédjaink nálunk 50 euróért úgy be tudnak vásárolni, hogy megtöltik a hűtőszekrényüket áruval, odahaza erre 100 euró sem lenne elegendő. Nagy akciók idején a minőségi ruhaneműt is nagy előszeretettel vásárolják, mert ugyancsak jobban megéri nekik. Hogy a dolog érdekesebb legyen, a magyaroknak is egyre inkább kifizetődik átruccanni a túloldalra. A szomszédoknál a benzin közel 50 forinttal olcsóbb, a nálunk aranyárba mért cukor 65-70 forinttal, a liszt drágulása után is csak 120 forintnak megfelelő dinárba kerül, az étolaj pedig átszámolva 320 forint. A cigaretta, meg a finom - szinte minden horgosi vagy magyarkanizsai házban kapható - házi pálinka pedig feleannyiba kerül, mint idehaza. A baj csak az, hogy ez utóbbit sajnos, a fináncok is szeretik… elvenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.